22 C
Athens

Είμαστε κατά τύχη «ζωντανοί»

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας δεκάδες συμπατριώτες μας έχασαν την ζωή τους. Με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Δεν συνέβη στην επαρχία, που τα μέσα δεν επαρκούν. Έγινε δυστυχώς στα περίχωρα της Αθήνας!

Πέρσι αρκετοί άλλοι πνίγηκαν στην Μάνδρα. Φέτος λίγο έλειψε να επαναληφθεί η τραγωδία. Στο ίδιο μέρος! Μία δυνατή νεροποντή ή φωτιά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε αυτή την χώρα. Φτάνει να μην είσαι στο λάθος σημείο την κακή στιγμή.

Όσα έγιναν πριν από μερικά χρόνια στον νομό Ηλείας φαίνεται πως δεν ταρακούνησαν τους αρμόδιους. Πήγαν στα μέρη των καταστροφών για τις φωτογραφίες, για να τους δουν οι ψηφοφόροι τους αλλά μετά από λίγες μέρες ασχολήθηκαν με άλλα πράγματα.

Διάφοροι επιστήμονες και ειδικοί επισήμαναν τότε τις ελλείψεις. Πρότειναν λύσεις. Οι κυβερνώντες κούνησαν συγκαταβατικά τα κεφάλια. Είπαν ότι θα σηκώσουν τα μανίκια για να διορθωθούν τα προβλήματα. Όμως δεν έγινε τίποτα ή έγινε κάτι που δεν είναι αρκετό για την κρίσιμη στιγμή.

Στην Ελλάδα δεν κινδυνεύεις από τα άγρια ζώα. Δεν έχει λιοντάρια, κροκόδειλους, κόμπρες. Δεν έχει τσουνάμια. Ούτε τυφώνες. Δολοφονίες και απαγωγές στα επίπεδα άλλων κρατών. Σοβαρούς ιούς όπως ο Έμπολα που εξαφανίζει πληθυσμούς. Έχουμε σεισμούς αλλά υπάρχουν και άλλοι λαοί με το ίδιο πρόβλημα. Έμαθαν να ζουν με αυτό.

Εδώ όμως αρκεί να ρίξει μία δυνατή βροχή ή να πιάσει φωτιά για να αρχίσουμε να θρηνούμε θύματα. Είναι αδιανόητο. Το πιο εξοργιστικό από όλα είναι ότι μετά από δύο μέρες θα συνεχίσουμε να ζούμε σαν να μην έγινε τίποτα. Του χρόνου πιθανότατα θα γίνουν πάλι τα ίδια.

Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν τιμωρείται κανένας, ούτε παραιτείται. Κανείς δεν παίρνει την ευθύνη για τίποτα. Και όσο συνεχίζεται αυτό άνθρωποι θα πνίγονται και θα καίγονται. Αύριο μπορεί να είναι ο αδελφός σου, ο πατέρας σου, η μάνα σου, το παιδί σου, ο φίλος σου. Ακόμα και εσύ…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς