14.9 C
Athens

Το μπλόκο FIFA και UEFA στους… εξυγιαντές φέρνει την άνοιξη

Δεν θα υπάρξει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και οι εσπευσμένες εκλογές θα φέρουν πρόσωπα κοινής αποδοχής αποτρέποντας το πάρε δώσε με τις Ενώσεις. Γράφει ο Νίκος Συνοδινός.

Το μπλόκο της FIFA και της UEFA στα σχέδια των… εξυγιαντών, δημιουργεί νέα δεδομένα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όχι μόνο γιατί οι αξιωματούχοι της αντιλαμβανόμενοι ποιο είναι το πρόβλημα του ποδοσφαίρου μας δείχνουν την έξοδο στον Βαγγέλη Γραμμένο, αλλά γιατί δημιουργούν τις προϋποθέσεις να μην υπάρξει νέος χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Ξεκάθαρο έχει γίνει στους ξένους ότι με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, το μόνο που αναδεικνύεται είναι το πάρε δώσε με τους προέδρους των Ενώσεων, το οποίος αποδείχθηκε καταστροφικό. Οι σχέσεις που δημιουργούνται έχουν άμεσες επιπτώσεις όχι μόνο στην εκλογή της διοίκησης της ΕΠΟ, αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα διαπλοκής. Από το προσωπικό που έχει σχέσεις με τους… ψηφοφόρους, μέχρι τα τεράστια έξοδα που δημιουργούνται λόγω της δημιουργίας επιτροπών βολέματος και συμμετοχής σε ταξιδάκια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Για τη συμμετοχή δηλαδή στις… εργασίες των επιτροπών ή την συνοδεία των εθνικών ομάδων.

Το σύστημα που έχει δημιουργηθεί θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, καθώς θα περιοριστεί στο ελάχιστο η επιρροή των Ενώσεων. Οι εκπρόσωποι FIFA και UEFA δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία πώς εκλέγονται οι διοικήσεις των Ενώσεων, ποιοι εξωγενείς παράγοντες επηρεάζουν και αν υπάρχει μεταφορά μπράβων, νομικών και… περίεργων τύπων που απομυζούν το ποδόσφαιρό μας. Η κυριαρχία της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στις Ενώσεις είναι την τελευταία τριετία εξόφθαλμη. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει μαραζώσει, αλλά κανείς δεν νοιάζεται, γιατί…. μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος; Ποιος να καταγγείλει τη διοίκηση της ΕΠΟ ότι κατάφερε να εξαφανίσει τις επιχορηγήσεις των ποδοσφαιρικών σωματείων, καθώς ούτε ανακοίνωση δεν βγάζει για το σημερινό κατάντημα; Τα σωματεία του ποδοσφαίρου είναι τα μόνο των ομαδικών αθλημάτων που δεν επιχορηγούνται από την Πολιτεία. Ποιος να μιλήσει όμως του Κοντονή ή του Βασιλειάδη; Οι…. διορισμοί να είναι καλά.

Με την αποδυνάμωση του ρόλου των Ενώσεων, έρχεται η άνοιξη στο ποδόσφαιρό μας. Γιατί εφόσον δεν άνοιξε η εκλογική βάση να ψηφίζουν όλα τα σωματεία, ή τουλάχιστον να έχουν ισχυρή αντιπροσώπευση εκλεκτόρων, η σημερινή κατάσταση δεν άλλαζε.

H FIFA και η UEFA δεν τελειώνουν απλά τον Γραμμένο με εσπευσμένες εκλογές μέσα στον Ιούνιο. Ξεκαθάρισαν ότι απαιτούν από τους τέσσερις μεγάλους του ποδοσφαίρου, να βρουν πρόσωπα κοινής αποδοχής να στελεχώσουν τη διοίκηση της ΕΠΟ. Αυτή είναι πραγματική λύση στο πρόβλημα. Πλέον δεν θα εκλέγει διοίκηση όποιος ελέγχει τις Ενώσεις και δεν θα γίνεται πρόεδρος ο …. δικός μας, με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα του δικού μας όπως λέει ο Ιβάν Σαββίδης Βαγγέλη.

Η ΚΕΔ θα συνεχίσει να βρίσκεται στα χέρια ξένων, αλλά όχι του Περέιρα που έχει παραγνωριστεί στην Ελλάδα και του αρέσουν τα ταξίδια στη Θεσσαλονίκη. Δεν θα υπάρχουν οι Έλληνες συμβουλάτορες που βλέπουν για παράδειγμα πως η Ήπειρος έχει καλούς διαιτητές για τη Super League. Πλέον αλλάζουν όλα και δίνονται λύσεις. Για το ποδόσφαιρο που θέλουν και οραματίζονται όλοι οι Έλληνες.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς