16.7 C
Athens

Το πραξικόπημα που χρειάζεται η (ποδοσφαιρική) δημοκρατία

Έτσι… ξαφνικά, αντί να ενοχληθούν οι ερασιτέχνες παράγοντες εκπρόσωποι των ΕΠΣ που θίγονται από το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού συστήματος, η αντίδραση ήλθε από τις ΠΑΕ.

Το γεγονός διόλου τυχαίο δεν είναι και καταδεικνύει πως οι μεγαλοπαράγοντες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου καίγονται για το ποια θα είναι η διοίκηση της ΕΠΟ και βέβαια τον τρόπο εκλογής της. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή αν ο εκάστοτε πρόεδρος και η παρέα του αντιμετώπιζαν επί ίσοις όροις όλες τις ομάδες, κανένα ενδιαφέρον δεν θα υπήρχε για το αν ψηφίζουν 52, 152 ή 1.052 στις εκλογές της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη.

Το παιχνίδι παίζεται στο παρασκήνιο και αυτό που ενδιαφέρει τους πάντες είναι το ποια πρόσωπα στελεχώνουν τη διοίκηση της ΕΠΟ. Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό και δεν αφορά αποκλειστικά τον Βαγγέλη Γραμμένο και τους συνεργάτες του στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Δεκαετίες ολόκληρες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, οι ΠΑΕ ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο το ποια πρόσωπα θα διοικούν την ΕΠΟ. Επί ημερών του… δικού μας όπως λέει και ο Ιβάν Σαββίδης, Βαγγέλη Γραμμένου, τα τρόπαια του κυπέλλου, διοργάνωση της Ομοσπονδίας έχουν πάει στον ΠΑΟΚ. Αντίστοιχα κάτι ανάλογο ισχύει με βάση τα όσα ισχυρίζονται οι Θεσσαλονικείς και για το πρωτάθλημα. Το περσινό το πήρε ο ΠΑΟΚ, ενώ το προπέρσινο καταγγέλλουν πως τους το έκλεψε η ΑΕΚ, ενώ αυτοί είχαν συγκεντρώσει στους αγωνιστικούς χώρους περισσότερους βαθμούς.

Για την τρέχουσα περίοδο ο ΠΑΟΚ προχωράει κανονικά στο κύπελλο, ενώ βρίσκεται σε θέση… βολής στο πρωτάθλημα, καθώς υπολείπεται του Ολυμπιακού μόλις έναν πόντο. Η ΕΠΟ παίζει τον δικό της ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Κοινό μυστικό είναι η διοίκηση της Ομοσπονδίας έχει δύο τάσεις με εκπροσώπους που είναι κοντά στον Ιβάν Σαββίδη και αυτούς που είναι φιλικά προσκείμενοι στον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Όταν τέθηκε ζήτημα από τον Ζόραν Λάκοβιτς για λόμπι στις εκλογές της ΕΠΟ, ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ αντέδρασε:

«Στην ΕΠΟ θα γίνουν εκλογές κανονικά όπως ορίζει το καταστατικό της ΕΠΟ, ο νόμος και οι κανονισμοί. Οι εκλογές σε UEFA και FIFA πως γίνονται; Φέρνετε παπά και τραβάει κλήρο; Τα πιο ισχυρά λόμπι είναι στις δικές σας εκλογές».

Η ΑΕΚ σε επίπεδο Ενώσεων έχει κερδίσει πόντους και αν σήμερα γίνονταν εκλογές στην ΕΠΟ με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, θα έπαιρνε την Ομοσπονδία. Μεγάλο αριθμό Ενώσεων διατηρεί και ο Ιβάν Σαββίδης. Αν αλλάξει το εκλογικό σύστημα προς το δημοκρατικότερο με τη συμμετοχή πολυάριθμων εκλεκτόρων τότε όλο αυτό που με τόσο… κόπο έχει χτιστεί υπάρχει ο κίνδυνος ν’ ανατραπεί. Αυτό δεν το θέλουν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και δεν είναι τυχαίο ότι τα ΜΜΕ του δικέφαλου του βορρά κάνουν αναφορές σε… πραξικόπημα Αυγενάκη.

Ποιό ακριβώς είναι το… πραξικόπημα; Να ψηφίζουν περισσότεροι στις εκλογές, ακόμη και όλα τα σωματεία.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο υφιστάμενο πολίτευμα (Προεδρευόμενη), εκλέγεται από τους βουλευτές. Αν εκλεγόταν από όλους τους Έλληνες πολίτες (Προεδρική) κατά την ίδια λογική θα γινόταν… πραξικόπημα.

Με τη σημερινή κατάσταση εκλέχθηκε νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Πόσοι το αποφάσισαν; Ελάχιστοι. Πόσο μεγαλύτερη αποδοχή θα είχε και πόσο δημοκρατικότερο θα ήταν να εκλεγόταν από όλους τους Έλληνες ψηφοφόρους; Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Αλλά τότε θα γινόταν… κατάλυση του Συντάγματος, πραξικόπημα. Η δημοκρατία χρειάζεται τέτοιου είδους πραξικοπήματα για να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο. Για να συμμετέχουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι, εκλεκτοί και… ελεγχόμενοι.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς