21.7 C
Athens

Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία (PDF)

Αναφέρει ότι το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και θα χρησιμοποιείται erga omnes • Μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια

Κατατέθηκε στην Βουλή το 20σέλιδο κείμενο της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ για το Σκοπιανό. Σ’ αυτό αναφέρεται πως οι δύο χώρες, Ελλάδα και Σκόπια συμφωνούν για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Η συμφωνία χωρίζεται σε δύο μέρη, το πρώτο μέρος αποτελείται από 8 άρθρα και το δεύτερο μέρος από 12 άρθρα.

«Η παρούσα συμφωνία είναι τελική και από την θέση της σε ισχύ τερματίζει την ενδιάμεση συμφωνία που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου του 1995», αναφέρει ρητά η παράγραφος 1 του πρώτου άρθρου.

Οσον αφορά το όνομα επιβεβαιώνει το Βόρεια Μακεδονία, ενώ σχετικά με την ιθαγένεια τονίζει ότι «θα είναι Μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

«Η επίσημη γλώσσα θα είναι η «Μακεδονική γλώσσα». Σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η άλλη πλευρά τονίζει ότι το Κοινοβούλιο των Σκοπίων θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να καταθέσει την συμφωνία στο Κοινοβούλιο του προς κύρωση κι εφόσον το αποφασίσει να διεξάγει δημοψήφισμα.

«Οι διαδικασίες για την ταχεία τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να υλοποιηθούν πλήρως οι διατάξεις της παρούσας συμφωνία, θα ξεκινήσουν με την κύρωση της παρούσας συμφωνίας από το Κοινοβούλιο του ή σε συνέχεια του δημοψηφίσματος» αναφέρει η παράγραφος 11 του άρθρου 1.

Επίσης, στο άρθρο 4 τονίζεται ότι «Εκαστο μέρος δια της παρούσης αναλαμβάνει την δέσμευση και επίσημα δηλώνει ότι τίποτα στο Σύνταγμά του, όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον, μπορεί ή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι αποτελεί ή θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για οποιαδήποτε διεκδίκηση οιασδήποτε περιοχής δεν περιλαμβάνεται στα υφιστάμενα διεθνή του σύνορα».

Την Παρασκευή αναμένεται στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας για να ενημερώσει την Ολομέλεια.

Δείτε το κείμενο της συμφωνίας ΕΔΩ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς