25.9 C
Athens

Eνα κουφάρι με τοίχους: Ο,τι έμεινε από το Πολεμικό Μουσείο Χανίων (pics, video)

Ολοκληρωτική καταστροφή για ένα από τα ιστορικότερα κτίρια της πόλης και αναπάντητα ερωτήματα • Χωρίς φύλαξη από το ΥΠΕΘΑ στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει

Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής που προκαλούν θλίψη στην τοπική κοινωνία των Χανίων, ενώ αφήνουν και αρκετά αναπάντητα ερωτήματα είναι αυτό που άφησε πίσω της η χθεσινοβραδινή πυρκαγιά στα Χανιά που τύλιξε στις φλόγες ένα από τα ιστορικότερα κτίρια της πόλης, το Πολεμικό Μουσείο.

Πρόκειται για τον πρώην ιταλικό στρατώνα που χτίστηκε το 1870 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Μακούζο, και πλέον είναι μόνο στάχτες και αποκαΐδια.

Το κτίριο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ι. Σφακιανάκη και Στρατηγού Τζανακάκη, ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής, ένα εκπληκτικό διατηρητέο κτίριο που, δυστυχώς, καταστράφηκε ολοσχερώς το βράδυ της Κυριακής.

Δήμαρχος Χανίων: Η φύλαξη του κτιρίου ανήκει στο ΥΠΕΘΑ

Ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, μιλώντας σε τοπικά μέσα, δήλωσε ότι «ο Δήμος δεν έχει καμία ευθύνη για τη φύλαξη του κτιρίου, αυτό ανήκε στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας…». Και συνέχισε, αναφέροντας: «Δεν υπήρξε δυστυχώς η ενδιάμεση φροντίδα και η επιτήρηση που χρειαζόταν και, απ’ ό,τι φαίνεται, είχαν κάποια άτομα πρόσβαση μέσα, έμεναν ίσως, και προφανώς αυτή είναι η αιτία του κακού», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά, προκειμένου αυτή να μην επεκταθεί σε διπλανούς χώρους, ωστόσο το κτίριο του Μουσείου υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή.

Το μόνο που έχει απομείνει είναι το εξωτερικό μέρος του κτιρίου, η στατικότητα του οποίου θα εξεταστεί.

Οι αρχές διενεργούν προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς. Στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων οδηγήθηκε αλλοδαπός, ο οποίος είχε βρει κατάλυμα σε εσωτερικό χώρο του κτιρίου. Ο ίδιος ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι βρισκόταν έξω και μόλις είδε τη φωτιά επιχείρησε να μπει μέσα για να μαζέψει τα πράγματά του.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς