24.6 C
Athens

Ο Ιβάν, ο Τίγρης και το… κόψιμο της Ελλάδας

Στα μαλακά ή στα σκληρά, υποβιβασμός, αφαίρεση βαθμών, πρόστιμο ή… επίπληξη, όποια και αν είναι η ποινή που θα επιβληθεί σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη, αυτό που μετράει είναι ένα. Τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που εξέτασαν την καταγγελία του Ολυμπιακού, διαπίστωσαν… καραμπινάτη πολυιδιοκτησία.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε, οπότε στο τέλος μπορεί να δοθεί και εύφημος μνεία στον πιστολέρο που επί ημερών του δικού του Βαγγέλη Γραμμένου πήρε όλους τους τίτλους. Η διοργάνωση της ΕΠΟ, το κύπελλο, είναι μόνιμα ασπρόμαυρο. Η διοργάνωση της Super League το πρωτάθλημα, επίσης έγινε ασπρόμαυρο την τελευταία σεζόν, ενώ την προτελευταία στον ΠΑΟΚ υποστηρίζουν ότι είναι οι πρωταθλητές των αγωνιστικών χώρων. Όταν ο Ιβάν Σαββίδης είδε πως πάει κάτι στραβά, έφυγε από τη σουίτα της Τούμπας και μπουκάρισε με το σιδερικό στον αγωνιστικό χώρο. Έτσι έχασε το πρωτάθλημα. Και παρά τις φωνές που έβαλε ο Ιβάν και ο περίγυρός του, ο τίτλος πήγε στην ΑΕΚ του Δημήτρη Μελισσανίδη. Γιατί; Απλούστατα εφαρμόστηκαν οι νόμοι και οι κανονισμοί. Στον Βιεϊρίνια, έμειναν οι φωνές για κάλπικο πρωτάθλημα. Στην UEFA και την FIFΑ όμως πρωταθλήτρια Ελλάδος τη σεζόν 2017-18 αναδείχθηκε η ΑΕΚ.

Τότε βέβαια ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε οι αντιδράσεις ήταν περιορισμένες. Δεν… κόπηκε η Ελλάδα στα δύο, ούτε υπήρξε απειλή για κάτι τέτοιο. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε μιλήσει για «Μάο Μάο». Η ΑΕΚ δικαιώθηκε από τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου και πανηγύρισε το πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια. Ποιος έκανε… παρέμβαση στους δικαστές για ν’ αδικηθεί ο ΠΑΟΚ; Επί της ουσίας αποδόθηκε δικαιοσύνη. Με βάση τους κανονισμούς η Ένωση στέφθηκε πρωταθλήτρια και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Τώρα τα κόλπα είναι άλλα. Κυβέρνηση είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Του ανθρώπου που όπως είχε πει ο Ιβάν Σαββίδης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Μπορεί να διαψεύσθηκε, αλλά κάπου πρέπει να ρίξουμε τις ευθύνες για το παρασκήνιο στο οποίο είμαστε πρωτομάστορες. Τώρα λοιπόν έπεσε σύρμα για… αναταραχή. Είναι μεγάλη η διαφορά… Και κει λοιπόν που για τη Μακεδονία υπήρχε απόλυτη σιγή (από κάποιο σημείο και μετά), διαπιστώσαμε ότι αν τηρηθεί ο νόμος που υπάρχει 20 χρόνια με συγκεκριμένες ποινές για την πολυϊδιοκτησία, θα πρέπει η Ελλάδα να χωριστεί στα δύο.

Η υπόθεση θα περάσει στους αθλητικούς δικαστές που η γενική συνέλευση της ΕΠΟ επέλεξε να τοποθετήσει. Ένας Πρωτοδίκης θ’ αποφανθεί για το αν θα αφαιρεθούν τρεις, τέσσερις, πέντε ή και 10 βαθμοί από τον ΠΑΟΚ. Επί της ουσίας όμως για τους σκεπτόμενους φιλάθλους αυτό περνάει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που μετράει είναι το παράπτωμα. ΠΑΟΚ και Ξάνθη συγκοινωνούντα δοχεία. Ο άλλος σου λέει βέβαια, δεν με νοιάζει, εγώ θέλω το πρωτάθλημα και 10 δορυφόρους να έχω. Σωστά… Δορυφόροι, δανεικοί, διαιτητές, δικαστές, ΕΠΟ, Ενώσεις. Μια ωραία ατμόσφαιρα. Κι άντε μετά πάλι στην Ευρώπη να παραγγέλνεις μόνο κοντομάνικες φανέλες, γιατί όταν χειμωνιάζει… Εκεί παίζουν άλλοι. Αυτοί που είναι παντός καιρού.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς