25.9 C
Athens

Ιατροδικαστής: Εχουν γίνει 75 νεκροτομές, οι περισσότεροι είναι απανθρακωμένοι (video)

«Βρίσκουμε σταυρουδάκια και βέρες, αλλά δεν μπορούν να αναγνωριστούν, χωρίς εξέταση DNA», είπε ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιώκας με εμφανή τη συναισθηματική φόρτιση

Απανθρακωμένα είναι στην πλειοψηφία τα θύματα των φονικών πυρκαγιών στην Αττική, όπως αποκάλυψε ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιώκας, που ήταν φανερά επηρεασμένος από το δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει.

«Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 74-75 νεκροτομές. Εχουμε στείλει όλες τις εξετάσεις αναγνώρισης», ανέφερε ο κ. Μπογιώκας, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί και σήμερα, οπότε και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, δεν αποκλείεται να βρεθούν σποραδικά επιπλέον σοροί στα σημεία της πυρκαγιάς.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ανέφερε ο κ. Μπογιώκας, θα δοθούν στατιστικά για τα αίτια του θανάτου. «Τα περισσότερα πτώματα είναι απανθρακωμένα», αποκάλυψε, λέγοντας ότι λιγότερα είναι αυτά που έχουν καεί και φέρουν εγκαύματα.

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία της αναγνώρισης. «Αναγνωρίσιμες σοροί είναι μόνο λίγες, κυρίως αυτές που βρέθηκαν στη θάλασσα κι αυτές σποραδικά. Είδη όπως σταυρουδάκια, βέρες, δεν είναι στοιχεία για να αποδοθούν στους συγγενείς», πρόσθεσε.

Σήμερα ολοκληρώνεται η λήψη DNA από τους συγγενείς

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η λήψη γενετικού υλικού από τους συγγενείς των θυμάτων, που στη συνέχεια στέλνεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., με διευθύντρια την υποστράτηγο Πηνελόπη Μηνιάτη.

«Οι συγγενείς έχουν ολοκληρώσει. Η λήψη γίνεται σ’ εμάς. Το σύνολο των συγγενών έχει δώσει υλικό, ενώ λίγοι που έχουν απομείνει θα δώσουν το πρωί της Παρασκευής», ανέφερε ο κ. Μπογιώκας.

Η διαδικασία ταυτοποίησης από το εγκληματολογικό θα διαρκέσει από λίγες ώρες μέχρι λίγες ημέρες, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ο χρόνος εξαρτάται από την ποιότητα του υλικού. «Πρέπει να δείξουμε λίγη υπομονή ακόμη», υπογράμμισε.

«Για μένα ήταν η πιο δύσκολη μέρα»

Μιλώντας σε πιο προσωπικό τόνο, ο κ. Μπογιώκας αποκάλυψε ότι για τον ίδιο η σημερινή ήταν η πιο δύσκολη μέρα, αν και έχει μετάσχει στο παρελθόν σε δύσκολες αναγνωρίσεις.

«Καμία σχέση. Σε ελάχιστες ώρες χάθηκαν τόσες ζωές. Ακούμε περιστατικά ότι έχουν χάσει τα παιδιά τους, τον άνδρα τους και τον ψάχνουν. Καταλαβαίνετε ότι αυτό προκαλεί πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση», είπε. «Είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι», παραδέχθηκε.

Όταν τον ρώτησαν αν ήταν και στην αναγνώριση πτωμάτων του Helios ο κ. Μπογιώκας είπε: «Nαι ήμασταν και στο Helios. Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με το Helios. Eίχε 120 πτώματα, ήταν διαφορετικό. Ηταν αεροπορικό δυστύχημα. Αναμενόμενο εντός εισαγωγικών. Ψυχολογικά αναμενόμενο. Ξέρεις, το αεροπλάνο έπεσε σε μια βουνοκορφή από κάποια βλάβη. Εδώ ξαφνικά μέσα σε ελάχιστες ώρες, για να μην πω ώρα, να χαθούν τόσες ζωές και να ακούμε εμείς περιστατικά, μάνα έχει χάσει τα παιδιά και τον άντρα, ο άντρας έχει χάσει τα παιδιά, τα δυο του κοριτσάκια και τα ψάχνει, όλα αυτά να τα ακούμε και να τα ζούμε σε τέτοια κατάσταση, καταλαβαίνετε ότι προκαλείται συναισθηματική φόρτιση, πολύ πολύ έντονη. Αρχίζεις και θέλεις δεν θέλεις ζεις το δράμα. Ανθρώπινο δεν είναι αυτό;», αναρωτήθηκε.

Στόχος των ιατροδικαστών είναι να εντοπιστεί η αιτία θανάτου, ώστε να αποδοθούν στους συγγενείς και στη συνέχεια να αποδοθεί δικαιοσύνη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς