18 C
Athens

«Βιβλικές» οι καταστροφές στο Πουέρτο Ρίκο μετά το χειρότερο σεισμό του αιώνα

Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο, με συνολικό πληθυσμό 3 εκατομμύρια, παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χιλιάδες κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου χθες από το οποίο έχασε τη ζωή τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Αυτοκίνητα, ράντζα, ακόμα και πλαστικές καρέκλες έγιναν κρεβάτια για εκατοντάδες οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους του νησιού, το οποίο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο σεισμός των 6,4 βαθμών είναι ο ισχυρότερος σεισμός στο αμερικανικό έδαφος εδώ και 102 χρόνια, ενώ ακολούθησε σειρά μετασεισμών με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 5,6 βαθμών.

Ο πιο δυνατός που έχει πλήξει το νησί από το 1918, όταν ένας σεισμός 7,3 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν τον θάνατο 116 ανθρώπων, σύμφωνα με το σεισμολογικό ινστιτούτο του Πουέρτο Ρίκο.

Το νότιο τμήμα του Πουέρτο Ρίκο έχει πληγεί περισσότερο, με δεκάδες σπίτια να έχουν καταρρεύσει στις πόλεις Γιαούκο, Γκουανίκα και Γκουανίγια.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τράμπ έδωσε εντολή στην ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων να συντονίσει τις ενέργειές της με τις τοπικές αρχές.

Επίσης, το αμερικανικό υπουργείο Υγείας κήρυξε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης στο νησί ώστε τα νοσοκομεία να μπορέσουν να λάβουν τη χρηματοδότηση που χρειάζονται.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς