24.4 C
Athens

Κωνσταντινέας: Του είπαν «πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός» και γι’ αυτό… τον έσφαξε!

Ο Πέτρος Κωνσταντινέας είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες μάρτυρες της περιβόητης «δίκης των 28». Και το απέδειξε αυτό με τη σημερινή του κατάθεση, η οποία μάλιστα θα έχει και συνέχεια την Τετάρτη 19/2 (παραμονή Τσικνοπέμπτης…). Ο πρώην διαιτητής και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός 1-0 του 2012, τονίζοντας πως ο Θόδωρος Κουρίδης του είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μη νικήσει ο Ολυμπιακός». Τελικά, αποδείχθηκε πως η μόνη περίπτωση για να μη νικήσει ή έστω να πάρει την ισοπαλία ο Ολυμπιακός ήταν να τον… περιποιηθεί ο ίδιος προσωπικά. Οι Ερυθρόλευκοι διαμαρτυρήθηκαν για τουλάχιστον δυο πέναλτι εκείνη τη μέρα, με την ανατροπή του Τοροσίδη στο 90′ να είναι η πιο κραυγαλέα περίπτωση αδικίας…

Για τον αγώνα Ξάνθη – Ολυμπιακός (22/1/12, Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-0): Την Παρασκευή με πήρε ο Κουρίδης και μου είπε ότι ήρθε να πάρει κάτι παξιμάδια. Δεν είχαμε ποτέ καμία επαφή. Μου είχε πει ο Σταθόπουλος ότι ήταν πολύ καλός συνεργάτης του. Πήγαμε στον φούρνο, κοίταγε το μαγαζί, μου είπε ότι ο Σταθόπουλος δεν ήξερε ότι ήταν εκεί, παίρνει τα παξιμάδια του, που του τα έκανα και δώρο, ήμασταν όρθιοι έξω από το μαγαζί μου, με ανοιχτό το πορτπαγκάζ. Μου είπε “πρόσεχε το παιχνίδι επάνω, κοίταξε τι θα κάνεις, γιατί το παιχνίδι πρέπει να το νικήσει ο Ολυμπιακός, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει, ο Βασάρας θα φύγει”. Ο Βασάρας ήταν ο μόνος αρχιδιαιτητής, δεν με είχε σε εκτίμηση».

Ερώτηση: Γιατί σας ανέφερε ότι φεύγει ο Βασάρας;

Απάντηση: Μέχρι εκείνη τη στιγμή είπα ότι κάτι γίνεται. Μου έκανε εντύπωση ότι μου είπε ότι δεν το ήξερε ο Σταθόπουλος. Πώς δεν το ήξερε αφού ήταν κολλητοί;

Ερώτηση: Το αντιλαμβάνεστε σαν παρέμβαση στο έργο σας;

Απάντηση: Εννοείται… Δεν ξέρω αν τον πήρε κάποιος παράγοντας του Ολυμπιακού ή αν ενήργησε από μόνος του. Του απάντησα ότι δεν γίνονται αυτά που λέει. Το απόγευμα είδα τον γαμπρό του Σταθόπουλο, τον Μπλάνα που ήταν διαιτητής. Μου λέει: «Σε βρήκε ο Κουρίδης;» Εκείνη τη στιγμή, απόρησα, αιφνιδιάστηκα, δεν μίλησα. Του λέω «πέρασε ο Κουρίδης από Ζευγολατιό;» Μου είπε «ναι, του πήγα και λάδι». Την επόμενη ημέρα με πήρε ο Σταθόπουλος και μου είπε ότι ήθελε να με δει.

Δεν κάθισα πολύ, του ανέφερα ότι ήρθε ο Κουρίδης, παραξενεύτηκε. “Κατέβηκε ο Θοδωρής” μου λέει. Μου απάντησε αρνητικά όταν τον ρώτησα αν το ήξερε. Μου είπε “κοίταξε, έχουν φτιάξει τα πράγματα”. Μου είπε επίσης, ότι πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός, του απάντησα είπα ότι θα παίξω αυτό που θα δω και μου είπε “Πέτρο πρόσεξε”.

Στη βαθμολογία μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν μαζί Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

Μετά το τέλος του αγώνα ήρθε ο παρατηρητής διαιτησίας και μου είπε ότι η διαιτησία μου ήταν πολύ καλή. Μου είπε “μια χαρά”, ήταν παρόντες οι επόπτες και ο τέταρτος διαιτητής.

Ο Βασάρας μας είχε απαγορεύσει να τον παίρνουμε τηλέφωνο πριν πάρει τις εκθέσεις των παρατηρητών με τις βαθμολογίες μας. Με πήρε τηλέφωνο μετά τον αγώνα και μου λέει “τι έγινε, με έχουν πρήξει απέξω…”. Δεν ξέρω πότε έστειλε ο Καλαθενός την έκθεση, αργότερα όταν διάβασα την έκθεση του, βγήκα από τα ρούχα μου και του είπα ότι πρέπει να ντρέπεται. Η φάση με τον Τοροσίδη είναι πολύ δύσκολη, πριν είχε πέσει τρεις φορές. Αν είναι λάθος ή σωστή, δέχομαι την κάθε κριτική, με μένα οι μεγάλες ομάδες δεν πέρναγαν καλά… Δεν κατηγορώ τον εαυτό μου, έτσι είδα τη φάση, έτσι την αξιολόγησα.

Ακολούθησε η απομάκρυνση Βασάρα, τη συνδέω με αυτά που έγιναν. Με πήρε τηλέφωνο ο Σταθόπουλος και μου είπε ότι δεν έδωσα τρία πέναλτι. Είδα ταυτόχρονα ριπές συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, οπαδικός φανατισμός στο έπακρο. Φυσικά τιμωρήθηκα, μετά έπαιξα μια Κυριακή σαν 4ος και όταν έπαιξα διαιτητής ήταν ο Δούρος και ο Μπριάκος αρχιδιαιτητής. Είχαμε φτάσει στα πλέι οφ, περίμενα, υπήρχαν δημοσιεύματα ότι “έφαγαν τον Κωνσταντινέα”.

Λίγες ημέρες μετά τον αγώνα μου πέταξαν μια πέτρα και έσπασαν την τζαμαρία. Ο αστυνομικός διευθυντής όταν πήγα να καταγγείλω με ρώτησε αν έχω κάνει ασφάλεια και του είπα “ούτε έχω κάνει, ούτε θα κάνω”. Με κάλεσε μετά ο κ. Κορέας και η κα Παπανδρέου, φοβόμουν για τη ζωή μου, το μαγαζί μου καταστράφηκε ολοσχερώς, ο πατέρας μου είχε προβλήματα υγείας, το παιδί μου ψυχολογικά προβλήματα. Τα πληρώνω ακόμη κυρία πρόεδρε.

Ήταν γνωστό ότι ο Κωνσταντινέας δεν ακουμπιέται. Κάποια στιγμή έπρεπε να παίξω και Ολυμπιακό, μπορεί κάποιοι μεγαλοπαράγοντες να νόμιζαν ότι χαλιναγωγούμαι.

Οι ερωτήσεις του Χαράλαμπου Λακαφώση:

Ο Σταθόπουλος μου είχε πει ότι ήταν σαν αδέρφια με τον Κουρίδη. Επικοινωνούσαμε τακτικά με τον Σταθόπουλο πριν από τον συγκεκριμένο αγώνα. Με πήρε ο Κουρίδης και μου είπε ότι ήρθε να δει την Καλαμάτα και να πάρει παξιμάδια.

Ερώτηση: Ήταν μια επίσκεψη δηλαδή για ψυχαγωγικούς λόγους

Απάντηση: Έτσι όπως το είπε ναι. Πριν με είχε πάρει τηλέφωνο μόνο μια φορά για τη γιορτή μου. Η επίσκεψη βγήκε όταν ο Βοργιά σε μια εκπομπή, λίγες μέρες μετά… Με πήρε ο Θωμαϊδης και με ρώτησε αν είχα μπει σε μια μαύρη mercedes. Του είπα ότι δεν μπορώ να απαντήσω.

Ερώτηση: Ο αγώνας ήταν τον Γενάρη του 2012 και η εκπομπή τον Οκτώβριο του 2013. Γιατί δεν αντιδράσατε

Απάντηση: Όταν ένας άνθρωπος που μπορείς να εμπιστευτείς θεσμικά… σε ποιον να πάω. Και ειδικά μετά τη βόμβα. Εγώ φοβόμουν να βγω κι έξω. Υπήρχαν και άλλα. Γι’ αυτό δεν είχα μιλήσει τόσο καιρό. Όταν πήγα στον Κορέα και την Παπανδρέου, μου είπαν ότι με διασφαλίζετε για να μιλήσω και όταν μου εγγυήθηκαν, από εκεί ξεκίνησε…

Ερώτηση: Γιατί συνδέετε την επίθεση με Σαρρή και Κουρίδη;

Απάντηση: Δεν είχα ενοχλήσει άνθρωπο στην Καλαμάτα, κανένα άλλο περιστατικό. Δεν λέω ότι την έβαλαν οι άνθρωποι, δεν μπορώ να το αποδείξω. Στα καλά καθούμενα όμως, μια σειρά από γεγονότα. Εγώ μιλούσα μόνο με αστυνομία. Ο Σταθόπουλος όταν κατέβηκα στα γραφεία της Ένωσης μου ζήτησε να παραιτηθώ. Μου έδωσε μεγάλο θάρρος ο κ. Κορέας, η κα Παπανδρέου και ο κ. Ανδρεάδης και γι’ αυτό μίλησα.

Ο Σταθόπουλος δεν μου είχε ζητήσει άλλη φορά στο παρελθόν να παραιτηθώ. Μου ζήτησε να παραιτηθώ. Είδα έναν άνθρωπο ταραγμένο, δεν ξέρω αν ήταν από την περίπτωση μου.

Ερώτηση: Σας αιτιολόγησε γιατί σας ζήτησε να παραιτηθείτε;

Απάντηση: Δεν μου απάντησε. Πιέζονταν, νομίζω από τον Ολυμπιακό. Μου φαινόταν φοβισμένος και ταραγμένος. Μου είπε ότι μετά το παιχνίδι πάνω “θέλουν το κεφάλι μου. Στην επιστολή που έστειλε ο Σταθόπουλος ζητούσε την παραδειγματική τιμωρία μου, χωρίς να έχει την έκθεση του παρατηρητή. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλο περιστατικό. Το ακριβώς αντίθετο γινόταν. Οι πρόεδροι των Ενώσεων υπερασπίζονται τους διαιτητές τους.

Ερώτηση: Καταθέσατε ότι ο Κουρίδης σας είπε να μην φοβάστε τον παρατηρητή διαιτησίας…

Απάντηση: Στα σεμινάρια αξιολογούσαμε τους παρατηρητές και λέγαμε ότι πάει με το ρεύμα. Ο κ. Μπίκας για παράδειγμα ήταν άψογος. Τον Σταθόπουλο τον είδα ταραγμένο, πιεσμένο, δακρυσμένο και του είπα ότι φεύγω, παραιτούμαι και φεύγω με το κεφάλι ψηλά. Θα θελα να βγάλω την ψυχή μου, δεν θα λυθεί το πρόβλημα εδώ. Δεν είμαι σύστημα». Σε εκείνη τη στιγμή το δικαστήριο διέκοψε για λίγα λεπτά με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνει κλαίγοντας από την αίθουσα.

Λίγο αργότερα η διαδικασία συνεχίστηκε με τον Κωνσταντινέας να λέει: «Ένιωσα ασφάλεια για την οικογένεια μου γι’ αυτό κατέθεσα. Στον Κορέα είπα ότι δεν πρόκειται να πω τίποτα αν δεν εξασφαλιστεί η οικογένεια μου. Του είπα “δεν με ενδιαφέρει το τομάρι μου”. Από εκεί έγινε η άρση του τηλεφώνου».

Ερώτηση: Στην πρώτη κλήση από τον Εισαγγελέα, δεν καταθέσατε τίποτα. Τον Ιούλιο του 2012 και ξαναπήγατε τον Οκτώβριο του 2013.

Απάντηση: Απάντησα στον Κορέα ότι δεν μπορώ να αποδείξω, ούτε τη συνάντηση με τον κο Σταθόπουλο στη mercedes μια μέρα πριν από τον αγώνα.

Οι ερωτήσεις του κυρίου Βασίλη Δημακόπουλου, δικηγόρου του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Εκπροσωπείτε τον κύριο Μαρινάκη; Έχω αναφερθεί στον κύριο Μαρινάκη;

Ερώτηση: Τον Φεβρουάριο του 2012 έγινε κάποια εξέταση από την ΟΥΕΦΑ, ήσασταν διεθνής;

Απάντηση: Πέρασα όλες τις εξετάσεις και με πρότειναν για διεθνή. Συγκεκριμένα ΜΜΕ μετά το παιχνίδι, προφανώς του πελάτη σας, διέδιδαν ότι ή δεν βλέπω ή δεν έχω καλές γνώσεις αγγλικών. Πέρασα με επιτυχία τις εξετάσεις και γι’ αυτό πήρα το σήμα. Ποια δημοσιεύματα το γράφουν αυτό; (εκείνη τη στιγμή πήρε ένα δημοσίευμα από τον Β. Δημακόπουλο). Μπορείτε να ρωτήσετε την ΚΕΔ που με πέρασε.

Οι ερωτήσεις των άλλων δικηγόρων:

Ερώτηση: Πως κρίνεται ότι πέντε παρατηρητές διαιτησίας σας παρέπεμψαν, εσείς που είστε το αστέρι της διαιτησίας;

Απάντηση: Μπορεί να μην είχα καλή απόδοση, κατά την κρίση τους ήμουν κακός.

Ερώτηση: Σας προώθησε η Ένωση;

Απάντηση: Δεν προωθούμαι από κανέναν εγώ.

Οι ερωτήσεις του Θόδωρου Κουρίδη

Ερώτηση: Ο Βασάρας ήταν μέλος αυτής της παρέας που είπατε;

Απάντηση: Ήταν αρχιδιαιτητής, είχα τυπικές σχέσεις μαζί του. Ο Μώραλης σαν πρόεδρος της Super League, δεν έκανε ούτε μια δήλωση για να καταδικάσει την επίθεση που δέχθηκα.

Δεν θυμάμαι αν όταν είχε έρθει ο Κουρίδης, είχε γίνει ο ορισμός μου για τον αγώνα Ξάνθης – Ολυμπιακού. Νομίζω ότι το ήξερα, νομίζω ότι τον γνώριζα. Μπορεί να το ήξερε εκ των έσω της ΕΠΟ.

Ερώτηση: Γιατί δεν πήρατε τον Βασάρα να του πείτε για την επίσκεψη μας;

Απάντηση: Δεν μπορούσα να εμπιστευτώ κανέναν. Μου λέει ότι θα φύγει ο Βασάρας, σε ποιόν να το πω; Δυστυχώς οι διαιτητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι έρμαια των παραγόντων. Είπα ότι δεν είχα καλές διαιτητικές σχέσεις με τον Βασάρα.

Οι ερωτήσεις των δικηγόρων των υπόλοιπων κατηγορουμένων

Ερώτηση: Στη συνάντηση με Σταθόπουλο ειπώθηκαν και άλλα πράγματα;

Απάντηση: Είπε και άλλα πράγματα, αλλά και ένα σεξιστικό σχόλιο για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Μου είπε ότι «μετά τη φυγή Πατέρα, κουμάντο κάνει αυτή η ομάδα».

Ερώτηση: Γιατί δεν ήρθαν μαζί να σας βρούνε;

Απάντηση: Πέρασε από το μυαλό μου αυτό. Έχω μια διαφορετική ιστορία από τους διαιτητές από τη Μεσσηνία. Μέχρι τη B’ εθνική, δεν είχα επαφές με Σταθόπουλο γιατί είχα πειράξει την ομάδα του τον Μελιγαλά. Νόμιζε ο Σταθόπουλος ότι με το να στείλει τον Κουρίδη θα φοβηθώ. Αυτό φαντάζομαι εγώ.

Ερώτηση: Η πρώτη σας κατάθεση ήταν 21 μήνες μετά. Γιατί καθυστερήσατε;

Απάντηση: Απάντησα πολλές φορές και στον πρόεδρο και στον Εισαγγελέα. Φοβόμουνα».

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς