18 C
Athens

Ολυμπιακός – Φενέρ 87-96: Ανεπίδεκτος μαθήσεως

Έχει μπόλικα παθήματα φέτος, αλλά από ότι φαίνεται, ο Ολυμπιακός δε λέει να μάθει. Απέναντι στη χειρότερη ομάδα της Euroleague στα ριμπάουντ, οι Ερυθρόλευκοι έδειξαν αδιάβαστοι, άφησαν τη Φενέρ να παίρνει συνεχώς δεύτερες επιθέσεις και τιμωρήθηκε γνωρίζοντας βαριά ήττα στο κατάμεστο ΣΕΦ με 87-96.

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς προερχόταν από διαδοχικές ήττες στην Ευρώπη -τέσσερις στη σειρά- και νίκες με την… ψυχή στο στόμα. Οι Τούρκοι, ωστόσο, δεν έχασαν την ευκαιρία να πάρουν εκτός από μια εύκολη νίκη (όπως αποδείχθηκε στην πράξη) και ψυχολογία για τη συνέχεια, καθώς και την πίστη πως μπορούν να προλάβουν την οχτάδα.

Οι γηπεδούχοι έκαναν πολλά λάθη: Επέτρεψαν στη Φενέρ να παίρνει τα ριμπάουντ, οι φιλοξενούμενοι κέρδιζαν επιθέσεις και από εκεί προήλθε ρεσιτάλ… τριπόντων. Ενδεικτική φάση το απίστευτο buzzer beater του Σλούκα στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς είχε τις γνωστές απουσίες στο «5», έπαιξε χωρίς σέντερ για μεγάλο διάστημα, ωστόσο οι παίκτες των Ερυθρόλευκων όχι μόνο έχασαν τα ριμπάουντ, αλλά δεν έβαλαν καν στην εξίσωση τον Μιλουτίνοφ, ο οποίος είχε μόλις 2/3 δίποντα κι ό,τι έκανε στο σκοράρισμα ήταν μέσω της γραμμής της φιλανθρωπίας.

Το πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα ήταν εμφανές, ο Ντε Κολό έκανε… πάρτι και για ακόμα μια φορά γκαρντ αντίπαλης ομάδας είχε εύκολο έργο να οργανώσει δημιουργικά το παιχνίδι της ομάδας του, αλλά και να βρει εύκολους πόντους.

Αν κρατάει κάτι ο Ολυμπιακός από αυτό το ματς είναι το ρεκόρ που έσπασε ο Βασίλης Σπανούλης. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού κατάφερε να ξεπεράσει τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο και να γίνει κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών, γράφοντας το όνομα του για ακόμα μια φορά με χρυσά γράμματα στο βιβλίο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Και ο κόσμος ήταν εκεί, γέμισε το ΣΕΦ για να χειροκροτήσει τον εμβληματικό αρχηγό που φροντίζει διαρκώς να καταρρίπτει ρεκόρ και να γράφει ιστορία στο παρκέ.

Μάλιστα, ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα στο ξεκίνημα για τη νίκη. Με τέσσερις δικούς του πόντους και με τρίποντο του Τσέρι, οι Ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν ιδανικά, πήραν προβάδισμα (12-8), ωστόσο οι φιλοξενούμενοι ψαλίδισαν τη διαφορά και με δύο διαδοχικά τρίποντα του Σλούκα -ασύλληπτο το ένα-, έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο με προβάδισμα δύο πόντων (20-22).

Ο Ριντ έδωσε λύσεις στο δεύτερο δεκάλεπτο με πόντους μέσα από το ζωγραφιστό, ωστόσο το… κρεσέντο των φιλοξενούμενων από τα 6,75 (7/8 στα μισά του δευτέρου δεκαλέπτου) έφεραν τη διαφορά στους εννέα (26-35), ο Ντε Κολό την πήγε στους δέκα και παρά το τρίποντο του Τσέρι, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με τη διαφορά στους δώδεκα (40-52).

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν καταστροφικό για τους Ερυθρόλευκους αφού ο Γάλλος γκαρντ έκανε ό,τι ήθελε στο ματς. Η διαφορά έκλεισε στους 13, αλλά το ματς έδειχνε να μην έχει γυρισμό, παρά την προσπάθεια των Πολ και Σπανούλη στο τέταρτο δεκάλεπτο. Οι δυο τους πάλεψαν να μειώσουν για να ξαναμπεί ο Ολυμπιακός στο ματς, αλλά λογάριαζαν χωρίς τον Ντε Κολό που ολοκλήρωσε το ματς με 32 πόντους καθώς και τον Σλούκα που με δύο δικές του βολές στο τέλος διαμόρφωσε το τελικό 87-96.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 40-52, 61-74, 87-96.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς