18.1 C
Athens

ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Ή νέο νομοθετικό πραξικόπημα ή υποβιβασμός, με ή χωρίς CAS

Ότι η τροπολογία που ψήφισε ασθμαίνουσα, «δια την κοινωνικήν συνοχήν βεβαίως – βεβαίως», η κυβερνητική πλειοψηφία είχε σαν αποτέλεσμα μια τρύπα στο νερό είναι πλέον γνωστό και κοινά αποδεκτό.

Ότι η ουσία της απόφασης της ΕΕΑ δεν αναιρείται από την, άγνωστης έμπνευσης και επιλογής, αστεία τροπολογία είναι επίσης κοινός τόπος. Ανεξαρτήτως της προβλεπόμενης ποινής (που κι αυτή δεν αναιρείται, επειδή είναι καταγεγραμμένη στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ) οι «βαρείες παραβάσεις» του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης παραμένουν ισχυρότατες και δεν έχουν ανακληθεί, ούτε μπορούν να ανακληθούν. Το ίδιο, ακριβώς, συμβαίνει και με τα πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα που τους είχαν χορηγηθεί. Ανακαλούνται από την ημερομηνία έκδοσης τους.

Η αστειότητα περί «γνωμοδοτικής απόφασης της ΕΕΑ», που ακούστηκε, προφανώς λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, από τα πρωθυπουργικά χείλη ξεχάστηκε ήδη, αφού πρώτα αποδομήθηκε από όλο τον νομικό κόσμο.

Τι απομένει; Σε πείσμα των κυβερνητικών, ανά την Ελβετία και τα καντόνια της, αναζητήσεων, η άμεση εξέλιξη, σύμφωνα με το νόμο και τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, της συγκλονιστικής υπόθεσης ενώπιον των δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου, με βάση «το πόρισμα – έκθεση» της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, την ουσία (και τις συναφείς αποδείξεις) του οποίου δεν τόλμησε να αμφισβητήσει ούτε ο ΠΑΟΚ.

Η υπόθεση της πλήρως αποδεδειγμένης (αλλιώς δεν θα προκαλούσε αυτή την κωμική κυβερνητική παρέμβαση) πολυϊδιοκτησίας πρέπει και θα εκδικαστεί σύμφωνα με όσα ο αθλητικός νόμος και οι ποδοσφαιρικοί κανονισμοί προβλέπουν, ακόμα και αν η γη γυρίσει ανάποδα. Καμία κυβερνητική, διοικητική ή άλλη παρέμβαση δεν μπορεί να αποτρέψει την φυσιολογική εξέλιξη της διαφοράς και την εκδίκαση της με προβλεπόμενες ποινές αυτές του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, ήτοι υποβιβασμό στην αμέσως επόμενη κατηγορία (η ελαφρύτερη ποινή) ή αποβολή από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα (η βαρύτερη ποινή).

Η ΕΕΑ υποχρεούται, ανεξαρτήτως της κωμικής τροπολογίας, να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Να παραδοθεί το σκεπτικό και στη συνέχεια ο φάκελος να διαβιβαστεί στην ΕΠΟ για να ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής των ποινών (και όχι η εκ νέου διερεύνηση) σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, με απώτερο στόχο την οριστική επίλυση της διαφοράς ενώπιον του CAS, στο οποίο θα καταλήξει με πρωτοβουλία εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Την εξέλιξη αυτή μόνο ένα νέο, χειρότερο αυτού που έχει ήδη συντελεστεί με την ψήφιση της επαίσχυντης τροπολογίας, κυβερνητικό πραξικόπημα θα μπορούσε να αποτρέψει. Να αποφασίσει, δηλαδή, η δημοκρατική και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του κέντρου και των «σημιτανθρώπων» να προχωρήσει με δική της αποκλειστικά πρωτοβουλία στην αντικατάσταση, δια της μεθόδου της παραίτησης, των μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, να προκύψει μια νέα, σημιτικής έμπνευσης, σύνθεση αποκλειστικά με κυβερνητικά φερέφωνα, να βρεθεί εύσχημος τρόπος να επανεισαχθεί η υπόθεση ενώπιον της «νέας ΕΕΑ» και να προκύψει, μέσω μιας νέας εκδίκασης η αθώωση της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ.

Γιατί αθώωση; Επειδή, έτσι όπως καλόμαθε η γριά στα σύκα, ο ΠΑΟΚ δεν ικανοποιείται, επισήμως, τουλάχιστον, με καμία άλλη απόφαση. Με τις κυβερνητικές πλάτες, έτσι όπως απλώθηκαν και στήριξαν την οικογένεια Σαββίδη, τίποτε δεν αποκλείεται.

Η πιθανότητα αυτή εξετάστηκε αρμοδίως στα υπόγεια του Μαξίμου, αλλά μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της έβγαλαν φλύκταινες οι τελευταίοι σοβαροί εγκαταβιούντες στα διαμερίσματα και αποσύρθηκε μετ’ επαίνων.

Η εναλλακτική της παραπάνω επιλογής είναι ακόμη χειρότερη. Τι υποστηρίζει; Να προκύψει ασφαλής και οριστική γνωμοδότηση πως τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου δικαιούνται να επανεξετάσουν εξαρχής την υπόθεση, να δικάσουν επί της ουσίας κι έτσι να απαλλαγεί ο ΠΑΟΚ και μαζί του η Ξάνθη στη λογική «μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα».

Η διατύπωση της πρότασης δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί. Πουθενά στον πλανήτη δεν προβλέπονται δύο διαφορετικές εκδικάσεις στον ίδιο βαθμό για μια υπόθεση. Ακόμη κι αυτό να συνέβαινε υπάρχει πάντα το παράθυρο της έφεσης και εντέλει της προσφυγής στο CAS από τους έχοντες έννομο συμφέρον, άρα άνθρακες ο θησαυρός. Αφήστε που κανένας δικαστής που σέβεται τον όρκο του και το ρόλο του δεν θα δέχονταν να προσπεράσει το νόμο, η ισχύς του οποίου δεν προκύπτει από γνωμοδοτήσεις επί πληρωμή.

Τι απομένει; Η υπόθεση να πάρει το δρόμο της, κατά την ανάλογη προηγούμενη διαδικασία της ΠΑΕ Α.Ο. Κασσιόπη, να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται και να λήξει η εκκρεμότητα πριν την έναρξη των play off. Σε διαφορετική περίπτωση το πρωτάθλημα αυτό θα λήξει το 2021!!!

Υ.Γ.  Αργά ανακάλυψε ο κ. Κούγιας ότι η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής οδηγεί στην ακύρωση του από την ημέρα έκδοσης, εξέλιξη που σημαίνει πως όλοι οι αγώνες της Ξάνθης (και του ΠΑΟΚ) είναι άκυροι από την ημερομηνία εκείνη, αλλά δεν πειράζει. Η εκτίμηση του ότι τους αγώνες τους κερδίζουν οι αντίπαλες ομάδες είναι ορθή. Τα έχουμε πει αυτά…