19.9 C
Athens

Ολυμπιακός: Καταγγελία εναντίον της Super League στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ

Το Δ.Σ. της Super League κλήθηκε να αποφασίσει δια ψηφοφορίας την περασμένη εβδομάδα, μετά την καταγγελία του Ολυμπιακού σε βάρος του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης εξαιτίας της προσφυγής τους στα πολιτικά δικαστήρια. Με την… κρίσιμη ψήφο του Παναθηναϊκού, οι σύλλογοι αποφάσισαν να μην υπάρξουν κυρώσεις στις δυο ομάδες, αρνούμενοι να εφαρμόσουν τους κανονισμούς που προβλέπουν τον υποβιβασμό όσων προσφεύγουν σε μη ποδοσφαιρικά όργανα και προσβάλουν το αυτοδιοίκητο.

Ο Ολυμπιακός προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου (Δ.Δ.Π.) της ΕΠΟ εναντίον της απόφασης της Super League με την οποία ( με τη ψήφο του Παναθηναϊκού) η Λίγκα αποφάσισε πως ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη προσφεύγοντας στο Διαιτητικό Εφετείο δεν παραβίασαν το άρθρο 35 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) που απαγορεύει την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια.

Στην ψηφοφορία που είχε διεξαχθεί ΠΑΟΚ και Ξάνθη γλίτωσαν τις επιπτώσεις που προβλέπει ο Κανονισμός μέσω της ψήφου του Παναθηναϊκού, γεγονός που είχε εκτιμηθεί τότε ως επανασύσταση της παλιάς συμμαχίας των πράσινων με τους Θεσσαλονικείς.

Πολλοί τότε είχαν διερωτηθεί για τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα της ψηφοφορίας που είχε διεξαχθεί, με την έννοια πως μια ψηφοφορία δεν μπορεί να ακυρώσει ένα κανονισμό και την ισχύ των διατάξεων του, αλλά προκρίθηκε η άποψη πως η ψηφοφορία ήταν υποχρεωτική, ώστε να υπάρξει απόφαση, άρα να βρεθεί «το σώμα», η αιτία δηλαδή, της προσφυγής στο Διαιτητικό Δικαστήριο.

Πλέον, μετά την προσφυγή του Ολυμπιακού το Δ.Δ.Π. θα συνεδριάσει σε πενταμελή σύνθεση, δηλαδή ο Ολυμπιακός και η Super League θα ορίσουν από ένα διαιτητή από τον αναρτημένο στο site της ΕΠΟ επίσημο πίνακα και το Δ.Δ.Π. θα ορίσει τρεις (3) από τους δικαστές του, συνήθως τον πρόεδρο και άλλους δύο.

Η σύνθεση αυτή θα εκδικάσει την υπόθεση και θα αποφανθεί εάν η προσφυγή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης στο Διοικητικό Εφετείο συνιστά προσφυγή σε πολιτικό δικαστήριο για αθλητική (ποδοσφαιρική) διαφορά.

Εάν ο Ολυμπιακός δικαιωθεί τότε η Λίγκα θα πρέπει άμεσα (και χωρίς καμία άλλη ψηφοφορία) να επιβάλλει σε βάρος του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης τις προβλεπόμενες στο άρθρο 35 του Κ.Α.Π. ποινές, με την κλιμάκωση που εκεί καταγράφεται (ξεκινάνε από απαγόρευση μετεγγραφών και φτάνουν στον υποβιβασμό στην αμέσως κατώτερη κατηγορία, μέσω της διαδικασίας μη ορισμού των αγώνων τους).

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη και όλα δείχνουν ότι η υπόθεση του βεβαιωμένου σκανδάλου πολυϊδιοκτησίας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς