24.8 C
Athens

Ξάνθη – Ολυμπιακός 0-0: Το μπλόκο ήτανε… ψηλό

Στο μηδέν κατάφερε να κρατήσει τον Ολυμπιακό η Ξάνθη για πρώτη φορά στη φετινή σεζόν. Οι Ακρίτες έστησαν… μπλόκο στα Πηγάδια, αμύνθηκαν μαζικά και αρκετά χαμηλά με διπλή ζώνη άμυνας και οι Ερυθρόλευκοι δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την καλοστημένη ομάδα του Κίκε Ραμίρεθ (0-0).

Ο Πέδρο Μαρτίνς επέμεινε στο 4-3-3 με τη χρησιμοποίηση τριών κεντρικών χαφ όπως έκανε και με την ΑΕΚ και πέτυχε μεν να μην απειληθεί καθόλου από τους γηπεδούχους, καθώς μπλόκαρε εντελώς τον άξονα με αποτέλεσμα η Ξάνθη να επιχειρεί να αιφνιδιάσει στην κόντρα επίθεση με τους ταχύτατους Ντε Αμορίμ και Στάρτζεον, δίχως όμως αποτέλεσμα: Τόσο ο Παπαδόπουλος, όσο και ο Σεμέδο ανέκοπταν κάθε προσπάθεια της ομάδας του Ραμίρεθ να χτυπήσει στην κόντρα, ενώ ο Ολυμπιακός παρέμενε διαρκώς ψηλά και ανακτούσε την κατοχή.

Το ματς αυτό… φώναζε εδώ και καιρό πως θα είναι υψηλής δυσκολίας για τους Ερυθρόλευκους. Σκληρή ομάδα η Ξάνθη, έδειξε πως δεν παίζει μόνο για το… γόητρο, κάτι που επιβεβαίωσε την «παραφιλολογία» που επικρατούσε εδώ και καιρό. Πως θα ήταν πολύ υψηλό εμπόδιο για τον Ολυμπιακό και θα έκανε τα πάντα για να τον σταματήσει. Καθυστερήσεις, 100% απόλυτη συγκέντρωση, μια εικόνα που δεν είχε δείξει στα προηγούμενα παιχνίδια της όταν και φαινόταν περισσότερο αφελής.

Εν τη απουσία του Ματιέ Βαλμπουενά το να διασπάσει μια τόσο πολυπρόσωπη άμυνα φάνηκε ιδιαίτερα δύσκολο. Το παιχνίδι πήγε στα άκρα, με τους Τσιμίκα και Ποντένσε από τα αριστερά να συνεργάζονται και να βγάζουν διαρκώς σέντρες στην αντίπαλη περιοχή… βούτυρο στο ψωμί του Άμπατ. Ο Ισπανός γκολκίπερ ήταν σταθερός στις επεμβάσεις και στις εξόδους του όποτε χρειάστηκε.

Μόλις στο 2′ οι Ερυθρόλευκοι δημιούργησαν μια μεγάλη ευκαιρία με τον Σουντανί να μπαίνει στην περιοχή από τα δεξιά και τον Άμπατ να αποκρούει, ενώ στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να απειλήσουν είτε με τον Ποντένσε, είτε -ανεπιτυχώς μέσω στημένων φάσεων-. Το πολύ προβλέψιμο παιχνίδι του Ολυμπιακού έγινε περισσότερο ορατό στο δεύτερο μέρος. Η μόνη καλή στιγμή στο δεύτερο μέρος δημιουργήθηκε από εκτέλεση κόρνερ στο 47′, όταν ο Κοβάσεβιτς με κεφαλιά παραλίγο να στείλει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του!

Ο Ελ Αραμπί δεν μπόρεσε να φανεί ιδιαίτερα εντός περιοχής, βγήκε αρκετά εκτός και προσπάθησε να φτιάξει παιχνίδι: Στο 53′ ο Ποντένσε έβγαλε κάθετη για τον Μαροκινό που εκτέλεσε, αλλά ο Άμπατ απομάκρυνε σε κόρνερ. Στο 75′ ο Γκερέρο με κεφαλιά ψαράκι επιχείρησε και αυτός να νικήσει ανεπιτυχώς τον Ισπανό γκολκίπερ που μάζεψε την μπάλα.

Παρά την είσοδο του Βαλμπουενά και το 4-4-2 η εικόνα δεν άλλαξε, με τον Ολυμπιακό να πετά δύο βαθμούς στα Πηγάδια. Δύο βαθμούς πολύτιμους σε μια έδρα αφιλόξενη για τον… ίδιο και με τον κίνδυνο πλέον να αποκτήσει συγκάτοικο στην κορυφή. Οι Ερυθρόλευκοι δεν απειλήθηκαν, είχαν τον απόλυτο έλεγχο και την υπεροχή, ωστόσο σε τέτοια ματς είναι βέβαιο πως η απουσία παικτών ικανών να διασπούν μια τόσο σκληρή άμυνα (του Βαλμπουενά ή του Φορτούνη) είναι πολύ πιθανό να του στοιχίσει. Κάτι που αποδείχθηκε και το βράδυ του Σαββάτου…

Ξάνθη (Ραμίρεθ): Άμπατ, Φασίδης, Λισγάρας, Καρασαλίδης, Σόσα (80′ Ντίρεσταμ), Κοβάσεβιτς, Τερκί, Αμορίμ, Μουλέν (68′ Εντουάρντο), Τζουρίτσκοβιτς (60′ Φοσέ), Στάρτζεον.

Ολυμπιακός (Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Τσιμίκας, Παπαδόπουλος, Σεμέδο, Καμαρά (65′ Μασούρας), Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Ποντένσε (82′ Βαλμπουενά), Σουντανί (65′ Γκερέρο), Ελ Αραμπί.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς