16.1 C
Athens

Εγινε το τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ

Hταν διάρκειας μίας ώρας και έγινε σε πολύ καλό κλίμα • Νέα τηλεφωνική επικοινωνία αύριο το πρωί • Εντονο παρασκήνιο • Το όνομα και η στάση των ΑΝ.ΕΛ.

Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, έγινε τελικά το μεσημέρι της Δευτέρας. Το τηλεφώνημα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, διήρκησε περίπου μια ώρα και έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δυο πρωθυπουργών αύριο το πρωί.

Ωστόσο, μετά την πραγματοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας οργιάζει το παρασκήνιο για την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων. Αφενός επειδή δεν υπάρχουν διαρροές και γενικότερα πληροφορίες που θα μπορούσαν να διευκρινίσουν κάποια θέματα για τα νέα δεδομένα που τέθηκαν στο τραπέζι. Αφετέρου επειδή δημιουργούνται μια σειρά από ερωτηματικά, όπως για παράδειγμα το γιατί το τηλεφωνικό ραντεβού έγινε μετά από 15 ημέρες, αλλά και γιατί θα χρειαστεί και νέα επικοινωνία αύριο το πρωί.

Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα έχει κλείσει θετικά (ή αρνητικά) το θέμα.

Προς τα πού ακριβώς θα γείρει η πλάστιγγα, δεν μπορεί να το προδικάσει κανείς και η υπόθεση προσλαμβάνει χαρακτηριστικά θρίλερ.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αυριανή συνομιλία μπορεί να είναι σύντομη και να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα να οριστεί η ημερομηνία συνάντησης των δύο στις Πρέσπες όπου και θα πέσουν οι οριστικές υπογραφές.

Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, πως ο Ζόραν Ζάεφ ακύρωσε το ραντεβού του στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ που τον «υποχρέωνε» να κλείσει την υπόθεση το συντομότερο δυνατόν, θετικά ή αρνητικά και πλέον δεν έχει την πίεση του χρόνου.

Το όνομα και το «αγκάθι»

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι απλά. Ενα ερώτημα που μπαίνει, για παράδειγμα, στο δρόμο προς τη συμφωνία, έχει να κάνει με το όνομα. Αν και όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι έχει τελειώσει η υπόθεση κι έχει συμφωνηθεί το «Βόρεια Μακεδονία» (πιθανότατα στα αγγλικά, δηλαδή «North Macedonia») κάποιοι διαρρέουν ότι τρία ονόματα έπεσαν στο τραπέζι και συζητήθηκαν μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Πηγές της σκοπιανής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο «ΜΙΑ» την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και έκαναν λόγο για «θέματα που απομένουν και ορισμένες ιδέες για λύσεις», κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι είναι λίγα αυτά που χωρίζουν πλέον τις δύο πλευρές, αλλά και ότι μπορεί να πέσει στο τραπέζι ένα ακόμα όνομα-έκπληξη.

Το τρίτο ερώτημα έχει να κάνει με τη στάση των ΑΝ.ΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος έχει προγραμματίσει για αύριο συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματός του, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το θέμα. Προφανώς θα ξεκαθαρίσει τη στάση του σχετικά με το «Μακεδονικό». Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «για να προχωρά ο κ. Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου σίγουρα θα έχει ενημερωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και θα έχει συνομιλήσει μαζί του». Το θέμα είναι αν θα πάει σε ρήξη, καταψηφίζοντας το όνομα «Μακεδονία» ή αν έχει βρεθεί μια χρυσή τομή ώστε να ψηφίσει τη συμφωνία που θα έρθει και να διασωθεί η δεδηλωμένη.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η Αθήνα επιμένει σε λύση με σύνθετη ονομασία, ίδια για εσωτερικό και εξωτερικό, με παράλληλη αφαίρεση των αλυτρωτικών βλέψεων και αλλαγή του συντάγματος.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς