21.3 C
Athens

Επίσημο: Προπονήσεις των ομάδων σε μικρά γκρουπ από 5 Μαΐου

Στην ενημέρωση της Πέμπτης (30/4) των κ.κ. Τσιόδρα – Χαρδαλιά αναφορικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα βρέθηκε εκτάκτως και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης που ανακοίνωσε τη σταδιακή επάνοδο του αθλητισμού και την άρση των μέτρων.

Ειδικότερα, οι ομάδες της Super League θα έχουν το ελεύθερο να προπονούνται σε ανοιχτά γήπεδα και σε μικρά γκρουπ παικτών (6-8 αθλητών) από την Τρίτη 5 Μαΐου για την επαναφορά της φυσικής κατάστασης των παικτών. Ασφαλώς οι προπονήσεις θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Την ίδια ώρα γνωστοποίησε πως περιμένει τις αποφάσεις των υπόλοιπων λιγκών (μπάσκετ, βόλεϊ κλπ) αναφορικά με το αν θέλουν την επανεκκίνηση ή αν θα προχωρήσουν σε οριστική διακοπή βάσει και της δυνατότητας που τους έχει δοθεί.

Επιπλέον, με συγκεκριμένους κανόνες μπορεί να ξεκινήσει η προπόνηση αθλητών στα λεγόμενα χαμηλής επικνδυνότητας αθλήματα (τένις, γκολφ, ποδηλασία δρόμου, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα, ορειβασία-αναρρίχηση).

Σε δεύτερο στάδιο θα καταστεί εφικτή η επανέναρξη προπονήσεων στα αθλήματα του υγρου στίβου, στα αθλήματα παραλίας (όπως το μπιτς βόλεϊ) και στο θαλάσσιο σκι), ενώ σε τρίτο στάδιο περνούν τα μαχητικά αθλήματα (πάλη, πυγμαχία, καράτε, ζίου ζίτσου, ταεκβοντό, τζούντο, παγκράτιο, κικ μπόξινγκ). Σε μεταγενέστερο χρόνο θα επιτραπούν οι προπονήσεις των αθλητών ΑμεΑ, σταδιακά και ανάλογα με τη φύση του αθλήματος.

ΟΙ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ

1. Τηρούμε κατάλογο για όσους εισέρχονται στην αθλητική εγκατάσταση. Διαμορφώνουμε μία είσοδο.

2. Διεξάγουμε έλεγχο των εισερχομένων στους αθλητικούς χώρους μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου με το πρόσφατο ιστορικό τους. Πέραν των αθλητών, όλοι οι υπόλοιποι φοράνε μάσκες.

3. Κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από κάθε άλλο άτομο. Δεν κάνουμε χειραψίες ή εναγκαλισμούς. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας.

4. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τα δικά μας αθλητικά είδη, τα οποία πλένουμε στο σπίτι μας.

5. Προτιμάμε τη μεταφορά προς και από τον αθλητικό χώρο με το δικό μας μέσο μεταφοράς.

6. Ενημερώνουμε άμεσα σε περίπτωση που έχουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας και υπέρμετρης κόπωσης ή έχει κάποιος από την οικογένειά μας.

7. Αν έρθουμε, στη διάρκεια της προπόνησης, σε επαφή με άλλο άτομο, αρχικά πλένουμε τα χέρια μας διεξοδικά ή χρησιμοποιούμε αντισηπτικό και στη συνέχεια ξεπλένουμε το πρόσωπό μας με άφθονο νερό. Όσον αφορά στη χρήση οργάνων, απολυμαίνονται, μετά τη χρήση ανά αθλητή.

8. Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά δικά μας μπουκάλια με νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο.

9. Τα αποδυτήρια, τα ντους, το κλειστό γυμναστήριο και τα κυλικεία της εγκατάστασης παραμένουν κλειστά. Αποφεύγουμε τις τουαλέτες.

10. Αν τα ρούχα προπόνησης απολυμαίνονται από την ομάδα, τα βάζουμε σε μια υδατοδιαπερατή τσάντα και τα αφήνουμε στη μέριμνα του συλλόγου.

Η περίοδος αυτή είναι πιλοτική.

Αρχικά, θα επιτραπούν όλες οι ατομικές προπονήσεις στους αθλητές και στις αθλήτριες που έχουν ήδη προκριθεί ή δεκδικούν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με την εισήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Θα επιτραπούν, ακόμη, για αθλητές ηλικιών Εφήβων – Νεανίδων και μεγαλύτερες, ΜΟΝΟ προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους και ΜΟΝΟ για ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας, όπως:

– Τένις
– Ποδηλασία δρόμου
– Γκολφ
– Ιππασία
– Σκοποβολή
– Τοξοβολία
– Κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης
– Ορειβασία – αναρρίχηση (σε ανοικτούς χώρους)
– Τρίαθλο
– Υποβρύχια δραστηριότητα
– Μηχανοκίνητος αθλητισμός
– Αεραθλητισμός
– Χειμερινά αθλήματα,

πάντα υπό τις προϋποθέσεις που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με ιδιαίτερη έμφαση στην ατομική ευθύνη.

Για τα μαχητικά αθλήματα: Επιτρέπεται προπόνηση ΜΟΝΟ φυσικής κατάστασης (σε ανοικτούς χώρους).

«Κι επειδή ερωτώμαι συχνά για την εξέλιξη των πρωταθλημάτων, των δημοφιλών -κυρίως- αθλημάτων και ειδικά του ποδοσφαίρου, απαντώ: Ψηφίσαμε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στις διοργανώτριες αρχές να αποφασίσουν αν θα διακόψουν τα πρωταθλήματα τους ή αν θα τα ολοκληρώσουν σε επόμενο χρόνο μέσα στο καλοκαίρι και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς