15.9 C
Athens

He is back. «Air Παπ» is back!

Ο Κώστας Παπανικολάου τη φετινή σεζόν είναι εξαιρετικός και ένας από τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού στις άκρες του παρκέ, κάτι που αποδείχθηκε εμφατικά στην αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (72-59). Το στοιχείο όμως που ξεχωρίζει τον Έλληνα φόργουορντ από τους υπόλοιπους είναι η προσήλωση στην άμυνα και η ένταση που βγάζει σε κάθε ευκαιρία στο παρκέ.

Ο Παπανικολάου φέτος

Παπανικολάου

Ο 29χρονος φόργουορντ έχει σημειώσει πάνω από 14 πόντους σε έξι παιχνίδια. Με την Αρμάνι Μιλάνο είχε 17 πόντους (4/5 διπ, 2/5 τριπ, 3/3 βολές), 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 μόλις λάθος σε 24:16 λεπτά συμμετοχής.

Με την Χίμκι σημείωσε 18 πόντους (2/3 διπ, 4/8 τριπ, 2/2 βολές), μαζί με 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 32:28 λεπτά που αγωνίστηκε. Με την Μπαρτσελόνα είχε 14 πόντους (1/2 διπ, 4/7 τριπ), ενώ μάζεψε και 5 ριμπάουντ. Με τη Βαλένθια σταμάτησε στους 16 (5/7 διπ, 1/4 τριπ, 3/6 βολές), μαζί με 3 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 23:38 λεπτά.

Με τη Ζενίτ ήταν εξαιρετικός με 20 πόντους (2/3 διπ, 4/7 τριπ, 4/4 βολές), ενώ μάζεψε 5 ριμπάουντ, μοίρασε 3 ασίστ και έκλεψε 2 φορές την μπάλα από τη ρωσική ομάδα.

Ωστόσο, στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο Έλληνας φόργουορντ απογειώθηκε. Ο Παπανικολάου τελείωσε τον αγώνα με 19 πόντους (4/9 διπ, 2/6 τριπ, 4/6 βολές) μάζεψε 7 ριμπάουντ, μοίρασε 3 ασίστ, έκλεψε 5 φορές την μπάλα και έκοψε 3 προσπάθειες για καλάθι από τους Ρώσους.

Ωστόσο, η απόδοσή του έχει ακόμα σκαμπανεβάσματα, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να τονίζει στη συνέντευξη Τύπου ότι έμπειρος φόργουορντ επηρεάζεται ψυχολογικά από τα χαμένα σουτ. Βέβαια, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, με μεγάλες παραστάσεις και μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω στον Ολυμπιακό, ειδικά στην στιγμή που ο Βασίλης Σπανούλης έχει τεθεί νοκ άουτ για το υπόλοιπο της σεζόν.

Αυτήν την στιγμή ο Παπανικολαόυ αριθμεί 8,5 πόντους μέσο όρο στη Euroleague, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερή του στην καριέρα του, μετά από τους 8.7 πόντους που είχε μετρήσει τη σεζόν 2012-13, ενώ παράλληλα σουτάρει με 60,7% από το δίποντο και με 40% από το τρίποντο και με 75,7% από τις βολές. Έτσι, ο Έλληνας άσος δείχνει ότι το καλοκαίρι με την Εθνική, κάτι δεν έγινε καλά και δεν μπορούσε να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Τα αμυντικά του καθήκοντα

Παπανικολάου

Ο Κώστας Παπανικολάου, από την πρώτη μέρα που ήρθε στον Ολυμπιακό έδειξε στοιχεία ενός παίκτη που είναι απόλυτα προσηλωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα. Μάλιστα στον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Παπανικολάου μέτρησε 5 κλεψίματα, όλα στο πρώτο ημίχρονο και θύμησε σε όλους τι παίκτης είναι και τι μπορεί να προσφέρει στην ομάδα του Μπαρτζώκα.

Ο Έλληνας τεχνικός έχει επιλέξει κάθε ομάδα του να έχει ένα βασικό στοιχείο, την απόλυτη αμυντική προσήλωση. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κρατήσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης κάτω από τους 60 πόντους, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στη φετινή σεζόν, με πολλά εύσημα να δίνονται στον Παπανικολάου για την προσπάθειά του.

Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που αποτυπώνεται στην στατιστική η αμυντική συνεισφορά του Έλληνα φόργουορντ, καθώς στο παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής με αντίπαλο τη Βαλένθια, ο Παπανικολάου έδωσε σημαντικές λύσεις, καθώς είχε 5 κλεψίματα και 1 μπλοκ.

Ο χαρακτήρας του… λιονταριού

Παπανικολάου

Τα στατιστικά και οι αριθμοί είναι όρφα στοιχεία, αλλά στο παρκέ ένας παίκτης πρέπει να είναι ηγέτης, να μπορεί να σηκώσει την ομάδα στις πλάτες του, όταν αυτή θα είναι πεσμένη. Ο αγώνας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν η τέλεια στιγμή για τον Παπανικολάου να δείξει ότι θα μπορεί να ηγηθεί του Ολυμπιακού, όταν οι Σπανούλης και Πρίντεζης αποχωρήσουν από την ενεργό δράση και να γίνει ο επόμενος αρχηγός των Ερυθρόλευκων.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς