20.9 C
Athens

Όργια από τους «τελειωμένους» και στο βάθος Προσωρινή Διοίκηση

FIFA και UEFA αποφάσισαν νέα διοίκηση τον Ιούλιο στην ΕΠΟ, αλλά από τότε που έγινε γνωστό οι… νυν παίζουν τα ρέστα τους. Γράφει ο Νίκος Συνοδινός.

Επίδειξη ισχύος έκανε το σύστημα που εξουσιάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο με την εκτέλεση του Ολυμπιακού στον Βόλο. Εκεί που με το έτσι θέλω το δίδυμο των Βασίλη Φωτιά και Άγγελου Ευαγγέλου «έκλεψε» δύο βαθμούς από τον Ολυμπιακό, όχι βέβαια για να ωφεληθεί η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός ή ο Άρης, αλλά προφανέστατα άλλη ομάδα.

Βέβαια Φωτιάς κι Ευαγγέλου… βρήκαν και τα έκαναν. Τους έδωσε την καλύτερη πάσα ο Περέιρα, ορίζοντάς τους για να βάλουν το γκολ. Ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής δεν ανήκει πλέον σε αυτούς που συγκαταλέγονται στο ερώτημα… δεν ήξερε, δεν ρώταγε; Γιατί είναι προφανές ότι ξέρει πολύ καλά. Οι ορισμοί που κάνει δεν είναι τυχαίοι. Έχει βαθιά γνώση των πραγμάτων.

Χωρίς αναισθητικό χειρούργησαν τον Ολυμπιακό στον Βόλο, αλλοιώνοντας το αποτέλεσμα. Με αφορμή και την διακοπή του πρωταθλήματος, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Η FIFA και η UEFA στη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού και την ΕΠΟ επί Ελβετικού εδάφους, όρισαν νέους κανόνες για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Διαβλέποντας τα όσα συμβαίνουν, πέταξαν την μπάλα στις τέσσερις μεγάλες ομάδες που διαφεντεύουν το ελληνικό ποδόσφαιρο(Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), να βρουν πρόσωπα κοινής αποδοχής προκειμένου να στελεχώσουν τη νέα ΕΠΟ και ζήτησαν εσπευσμένα εκλογές τον Ιούλιο, ώστε το επόμενη πρωτάθλημα να διεξαχθεί σε νέα βάση με ενισχυμένη αξιοπιστία.

Ο παροπλισμός του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου και της παρέας του από την Ομοσπονδία και η παράλληλη έξοδος του Βίτορ Μέλο Περέιρα, δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση για την τρέχουσα περίοδο. Όταν ο άλλος γνωρίζει ότι το τέλος πλησιάζει το κίνητρο να αφήσει θετικό αποτύπωμα, περιορίζεται. Κάθε ένας κοιτάζει την επόμενη μέρα. Ο Γραμμένος προφανώς θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη και το δικηγορικό του γραφείο. Ο Περέιρα θα ενισχύσει τις φιλίες που δημιούργησε εκμεταλλευόμενος το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στην ΕΠΟ η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η ποινή κεκλεισμένων των θυρών για δύο αγωνιστικές ήταν το πρώτο ηχηρό μήνυμα της επόμενης μέρας για τον Ολυμπιακό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σύμβουλος της ΕΠΟ, Γ. Χατζησαρόγλου, υποστήριξε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι ο «αγώνας ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός δεν θα ξεκινήσει ποτέ».

Ο Ολυμπιακός έστειλε επιστολή στην ΕΠΟ και ζητάει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που ειπώθηκαν αυτά, αλλά είναι αμφίβολο αν τα δώσει η ΕΠΟ.

Οι υπερεθνικοί, οι οποίοι ήταν παρόντες και άκουσαν τις ατάκες του Χατζησαρόγλου, τι έπραξαν; Όταν έχουν ήδη εκφράσει την δυσαρέσκεια τους λέγοντας πως «προσπαθούμε να μειώσουμε τις εμπρηστικές δηλώσεις παραγόντων και οι ίδιοι σύμβουλοι της ομοσπονδίας δημιουργούν προβλήματα», τι απομένει να πράξουν;

Οι επαφές με τους ιδιοκτήτες των big4 για την επόμενη ημέρα βρίσκονται σε ένα καλό δρόμο και οι υπηρεσίες της FIFA/UEFA προχωρούν στα διαδικαστικά.

Η πρόταση των υπερεθνικών (πρόεδρος εκτός ενώσεων, ΚΕΔ από λίστα ξένων πρώην διαιτητών, ΕΕ με συγκεκριμένα άτομα/συμπεριλαμβανομένων πρώην διεθνών ποδοσφαιριστών) είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσει. Όμως πλέον δεν μπορεί να περιμένει το καλοκαίρι γιατί οι «τελειωμένοι» δεν υπολογίζουν πλέον τίποτα.

Ο Ιανουάριος θα είναι μήνας καταιγιστικών εξελίξεων. Οι διαιτητές ανακοίνωσαν αποχή, η ΕΠΟ παίζει το δικό της παιχνίδι και το παρασκήνιο οργιάζει. Η Πολιτεία είναι αδιανόητο να συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ως εκ τούτου η λύση της Προσωρινής Διοικούσης Επιτροπής αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς