24.2 C
Athens

Η λίστα του Περέιρα και τα πέναλτι των ξένων στον ΠΑΟΚ

Το θέμα της πολυϊδιοκτησίας επισκίασε τις τελευταίες ημέρες όσα συμβαίνουν με την διαιτησία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ακόμη και η υπόθεση ΠΑΟΚΞάνθης να μην έσκαγε, η πορεία προς τα πλέι οφ, είναι άκρως προβληματική, καθώς τα καμώματα του Περέιρα έχουν βάλει μπουρλότο στην ομαλή διεξαγωγή τους.

Ο Πορτογάλος αρχιδιαιτής αποδεικνύεται ότι επιλέγει συγκεκριμένους διαιτητές από λίστα λίγων κι εκλεκτών για τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ. Και σε αυτά ο δικέφαλος του βορρά τα καταφέρνει περίφημα με βάση την βαθμολογική του συγκομιδή.

Ποιον φέρνει ο Περέιρα για το κυριακάτικο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό στάδιο; Τον Αλιγιάρ Αγκάγιεφ από το Αζερμπαϊτζάν.

Κατά σύμπτωση, ο Αζέρος είχε οριστεί σε παιχνίδι στην Τούμπα… Ήταν 10 Μαρτίου 2019, ο δικέφαλος του βορρά αναζητούσε τον τρόπο να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ατρόμητου στην πορεία προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά το 1985.

Ο Αγκάγιεφ είχε υποδείξει δύο πέναλτι στον Άκπομ. Το πρώτο στο 0-0, στο οποίο αστόχησε ο Βιεϊρίνια και το δεύτερο στο 1-0, το οποίο εκτέλεσε ο Μπίσεσβαρ εύστοχα.

Τη φετινή σεζόν ο ΠΑΟΚ έχει δώσει έως τώρα τέσσερα παιχνίδια στα οποία σφύριξαν ξένοι διαιτητές, δύο με την ΑΕΚ και από ένα με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Και από… σύμπτωση στα τρία από τα τέσσερα έχουν βρεθεί στην Ελλάδα διαιτητές που είχαν σφυρίξει τον ΠΑΟΚ και στο παρελθόν. Πρόσφατο ή παλαιότερο. Πλέον σε πέντε ματς, ο Πορτογάλος βάζει διαιτητή σε αγώνα του ΠΑΟΚ που τον έχει ξανασφυρίξει τέσσερις φορές!!

Ο Μέλο Περέιρα έχει επιλέξει σε τέσσερα ντέρμπι να στείλει διαιτητές που… γνώριζαν τι εστί ΠΑΟΚ. Οι τρεις απ’ τους τέσσερις μάλιστα είχαν ξανασφυρίξει στην Τούμπα. Όλως τυχαίως και οι τρεις ευνόησαν τον ΠΑΟΚ.

Στο ματς του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ διαιτητής ήταν ο Ελβετός, Στέφαν Κλόσνερ. Ένας διαιτητής που ο ΠΑΟΚ είχε συναντήσει πριν μερικά χρόνια, στη νίκη του με 3-2 στη Φλωρεντία επί της Φιορεντίνα για το Europa League. Αντίθετα, δεν είχε σφυρίξει ποτέ την ΑΕΚ σε ευρωπαϊκή της αναμέτρηση.

Ο Κλόσνερ είχε σηκώσει μεγάλη κουβέντα, αλλά όχι τόση όση σήκωσαν οι επόμενοι. Οι διαιτητές, δηλαδή, που είχαν ξανασφυρίξει στην Τούμπα.

Πρώτος ο Σλάβκο Βίντσιτς, ο Σλοβένος διαιτητής του ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός. Ένας διαιτητής που λίγους μήνες νωρίτερα είχε έρθει ξανά στην Τούμπα και είχε σφυρίξει το ΠΑΟΚ-Άγιαξ 2-2 για τα προκριματικά του Champions League.

Τότε ο ΠΑΟΚ είχε συναντήσει μια φιλική διαιτησία. Όχι τόσο, βέβαια, όσο συνάντησε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, με τους «πράσινους» να βγάζουν ανακοίνωση μετά το τέλος του ματς εναντίον του Βίντσιτς για μια σειρά από φάσεις που αδικήθηκαν.

Με κορυφαία τη φάση στις καθυστερήσεις των… καθυστερήσεων, όταν με το σκορ στο 2-1 υπέρ του Παναθηναϊκού ο ρέφερι άφησε το ματς να εξελιχθεί παρά το γεγονός πως είχαν ξεπεραστεί τα πέντε λεπτά καθυστερήσεων που είχε δώσει, και έδωσε πέναλτι τελικά υπέρ του ΠΑΟΚ, σε μαρκάρισμα του Κουρμπέλη πάνω στον Κρέσπο. Πέναλτι το οποίο έφερε την ισοφάριση από τον Βιεϊρίνια.

Γεύση Τούμπας είχε και ο Όρελ Γκρίνφελντ, ο Ισραηλινός διαιτητής που «καθάρισε» στεγνά την ΑΕΚ. Ο Γκρίνφελντ ήταν διαιτητής και στο ΠΑΟΚ-Σπαρτάκ Μόσχας.

Ένα ματς στο οποίο ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει με 0-2 στο ξεκίνημά του από τη Σπαρτάκ του Καρέρα. Το 0-2 έγινε 3-2 μέσα σε λίγα λεπτά από το πρώτο κιόλας μέρος, με το έναυσμα της ανατροπής να δίνεται χάρη σε ένα πέναλτι που έδωσε ο Γκρίνφελντ στον ΠΑΟΚ.

Πώς δόθηκε το πέναλτι; Για χέρι εντός περιοχής της Σπαρτάκ. Τότε ο Ισραηλινός, χωρίς να το σκεφτεί, έτρεξε να δείξει την άσπρη βούλα. Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, σε χέρι του Βαρέλα, είπε «παίζετε». Δύο ίδιες φάσεις, δύο διαφορετικές αποφάσεις και οι δύο υπέρ του ΠΑΟΚ από τον Γκρίνφελντ. Τυχαία θα ήταν η επιλογή του Περέιρα.

Ο Πορτογάλος συνέχισε την παράδοση ή ορθότερα έβγαλε τον διαιτητή που ήθελε από την λίστα του για να πάει στο ΟΑΚΑ. Ο Αζέρος είχε δώσει δύο πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ. Τι να περιμένουμε την Κυριακή σε βάρος του Παναθηναϊκού;

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς