18.2 C
Athens

Η έκβαση της χρονιάς θα φανεί στο… χειροκρότημα!

Ο Ολυμπιακός επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα στη Euroleague, καθώς επικράτησε της Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΣΕΦ με 83-74, με την άμυνά του να του δίνει τον ρυθμό στην επίθεση και τους δύο νέους του παίκτες, Ρότσεστι και Ριντ να δείχνουν ότι μπορούν να του προσφέρουν πολύτιμες βοήθειες.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά όμως, καθώς ο Κεστούτις Κεμζούρα αποφάσισε να πάρει στη δωδεκάδα τον Γουέιντ Μπόλντγουιν και να αφήσει εκτός τον Γουίλ Τσέρι. Ο Λιθουανός προπονητής δικαιώθηκε με την απόφασή του, όχι επειδή ο Αμερικανός γκαρντ έβαλε πολλούς πόντους, αλλά επειδή έδειξε τεράστια συγκέντρωση και αυταπάρνηση στην άμυνα, ενώ βοήθησε σημαντικά και στη δημιουργία, κατεβάζοντας την μπάλα και ξεκουράζοντας τους παίκτες που οδηγούσαν τους Ερυθρόλευκους επιθετικά.

Έτσι, ο Βασίλης Σπανούλης ήταν περισσότερο άνετος στο παρκέ του ΣΕΦ και επικεντρώθηκε στο σκοράρισμα, μιας και τελείωσε την αναμέτρηση με 16 πόντους. Σε αυτό το κομμάτι όμως δεν βοήθησε μόνο ο Μπόλντγουιν αλλά και ο Κόνιαρης, αφού σύμφωνα και με τα όσα είπε ο Κεστούτις Κεμζούρα στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας γκαρντ «κολλάει» καλύτερα στο πλάι του αρχηγού της ομάδας του.

Ακόμη, σημαντική αποδεικνύεται η βοήθεια των Τέιλορ Ρότσεστι και Γουίλι Ριντ. Αμφότεροι στον αγώνα με τη Ζαλγκίρις ήρθαν από τον πάγκο και συνέβαλλαν στο μέγιστο για να φτάσει ο Ολυμπιακός στην τελική επικράτηση. Από τη μία ο Ρότσεστι έδειξε ότι είναι δημιουργός και εκτελεστής (στα σημεία που «καίει» η μπάλα), ενώ από την άλλη ο Ριντ με τους 10 πόντους που σημείωσε έκανε να φανεί ότι η παρουσία του στο φετινό ρόστερ των Ερυθρόλευκων κρίνεται αναγκαία.

Με αυτόν τον τρόπο ο Αμερικανός σέντερ έδωσε ποιοτικά λεπτά στο παρκέ, αλλά και πολύτιμες ανάσες στον Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές της Euroleague, φάνταζε υπερβολικά μόνος. Μάλιστα, ο Ριντ μοίρασε και 2 τάπες.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, στον χθεσινό αγώνα, όλα ξεκινούσαν και κατέληγαν στην άμυνα του Ολυμπιακού. Οι Ερυθρόλευκοι υποχρέωσαν τους Λιθουανούς σε 10 λάθη, ενώ συνολικά έκαναν και 5 τάπες.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο ήταν οι ασίστ, με τον Ολυμπιακό να παίρνει 39 πόντους από τις 17 ασίστ που μοίρασαν οι παίκτες του Κεμζούρα. Αυτά είναι τα παιχνίδια που ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κερδίζει αν θέλει να βρεθεί στα playoffs της Euroleague.

Οι αγώνες με ΤΣΣΚΑ Μόσχας (όπου ήρθε μία απρόσμενη νίκη), Αναντολού Εφές και Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν θα έπρεπε να καθορίζουν τη δυναμική της ομάδας, καθώς και οι τρεις ομάδες μπορούν και κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθούν στο Final Four της διοργάνωσης. Η διαφορά στη δυναμική των ομάδων αυτών είναι τεράστια και έτσι τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι λανθασμένα.

Μάλιστα στους αγώνες με Μακάμπι και Εφές, ο Ολυμπιακός είχε μερικά πολύ καλά διαστήματα, αλλά δεν έχασε με 30 πόντους (όπως έκανε η Μπασκόνια), δεν έχασε από τη χειρότερη ομάδα της Euroleague και δεν είναι στις τελευταίες θέσεις έχοντας μπάτζετ πολύ μεγαλύτερο από σχεδόν όλες τις ομάδες της διοργάνωσης (όπως γίνεται στη Φενέρμπαχτσε).

 

  • Ο Βασίλης Σπανούλης απέχει 83 πόντους, από το να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague. Αυτό το επίτευγμα μόνο μικρό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Μπόλντγουιν, Ρότσεστι και Κόνιαρης μπορούν να είναι οι καταλυτικοί παράγοντες, έτσι ώστε ο αρχηγός του Ολυμπιακού να σπάσει ένα μοναδικό ρεκόρ.

 

  • Για ακόμα μία φορά: Η σεζόν στη Euroleague είναι πολύ μεγάλη για να βγαίνουν συμπεράσματα, ειδικά όταν αντίπαλοι είναι μεγαθήρια. Καλώς ή κακώς, το μπάτζετ του Ολυμπιακού σε σχέση με άλλες εποχές είναι αρκετά χαμηλά, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η φετινή ομάδα είναι ποιοτικότερη σε σχέση με την περυσινή.Φανταστείτε στον χθεσινό αγώνα ο Πάντερ να μην έμενε στους 0 πόντους και να πρόσθετε 10-12 πόντους. Οι Ερυθρόλευκοι στον αγώνα με τη Ζαλγκίρις είχαν πέντε παίκτες με 10+ πόντους… Αν δέσουν οι Ριντ και Ρότσεστι με τον τρόπο που έδειξαν κόντρα στους Λιθουανούς, τότε ο Ολυμπιακός έχει αρκετές πιθανότητες να βρίσκεται στην καλύτερη οκτάδα.
ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς