16.8 C
Athens

ΠΑΟΚ: Στο τραπέζι υποβιβασμός και αφαίρεση τίτλου με μια απλή καταγγελία του Ολυμπιακού!

Η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League επί της υπόθεσης «ελέγχου και άσκησης κυριαρχικής επιρροής» της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην ΠΑΕ Ξάνθη βάλλεται ήδη από δεκάδες διαφορετικές πλευρές εξαιτίας του γεγονότος πως δεν προέκυψε από την εφαρμογή των προβλέψεων του «ποδοσφαιρικού δικαίου» (δηλαδή του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ), αλλά αποτελεί προϊόν μιας βαρύτατης κρατικής παρέμβασης στη Ρήτρα Ανεξαρτησίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως αυτή εκδηλώθηκε και υλοποιήθηκε με τη γνωστή τροπολογία Γεραπετρίτη (ν. 4659/2020).

Το τρομακτικό έλλειμμα της απόφασης παράγεται από το «παρανοϊκό νομικά γεγονός» να δέχεται ότι «ο έλεγχος και η κυριαρχική επιρροή του ΠΑΟΚ στην Ξάνθη αρχίζει ήδη είτε από τις 30.08.2018, είτε από τις 11.09.2018, όταν επιβεβαιώνεται ο πλήρης έλεγχος της εταιρείας VIALAND από την εταιρεία RFA» (συμφερόντων του εθνικού σερβιτόρου κ. Ιωάννη Καλπαζίδη), αλλά να μην μπορεί να παρέμβει στα όσα συνέβησαν στο πρωτάθλημα της περιόδου 2018/2019, επειδή η τροπολογία Γεραπετρίτη έθεσε (έξυπνα και προς εξυπηρέτηση του ΠΑΟΚ) ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της την 01.07.2019.

Υπάρχει, δηλαδή, αυτή τη στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο ένα πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και μια απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League (δηλαδή ενός τακτικού δικαστή) που επιβεβαιώνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο πως ένα πρωτάθλημα, αυτό της περιόδου 2018/2019 είναι χειραγωγημένο, είναι, δηλαδή, στημένο, αλλά… μέχρι εκεί.

Κανείς θεσμικός (δηλ. Super League και ΕΠΟ) δεν μπορεί αυτεπαγγέλτως να προχωρήσει στο απολύτως απαραίτητο νομικά και ηθικά βήμα, είτε να αφαιρέσει τον τίτλο από τον ΠΑΟΚ για τη διοργάνωση 2018/2019, ώστε η θέση του πρωταθλητή να παραμείνει κενή, είτε, το ορθότερο, να αποδώσει τον τίτλο στη δεύτερη στη βαθμολογία ομάδα, στον Ολυμπιακό, όπως είθισται στο ποδόσφαιρο να συμβαίνει.

Μπορεί να το κάνει ο Ολυμπιακός; Θεωρητικώς (αλλά και πρακτικώς) ναι, με την κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ καταγγελίας εναντίον του ΠΑΟΚ για παράβαση του άρθρου 26 του Κώδικα Δεοντολογίας «Ακεραιότητα Αγώνων και διοργανώσεων». Που θα στηρίζεται η καταγγελία; Στο πόρισμα της ΕΕΑ και στην απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, εφόσον η υπόθεση αχθεί ενώπιον της, εκδικαστεί και επιβεβαιωθεί ποινή σε βάρος του «Δικεφάλου» της Θεσσαλονίκης.

Τι μπορεί να ζητήσει ο Ολυμπιακός από την Επιτροπή Δεοντολογίας; Τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ τόσο για την παράβαση του άρθρου 26 του Κώδικα Δεοντολογίας, όσο και για την αντίστοιχη του άρθρου 29 του Κώδικα «Επηρεασμός για χειραγώγηση αγώνα». Και στα δύο προβλέπεται υποβιβασμός της υπαίτιας ομάδας, καθώς «τα πειθαρχικά αδικήματα της χειραγώγησης αγώνα, απόπειρας χειραγώγησης αγώνα ή οποίας άλλης δραστηριότητας σχετίζεται με τη χειραγώγηση αγώνα είναι απαράγραπτα» (παρ. 5 του άρθρου 26 του Κώδικα Δεοντολογίας).

Ταυτόχρονα, εφόσον η Επιτροπή Δεοντολογίας υποβιβάσει (όπως υποχρεούται να πράξει) τον ΠΑΟΚ, μπορεί ο Ολυμπιακός να επικαλεσθεί την εξέλιξη αυτή και να ζητήσει επικουρικά και υπό προϋποθέσεις την ποινή της «επιστροφής τροπαίου»: να αφαιρεθεί, δηλαδή, το πρωτάθλημα της περιόδου 2018/2019 από τον ΠΑΟΚ και να επιστρέψει στη Super League. Να μείνει, δηλαδή, το πρωτάθλημα αυτό χωρίς πρωταθλητή, ορφανό.

Πολύ δύσκολη στην υλοποίηση της η προοπτική αυτή, καθώς η ποινή της «επιστροφής τροπαίων» προβλέπεται στο ποδοσφαιρικό δίκαιο (άρθρο 61 Καταστατικού ΕΠΟ), αλλά στην πράξη μπορεί να εφαρμοστεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις εξαιρετικά περιοριστικές.

Χρειάζεται τόσο η διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλόμενων αδικημάτων όσο και η επιβολή της ποινής να ολοκληρωθούν πριν τη λήξη μιας διοργάνωσης. Ο λόγος; Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ που αντιμετωπίζει τα ζητήματα «Ακεραιότητας Αγώνων και Διοργανώσεων (άρθρο 26 του Κώδικα Δεοντολογίας, παρ. 3): «Εάν η έρευνα αναφορικά με προσυνεννοημένους αγώνες γίνει μετά τη λήξη της διοργάνωσης αυτή δεν μπορεί να έχει καμία συνέπεια στο αγωνιστικό αποτέλεσμα της εν λόγω διοργάνωσης ή του αγώνα».

Τυπικά, δηλαδή, μπορεί η Επιτροπή Δεοντολογίας να διατηρήσει την τελική βαθμολογική κατάταξη της περιόδου 2018/2019 με πρώτο τον ΠΑΟΚ, αλλά ο «Δικέφαλος» να μην καταγράφεται πουθενά ως πρωταθλητής.

Πως θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να διεκδικήσει (και πιθανόν να επιτύχει) να απονεμηθεί σε αυτόν, ως δεύτερο στην τελική κατάταξη, το «ορφανό» πρωτάθλημα; Σε εθνικό επίπεδο είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο με βάση τις ισορροπίες στην ΕΠΟ, από τις αποφάσεις της οποίας κρίνονται τα πάντα. Αυτή η ΕΠΟ θα προτιμούσε να ολοφύρεται μπροστά στο «Μακεδονία Παλάς» σε ολόκληρη τη Σαρακοστή παρά να δει τον Ολυμπιακό πρωταθλητή σε ένα πρωτάθλημα που το δικαιούται απολύτως, σύμφωνα με τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί.

Ίσως, υπό όρους, μια προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης (CAS) να αποτελούσε μια διέξοδο. Μια καταγγελία του Ολυμπιακού σε βάρος της ΕΠΟ ενώπιον του CAS για σοβαρά ζητήματα ελλειμμάτων στον τομέα των κανονισμών να είχε τύχη στο έδαφος προηγούμενων ανάλογων υποθέσεων (Ιταλία – Γιουβέντους, Γαλλία – Μαρσέιγ κλπ), ώστε να αναγκάζονταν η Ομοσπονδία να τροποποιήσει, με εντολή του CAS, τους κανονισμούς της με αναδρομική ισχύ και να αποδώσει τον τίτλο του προηγούμενου πρωταθλήματος στον Ολυμπιακό.

Το ισχυρότατο όπλο του Ολυμπιακού στη διαδικασία αυτή (αν την αποφασίσει) είναι η πλήρως αποδεδειγμένη και δικαστικά επιβεβαιωμένη «κυριαρχική επιρροή του ΠΑΟΚ στην Ξάνθη», την οποία δεν χρειάζεται να αποδείξει εκ νέου ενώπιον του CAS. Τις συνέπειες της στην απονομή του τίτλου του πρωταθλητή θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί με μια απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, η οποία έχει παγκόσμια ισχύ και κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί να εφαρμόσει.

Σε κάθε περίπτωση ο Ολυμπιακός (αν το αποφασίσει) έχει μπροστά του πολύ μεγάλες δυνατότητες και πιθανότητες να διεκδικήσει τις βαρύτερες ποινές για τον ΠΑΟΚ, δηλαδή τον υποβιβασμό του, ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ καταθέτοντας απλώς στη γραμματεία της τις αποφάσεις των δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου και το πόρισμα της ΕΕΑ.

Αν θα το πράξει ή όχι αφορά στον ίδιο και στις προτεραιότητες του. Το δικαιούται απολύτως όμως και το δικαίωμα αυτό κανείς δεν μπορεί να του το αφαιρέσει. Ο τίτλος του προηγούμενου πρωταθλήματος έπεται…