16.2 C
Athens

Μάστιγα πια οι…. σημαδεμένοι

Το τέρας επέστρεψε και βγαίνουν οι κόκκινες κάρτες από τους διαιτητές της Θεσσαλονίκης στις ομάδες που… μετά αντιμετωπίζουν τον ΠΑΟΚ. Γράφει ο Νίκος Συνοδινός.

Μάστιγα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και την αξιοπιστία της διαιτησίας, ήταν εδώ και πολλά χρόνια οι κίτρινες κάρτες, Αυτές που όταν τις έβλεπαν οι ποδοσφαιριστές δεν είχαν δικαίωμα να παίξουν στον επόμενο αγώνα ή τους επόμενους αγώνες -αν ακολουθούσε ποινή δύο αγωνιστικών-της ομάδας τους. Οι φωνές και καταγγελίες ότι διαιτητές σημάδευαν συγκεκριμένους παίκτες με κίτρινες κάρτες, αποτελούσαν νερό στον μύλο της αναξιοπιστίας.

Το πρόβλημα είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και για να το αντιμετωπίσει το ποδόσφαιρο πήρε μέτρα. Διαφοροποίησε τον σχετικό κανονισμό κι έδωσε το δικαίωμα σε κάθε ομάδα να επιλέγει το παιχνίδι που θα εκτιθεί από τον παίκτη της η ποινή της μίας ή των δύο αγωνιστικών. Ως εκ τούτου οι περίφημοι…. σημαδεμένοι εξαφανίστηκαν. Πέραν αυτού στις κίτρινες κάρτες διαφοροποιήθηκαν οι δύο εθνικές διοργανώσεις, το πρωτάθλημα από το κύπελλο. Δεν παίρνει δηλαδή κάποιος παίκτης επίτηδες κίτρινη κάρτα στο πρωτάθλημα, προκειμένου να το εκτίσει σε ματς κυπέλλου που είναι πολύ πιο βατό για την ομάδα του.

Με βάση τα νέα δεδομένα η… θεσμική άμυνα του ποδοσφαίρου κυριάρχησε. Το τέρας όμως δεν νικήθηκε κατά κράτος, αλλά λειτούργησε ως Λερναία Ύδρα, καθώς μας προέκυψε νέα μάστιγα. Αυτό με τις κόκκινες κάρτες.

Πλέον οι παράγοντες των ομάδων παρακολουθούν ποιοι διαιτητές αποβάλουν παίκτες και πότε. Ο χρόνος παίζει καταλυτική σημασία, καθώς ακολουθούν παιχνίδια με συγκεκριμένους αντιπάλους με βάση το πρόγραμμα. Παραπτώματα υπάρχουν συχνά, αλλά η κόκκινη κάρτα δεν βγαίνει εύκολα. Και όταν βγαίνει από το τσεπάκι του διαιτητή, δεν αποδυναμώνει την ομάδα στα λεπτά που απομένουν στο συγκεκριμένο παιχνίδι, καθώς της προκαλεί αριθμητικό μειονέκτημα, αλλά και σε αυτό που ακολουθεί.

Σε αρκετές των περιπτώσεων μάλιστα, αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Γιατί μια κόκκινη κάρτα μπορεί να έλθει στα τελευταία λεπτά του αγώνα και αυτός ήδη να έχει κριθεί. Αλλά ένας παίκτης κλειδί θα κάνει αίσθηση με την απουσία του, όταν η ομάδα του βρεθεί απέναντι σε μια από τις μεγάλες ομάδες.

Κι ερχόμαστε στο… ψητό των συμπτώσεων. Ο διαιτητής Πραξιτέλης Ζαχαριάδης, αυτός που ήταν στο VAR στο περίφημο παιχνίδι Ξάνθης-Ολυμπιακού, ήταν διαιτητής στο ματς του ΟΦΗ με τον Αστέρα Τρίπολης την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Ο ρέφερι από τη Μακεδονία έδειξε κόκκινη κάρτα στον Ματίας Ιγκλέσιας στο 60΄ της αναμέτρησης, όταν το αποτέλεσμα ήταν 1-1. Τελικά ο ΟΦΗ με παίκτη παραπάνω κυριάρχησε 3-1. Για τη συγκεκριμένη αποβολή διαμαρτυρήθηκε με δηλώσεις του ο τότε προπονητής του Αστέρα Τρίπολης., Μπόρχα Χιμένεθ.

Σε ποιο παιχνίδι ο Αστέρας στερήθηκε τις υπηρεσίες του Ιγκλέσιας; Με ποιον έπαιζε την 6η αγωνιστική που ακολούθησε; Με τον ΠΑΟΚ. Ο δικέφαλος του βορρά πέρασε νικηφόρα από την Τρίπολη 2-1.

Ο Ζαχαριάδης από τη Θεσσαλονίκη, είχε οριστεί διαιτητής και στο ματς της ΑΕΚ με τον Βόλο για την 7η αγωνιστική στις 20 Οκτωβρίου. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου κι ενώ το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο 1-1, έδειξε την κόκκινη κάρτα στον Χουάν Μουνίθ της Θεσσαλικής ομάδας. Η ΑΕΚ κέρδισε τελικά 3-2 με παίκτη παραπάνω. Ο Μουνίθ δεν είχε δικαίωμα να παίξει κόντρα στον ΠΑΟΚ, ο οποίος πέρασε νικηφόρα 2-0 από τον Βόλο.

Ένας άλλος διαιτητής από τη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης Παπαδόπουλος διηύθυνε την περασμένη Κυριακή το ματς του Βόλου με τον Πανιώνιο. Στο 82΄ κι ενώ το σκορ ήταν 1-1 έδειξε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Στέφανο Ευαγγέλου. Οι Νεοσμυρνιώτες με 10 παίκτες, τελικά έχασαν 2-1 από τους Θεσσαλούς.

Σε ποιο ματς δεν έπαιξε ο παίκτης του Πανιώνιου; Σε ένα… τρίτο εκτός έδρας παιχνίδι του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη. Ο δικέφαλος του βορρά πέρασε και από κει που άφησε βαθμούς ο Ολυμπιακός, εκμεταλλευόμενος τις απουσίες του Ιστορικού.

Η περίπτωση του Ευαγγέλου ωστόσο ήταν άκρως εξοργιστική. Όχι γιατί δεν υπέπεσε σε κανένα παράπτωμα για να υποστεί τις συνέπειες, αλλά γιατί ο Γιάννης Παπαδόπουλος δεν συνηθίζει να βγάζει από το τσεπάκι του την κόκκινη κάρτα, ακόμη και αν υπάρχει παράβαση… μαρς.

Στις 19 Οκτωβρίου για την 7η αγωνιστική, στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τον ΟΦΗ. Στο 30΄της αναμέτρησης, ο πρώην αμυντικός του ΠΑΟΚ Κοροβέσης, πήρε φόρα και με τις τάπες βρήκε το πόδι του Ποντένσε. Το χτύπημα ήταν δολοφονικό και θα μπορούσε να κόψει την μπάλα του Πορτογάλου.

Σε οποιοδήποτε γήπεδο του κόσμου ο Κοροβέσης θα έβλεπε την συνέχεια του αγώνα από τα αποδυτήρια. Στο 30΄ ο ΟΦΗ θα έμενε με 10 παίκτες και με το σκορ στο 1-0 για τον Ολυμπιακό. Το αστείο είναι πως σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός κέρδισε 2-1, ο Παπαδόπουλος έδωσε την πρώτη κίτρινη κάρτα σε παίκτη του ΟΦΗ στο 87΄. Σε ποιον; Στον Κοροβέση. Γιατί; Γιατί με τάκλιν χτύπησε από πίσω στο πόδι, ποιον άλλο; Τον Ποντένσε…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς