18.2 C
Athens

Απλώνεται εφιαλτικά η φωτιά στην Κινέτα, δύσκολες οι ρίψεις από αέρος – Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους (pics, video)

Τα αεροσκάφη δεν μπορούν να πετάξουν λόγω κακής ορατότητας • Τεράστιος μαύρος καπνός έχει σκεπάσει όλη την Αττική

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στην Κινέτα που ξεκίνησε από ένα πευκοδάσος σε δυσπρόσιτη περιοχή και έφτασε να γλείφει ήδη τα πρώτα σπίτια του οικισμού Γαλήνη.

Τεράστιος μαύρος καπνός έχει σκεπάσει όλη την Αττική και η κακή ορατότητα δεν επιτρέπει στα αεροπλάνα να κάνουν ρίψεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η φωτιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα από το πευκοδάσος στα Γεράνεια Ορη, καθώς τα χερσαία τμήματα δεν μπορούν από μόνα τους να κάνουν πολλά. Από αέρος αυτή τη στιγμή επιχειρούν μόνο τα ελικόπτερα που κάνουν στοχευμένες ρίψεις.

Στο σημείο επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα, 4 αεροσκάφη που όμως δεν μπορούν να πετάξουν και 2 ελικόπτερα.

Σταδιακά εικόνες αποκάλυψης δημιουργούνται σε διάφορες περιοχές γύρω από την Κινέττα με πολλούς κατοίκους να μαζεύουν άρον άρον ό,τι μπορούν από τα σπίτια τους, ακόμα και τα οικόσιτα ζώα τους και να εγκαταλείπουν την περιοχή, ενώ άλλοι βρίσκονται στα σπίτια τους και προσπαθούν να είναι σε ετοιμότητα με μάνικες.

Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, ενώ και η ίδια η φωτιά δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα, γεγονός που δυσχεραίνει την προσπάθεια κατάσβεσης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5 ενεργά μέτωπα στην περιοχή μήκους 6 χιλιομέτρων.

Υπενθυμίζεται, πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε κάνει λόγο για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς τη σημερινή ημέρα, γεγονός που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και έτσι η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά είναι γεγονός.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς