20.7 C
Athens

Κούγιας στο FWS: Μόνο αφαίρεση βαθμών, με προβληματίζει το timing της κυρίας Σπανού

Ο Αλέξης Κούγιας μιλά αποκλειστικά στο FWS για την περιβόητη εισήγηση υποβιβασμού του Ολυμπιακού και του Ατρομήτου από την ερευνήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, Παναγιώτα Σπανού…

Μια υπόθεση που κρατάει από το 2015 εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο. Τυχαία; Θα το δούμε και θα το μάθουμε προσεχώς. Το σίγουρο είναι πως την ώρα που οδεύει για το αρχείο της ποινικής δικαιοσύνης μετά και την κατάθεση-ανέκδοτο του υποτιθέμενου «μάρτυρα-κλειδί» Τάκη Φύσσα, το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ την επανέφερε στην επικαιρότητα, αλλάζοντας την ατζέντα που είναι… πλημμυρισμένη από ΠΑΟΚ και το τεράστιο σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας.

Το FWS.gr επικοινώνησε με τον εκ των κορυφαίων ποινικολόγων και άριστο γνώστη των ποδοσφαιρικών κανονισμών, Αλέξη Κούγια, προκειμένου να δώσει στους αναγνώστες του μια ξεκάθαρη εικόνα για την περιβόητη «εισήγηση υποβιβασμού του Ολυμπιακού και του Ατρομήτου». Αυτήν που «συγκεκριμένα» ΜΜΕ την εμφανίζουν ως τελεσίδικο γεγονός, ακολουθώντας τη γραμμή τύπων που έβγαζαν αποφάσεις από την τηλεόραση και μπροστά στους δικαστές ζητούσαν αναβολή για να λάβουν γνώση της υπόθεσης.

Γιατί ο Αλέξης Κούγιας; Διότι μεταξύ άλλων, τυγχάνει να είναι και βασικός μάρτυρας στην υπόθεση, όπως τονίζει ο ίδιος. Μάρτυρας που δεν κλήθηκε να καταθέσει από την κυρία Παναγιώτα Σπανού, όσο αυτή κατέληγε στην εισήγηση περί υποβιβασμού…

Καταρχάς, τι ακριβώς είναι αυτή η εισήγηση και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα; Σύμφωνα με τον κύριο Κούγια «πρόκειται για μια εισήγηση του ερευνητικού τμήματος η οποία θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Αυτό σημαίνει πως τα μέλη της Επιτροπής θα κληθούν να διερευνήσουν την υπόθεση, να ζητήσουν στοιχεία, να καλέσουν μάρτυρες και στη συνέχεια, αν θεωρήσουν ότι έχουν προκύψει παραπτώματα, να αποφασίσουν την επιβολή ποινών».

Αρκετοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν καχύποπτα το timing της υπόθεσης, δεδομένου ότι θα μπορούσε να εκληφθεί ως απόπειρα «αλλαγής ατζέντας», την ώρα που το ελληνικό ποδόσφαιρο συγκλονίζεται από το τελεσίδικα μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας του. Πώς όμως το βλέπει ο Αλέξης Κούγιας; «Δε σας κρύβω ότι με προβληματίζει η εισήγηση της κυρίας Σπανού ως προς το timing, την ώρα που την ποδοσφαιρική επικαιρότητα μονοπωλεί η πολυϊδιοκτησία μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Μιλάμε για μια υπόθεση του 2015, η εκδίκαση της οποίας βρίσκεται εν εξελίξει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (σ.σ. η περιβόητη Δίκη των 28)».

Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ ΕΕΑ και ερευνητικής επιτροπής της Επιτροπής Δεοντολογίας; «Καμία απολύτως. Η ΕΕΑ είναι μια ανεξάρτητη Αρχή που αποτελείται από ανθρώπους που πληρώνονται από το κράτος. Τα μέλη της Επιτροπής της Δεοντολογίας πληρώνονται από την ΕΠΟ, άρα η ΕΕΑ υπερέχει ως προς την ισχύ. Η κυρία Σπανού θα μπορούσε να έχει καλέσει και κάποιους μάρτυρες. Ξέρετε, είμαι ο βασικός μάρτυρας της συγκεκριμένης υπόθεσης. Παρ’ όλα αυτά δεν κλήθηκα», εξηγεί ο κύριος Κούγιας.

Στην περίπτωση που επιβληθούν ποινές, είναι όντως ο υποβιβασμός μέσα σε αυτές; «Οι προβλεπόμενες ποινές για μια ομάδα, σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού προηγουμένου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, είναι η αφαίρεση βαθμών. Δηλαδή από -5 ως -10», ξεκαθαρίζει ο Αλέξης Κούγιας.

Υποβιβασμός δηλαδή, υπάρχει μονάχα στη φαντασία κάποιων που, παραδόξως, εξυπηρετούν τα συμφέροντα εκείνων που ευεργετήθηκαν από τη φωτογραφική ΠΝΠ της κυβέρνησης προκειμένου να μην αποβληθούν από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα μετά το αποδεδειγμένο σκάνδαλο πολυϊδιοκτησίας.

Στην περίπτωση που η Επιτροπή Δεοντολογίας, αφού εξετάσει όλα τα στοιχεία, καλέσει μάρτυρες και εντέλει καταλήξει σε μια απόφαση που θα τιμωρεί φυσικά πρόσωπα ή/και συλλόγους, επιβάλλονται άμεσα ποινές; «Οποιοσδήποτε το επιθυμεί, μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Η οποία, επειδή ακριβώς απαρτίζεται από Εφέτες, δηλαδή ανώτερους δικαστικούς, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και είναι πιο προσεκτική» δηλώνει ο κύριος Κούγιας.

Υπάρχει κάποια πρόσφατη υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας; Ο Αλέξης Κούγιας θυμήθηκε αυτήν του ΟΦΗ με τον Αιγινιακό που δικάστηκε πέρυσι: «Σας θυμίζω την υπόθεση ΟΦΗ – Αιγινιακού. Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε τον υποβιβασμό του ΟΦΗ και του Αιγινιακού, θεωρώντας πως το μεταξύ τους ματς ήταν χειραγωγημένο. Στη συνέχεια όμως, η Επιτροπή Εφέσεων ανέτρεψε την απόφαση αθωώνοντας όλους τους κατηγορούμενους»…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς