29.3 C
Athens

Πρόστιμο 45.000 ευρώ στο Closer για τις γυμνές φωτογραφίες της Κέιτ Μίντλετον

To περιοδικό δημοσίευσε το 2012 γυμνόστηθες φωτογραφίες της Δούκισσας του Κέμπριτζ από διακοπές της στη νότια Γαλλία

Το ανώτατο προβλεπόμενο πρόστιμο, ύψους 45.000 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν ο καθένας από τους δύο διευθυντές του περιοδικού Closer για τη δημοσίευση το 2012 γυμνόστηθων φωτογραφιών της Κέιτ Μίντλετον, που είχαν τραβηχτεί κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Γαλλία.

Ο γενικός εισαγγελέας του εφετείου των Βερσαλλιών που εισηγήθηκε να επιβληθεί το ανωτέρω πρόστιμο, έκανε λόγο για μια «σημαντική βλάβη» που προκλήθηκε στο πριγκιπικό ζεύγος της Βρετανίας.

Τα δύο διευθυντικά στελέχη, η Λορέν Πιου, διευθύντρια σύνταξης και ο Ερνέστο Μαουρί, διευθυντής έκδοσης, είχαν ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα για «προσβολή της ιδιωτικής ζωής».

«Προκλήθηκε σαφής ζημία σε βάρος αυτών των δύο ανθρώπων που έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται από τη γαλλική Δικαιοσύνη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Μαρκ Μπρισέ- Φουκό, επισημαίνοντας ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν από πρωτοβάθμιο δικαστήριο είναι «απόλυτα δικαιολογημένες».

Οσον αφορά τους δύο φωτογράφους, που βαρύνονται με υποψίες ότι τράβηξαν τις επίμαχες φωτογραφίες, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι οι πρωτοβάθμιες ποινές ήταν «ανεπαρκείς» και ζήτησε να επιβληθούν ποινές ύψους 10.000 ευρώ, εκ των οποίων 2.000 ευρώ με αναστολή, έναντι 5.000 ευρώ με αναστολή προηγουμένως.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στις Βερσαλλίες, ο συνήγορος υπεράσπισης ανέγνωσε ένα μήνυμα του πρίγκιπα Ουίλιαμ, όπου δήλωνε ότι είναι «σοκαρισμένος» από τους «ελιγμούς που έκαναν οι φωτογράφοι, προκειμένου να κρυφτούν και επομένως να μπορέσουν να τραβήξουν αυτές τις φωτογραφίες».

Ο πρίγκιπας επισήμανε ιδιαιτέρως την ανάμνηση της «παρενόχλησης πίσω από τον θάνατο της μητέρας του Νταϊάνας», γεγονός για το οποίο, τόσο ο ίδιος, όσο και ο αδερφός του Χάρι έχουν μιλήσει κατ’ επανάληψη δημόσια, περιγράφοντας πόσο τραυματική εμπειρία υπήρξε γι’ αυτούς.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Closer, Πολ Αλμπέρ Ιβέινς, που είχε εφεσιβάλλει την πρωτόδικη απόφαση, έκανε λόγο για περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου.

«Αυτή η υπόθεση θέτει έναν συγκεκριμένο αριθμό προβλημάτων, ιδίως το πρόβλημα της ελευθερίας του Τύπου» σημείωσε και πρόσθεσε πως «η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας ζει από την εικόνα της και από τον τρόπο που διαχειρίζεται την εικόνα της», ενώ τόνισε πως επρόκειτο για ένα «συνηθισμένο σκηνικό» της ζωής ενός νεαρού ζευγαριού.

Στις φωτογραφίες, που είχαν δημοσιευθεί την 14η Σεπτεμβρίου του 2012, διακρίνεται η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, ενώ κάνει ηλιοθεραπεία με μονοκίνι, σε μια πισίνα σε περιοχή του Λιμπερόν. Στο πλευρό της βρισκόταν ο σύζυγός της, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς