17.8 C
Athens

Mexritelous: Έναν χρόνο μετά, μόνο οι αφελείς και οι πονεμένοι πανηγυρίζουν…

Σαν σήμερα, ακριβώς πριν από έναν χρόνο, οι αδερφοί Αγγελόπουλοι πήραν μια από τις πιο σκληρές αποφάσεις στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Με την υπομονή να έχει εξαντληθεί και το αίμα να έχει… στραγγίξει μετά από μιάμιση δεκαετία σφαγών, χρειάστηκαν απλώς 28 δευτερόλεπτα – και τρία φάουλ εις βάρος του Ολυμπιακού – για να οδηγήσουν σε μια κίνηση που στριφογύριζε στο ερυθρόλευκο μυαλό για καιρό, αλλά που πάντοτε φάνταζε αδιανόητη. Τα φιλάκια του Χρήστου Μπαφέ στη γραμματεία, στιγμιότυπο που πρώτο το FWS απαθανάτισε και προέβαλε, ήταν ο πρόλογος αυτού που λίγες μέρες αργότερα ονομάστηκε #mexritelous.

Οι εξελίξεις διέψευσαν με οικτρό τρόπο τα παπαγαλάκια που μιλούσαν για «προσχεδιασμένη απόφαση», δήθεν για να γλιτώσει ο Ολυμπιακός μια πολύ βαριά ήττα. Όπως διέψευσαν και τους πονηρούληδες που για καιρό υποστήριζαν – τοις κείνων χρήμασι πειθόμενοι – ότι οι Αγγελόπουλοι θα μασήσουν και ότι δεν πρόκειται να τραβήξουν το σκοινί ως το τέλος. Το έδαφος βεβαίως είχε προλειανθεί λίγες μέρες πριν, όταν έγινε γνωστός ο ορισμός της… Αγίας Τριάδας της ΚΕΔ: Μάνος, Παναγιώτου και Αναστόπουλος ήταν ένα διαιτητικό τρίο που μόνο σε ανέκδοτα μεταξύ των ανθρώπων του Ολυμπιακού μπορούσε να συνυπάρξει. Ο «φάρος» όμως απέδειξε ότι διαθέτει χιούμορ, στέλνοντάς τους σε ένα ματς που ο στενός συνεργάτης του ιδιοκτήτη και μεγαλομετόχου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, είχε φροντίσει να δυναμιτίζει για εβδομάδες.

Σε αντίθεση με τις κωλοτούμπες άλλων, οι Αγγελόπουλοι έκαναν ακριβώς αυτό που υποσχέθηκαν. Από τη στιγμή που το αίτημά τους για ξένους διαιτητές στα ντέρμπι δεν έγινε δεκτό, απέσυραν την ομάδα του από τις εγχώριες διοργανώσεις και στη θέση της έβαλαν μια αναπτυξιακή βερσιόν για καθαρά νομικούς και κανονιστικούς λόγους.

Έναν χρόνο μετά, μόνο οι αφελείς και οι πονεμένοι πανηγυρίζουν. Το πιο απαξιωμένο πρωτάθλημα όλων των εποχών είναι γεγονός, την ώρα που δυο από τις πιο ιστορικές ομάδες του ελληνικού μπάσκετ ετοιμάζονται να κουνήσουν μαντήλι από την Α1. Οι προβλέψεις για την επόμενη σεζόν είναι ακόμη πιο δυσοίωνες και τις αντιλαμβάνονται όλοι. Όλοι, εκτός ίσως από αυτούς που επιλέγουν συγκεκριμένα ΜΜΕ για να «ενημερώνονται». Τα ίδια ΜΜΕ που τότε αμφισβητούσαν το κατά πόσο οι Αγγελόπουλοι θα φανούν συνεπείς στο #mexritelous και που σήμερα κάνουν αφιερώματα και μιλούν ακόμα και για… κάθαρση.

Παρεμπιπτόντως, η κάθαρση είναι καθ’ οδόν και αυτή είναι η μόνη επαφή των συγκεκριμένων ΜΜΕ με την αλήθεια. Η αποχώρηση του Ολυμπιακού προκάλεσε εξελίξεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες. Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ουσιαστικά επέβαλε ban στον Γιώργο Βασιλακόπουλο, αν και η «έξωσή» του από την ΕΟΚ ενδέχεται να γίνει νωρίτερα και με πιο… βίαιο τρόπο. Δε συζητάμε πλέον για απλές καταγγελίες, αλλά για νομικές υποθέσεις που τρέχουν και που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για στοιχεία άκρως επιβαρυντικά.

Μέσα σε όλη την προπαγάνδα που στήθηκε από συγκεκριμένα ΜΜΕ και που εμμέσως υιοθετήθηκε από αρκετούς δημοσιογράφους στα υπόλοιπα, εντοπίστηκε μια αγωνιώδης προσπάθεια διασύνδεσης του αγωνιστικού σκέλους με το #mexritelous. Ακόμα και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές υπάρχουν «ιεροκήρυκες» που πασχίζουν να πείσουν τον κόσμο του Ολυμπιακού πως η ομάδα τους ζημιώθηκε από την απόφαση των Αγγελόπουλων. Με πρόφαση την ομολογουμένως κακή πορεία στη Euroleague, χρησιμοποιείται το επιχείρημα της έλλειψης ρυθμού που υποτίθεται ότι πρόσφεραν τα ματς του πρωταθλήματος.

Για να τελειώνει μια και καλή αυτό το παραμύθι. Το καλοκαίρι έγινε ένα πολύ κακό στήσιμο από τον Ντέιβιντ Μπλατ. Οι παίκτες που επέλεξε δεν ήταν σώνει και καλά ανεπαρκείς – ΟΚ, κάποιοι ήταν -, ωστόσο αποδείχθηκε ότι δεν ταίριαζαν στις ανάγκες και κυρίως στην ψυχοσύνθεση της ομάδας. Ή απλώς δεν μπορούσαν να προσφέρουν στις συγκεκριμένες συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί, όπως π.χ. ο Ίθαν Χαπ που κάνει πάταγο στην Ιταλία με την Κρεμόνα. Ακόμα κι αν κάποιος αρνείται να δεχτεί τις όποιες λανθασμένες επιλογές του Μπλατ, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει τα σοβαρά λάθη του στη διανομή ρόλων. Από εκεί δηλαδή που αρχίζει μια πραγματική ομάδα.

Από τη στιγμή που τα λάθη έγιναν, το να ισχυρίζεται ακόμη κάποιος πως τα όποια αγωνιστικά προβλήματα οφείλονται στην «έλλειψη ρυθμού» που θα έδιναν τα αστεία ματς του πρωταθλήματος, τον καθιστά αυτομάτως εγκάθετο και όργανο προπαγάνδας. Για να τελειώνουμε μια και καλή, το #mexritelous δεν έγινε για να πάει ο Ολυμπιακός στο final 4, αλλά για να καθαρίσει το βρώμικο τοπίο στο ελληνικό μπάσκετ ώστε όταν επιστρέψει να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες για όλους. Ακόμα και γι’ αυτούς που συμμετείχαν στο περιβόητο 13-1 και που τώρα το σκυλομετανιώνουν.

Έναν χρόνο μετά, το mexritelous έχει ήδη πετύχει, αφού το ξερίζωμα του κακού είναι δρομολογημένο. Το επόμενο και μεγαλύτερο στοίχημα της ΚΑΕ θα είναι να εγγυηθεί για την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ και να μην επαναπαυτεί απλώς σε μια αλλαγή προσώπων. Διότι αν αποτύχει σε αυτό το σκέλος, αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσει πως ο σκληρός αγώνας που έδωσε κόντρα σε όλους και όλα, θα έχει πάει στράφι…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς