28 C
Athens

Ο σφυγμός (τελικά) υπάρχει, να βρει το μομέντουμ

Πριν από την αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και μετά από την ήττα στη Βιτόρια, είχαμε γράψει ότι ο Ολυμπιακός ελπίζει στις μεταγραφές που θα κάνει για να επιστρέψει στη… ζωή της Euroleague και αυτό ισχύει ακόμα και μετά από την πολύ μεγάλη νίκη στη Megasport Arena, καθώς όπως έχουμε πει πολλάκις (και μάλλον δεν θα σταματήσουμε να το λέμε ποτέ), η σεζόν στη διοργάνωση είναι μαραθώνιος.

Ας δούμε όμως τα πράγματα λίγο πιο διεξοδικά μετά τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (79-84), καθώς ο Ολυμπιακός στη Ρωσία δεν πήγε για να «φάει 100 πόντους» όπως ήθελαν πολλοί να γίνει. Από την αρχή του αγώνα οι Ερυθρόλευκοι έδειξαν ότι είχαν πλάνο, κάτι που ανέφεραν όλοι οι παίκτες του Κεστούτις Κεμζούρα μετά από την αναμέτρηση.

Ο Ολυμπιακός θέλησε να χτυπήσει στα γκαρντ της ΤΣΣΚΑ, δεδομένης και της απώλειας του Γουίλ Κλάιμπερν, καθώς τόσο ο Μάικ Τζέιμς, όσο και οι υπόλοιποι παίκτες της είναι επιρρεπείς στα λάθη. Η ρωσική ομάδα ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 12 λάθη, εκ των οποίων τα 4 έκανε ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού και της Αρμάνι Μιλάνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν τα δύο απανωτά λάθη που έκαναν οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη στην έναρξη του αγώνα και τα οποία οδήγησαν στο γρήγορο 0-4 των Πειραιωτών.

Στόχος του τεχνικού επιτελείου του Ολυμπιακού ήταν να δημιουργήσουν πίεση στα γκαρντ της ΤΣΣΚΑ κάτι που το πέτυχαν, τόσο με τον Γουίλ Τσέρι όσο και με τον Μπράντον Πολ, μιας και αμφότεροι έπαιξαν εκπληκτική άμυνα, τόσο στην μπάλα, όσο και στους παίκτες της ΤΣΣΚΑ, όταν εκείνοι προσπαθούσαν να βγουν από τα σκριν για να πάρουν την μπάλα.

Οι Ερυθρόλευκοι δεν άφησαν καμία κατοχή να πάει χαμένη, μάχονταν για 40 λεπτά (πρώτη φορά τη φετινή σεζόν) και έδειξαν ότι είναι μία εξαιρετική αμυντική ομάδα. Κράτησαν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στους 79 πόντους, οκτώ λιγότερους από όσους σημειώνει στη φετινή διοργάνωση.

Το πιο σημαντικό όμως που διόρθωσε ο Ολυμπιακός σε σχέση με τα παιχνίδια που προηγήθηκαν, με Ζενίτ στο ΣΕΦ και Μπασκόνια στη Βιτόρια έγκειται στο γεγονός ότι μετουσίωσε τις καλές του αμυντικές προσπάθειες σε καλάθια στην επίθεση. Πόσες φορές στους δύο προηγούμενους αγώνες έβγαζαν άμυνα οι παίκτες του Κεμζούρα και στην επίθεση είτε ήταν άστοχοι, είτε έκαναν λάθος; Πάρα πολλές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αγώνας με τους Ρώσους στο Φαληρικό γήπεδο. Συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης, ο Ολυμπιακός υπέπεσε σε 16 λάθη (!). Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος.

Η ΤΣΣΚΑ έκανε 12 και η διαφορά φάνηκε από τα πρώτα λεπτά. Όταν γίνονται τόσα λάθη, φαίνεται ότι δεν υπάρχει συγκέντρωση και υπακοή στο πλάνο του προπονητή. Ακόμη και στη Μόσχα, οι παίκτες του Ολυμπιακού χάθηκαν 3-4 φορές στην επίθεση και κοίταζαν ο ένας τον άλλον, αλλά η αμυντική λειτουργία της ομάδας ήταν τόσο καλή που εξαφάνισε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με την εικόνα της.

Ας περάσουμε στο μείζον ζήτημα του φετινού Ολυμπιακού, το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό των ριμπάουντ. Στη Βιτόρια η μάχη χάθηκε κατά κράτος. Ο Ολυμπιακός μάζεψε μόλις 31, την στιγμή που η Μπασκόνια μάζεψε 51! Στη Μόσχα δεν έγινε κάτι τέτοιο. Οι παίκτες του Κεμζούρα έκαναν σωστά block out και η ΤΣΣΚΑ πήρε μόλις 8 επιθετικά και 28 αμυντικά, κάτι που μεταφράζεται σε 36 στο σύνολο.

Από την άλλη οι Ερυθρόλευκοι, με τον Όγκουστιν Ρούμπιτ να βγάζει φοβερή ενέργεια στα 21 λεπτά που αγωνίστηκε, παίρνοντας 6 επιθετικά ριμπάουντ, μπόρεσαν και κέρδισαν και αυτήν τη μάχη. Ο Ολυμπιακός τελείωσε τον αγώνα με 40 ριμπάουντ, κάτι που σημαίνει ότι είχε περισσότερες επιθέσεις.

Αλλά τα καλά νέα δεν τελειώνουν εδώ. Ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά στη φετινή σεζόν έτρεξε στο παρκέ, έβγαλε επιθέσεις και περισσότερα σουτ από την αντίπαλη ομάδα. Οι Ερυθρόλευκοι σούταραν 69 σουτ, έναντι 62 της ΤΣΣΚΑ. Η λογική λέει ότι όσα περισσότερα σουτ πάρει τόσα περισσότερα θα βάλεις και αυτό έγινε στη Megasport Arena. Η ρωσική ομάδα έβαλε 29 από τα 62 σουτ που έκανε και ο Ολυμπιακός 30. Στο κομμάτι αυτό αν βάλουμε και τις ελεύθερες βολές, όπου ο Ολυμπιακός οδηγήθηκε στην γραμμή της… φιλανθρωπίας 25 φορές, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε για ποιο λόγο πήρε και τη νίκη.

Για πρώτη φορά μέσα στην χρονιά η ομάδα του Πειραιά είχε πλάνο. Οι παίκτες άκουσαν τον προπονητή τους και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είδαμε όλοι στις τηλεοράσεις μας. Μία ομάδα που ξέρει τι θέλει στο παρκέ και που ξέρει τι μπορεί να πάρει.

Το φετινό ρόστερ του Ολυμπιακού δεν είναι για να κατακτήσει το τρόπαιο της Euroleague, ή έστω έτσι λέμε μέχρι να δούμε κάποια πράγματα από την ομάδα και να πούμε ότι «κάναμε λάθος και όλοι οι παίκτες αξίζουν να βρίσκονται στον τελικό της διοργάνωσης». Ωστόσο, αποτελεί γεγονός ότι υπάρχει ποιότητα σε όλες τις θέσεις. Στην περυσινή ομάδα δεν υπήρχαν σκόρερ σαν τους Μπράντον Πολ και Κέβιν Πάντερ. Στην περυσινή ομάδα δεν υπήρχε μία αξιόπιστη λύση πίσω από τον Βασίλη Σπανούλη, που να μπορούσε να παίζει άμυνα και να κατεβάζει την μπάλα (ο Γκος ήταν ένας εξαιρετικός παίκτης, αλλά έδινε έμφαση την επίθεση).

Οι μεταγραφές θα δείξουν πολλά για το μέλλον της ομάδας. Αν οι Γουίλι Ριντ και Τέιλορ Ρότσεστι καταφέρουν να προσαρμοστούν στα πρέπει και τα θέλω του Κεμζούρα, τότε θα μιλάμε για μία διαφορετική ομάδα, σε σχέση με εκείνη που ξεκίνησε τη σεζόν. Ο Γουίλ Τσέρι με τη σημερινή του εμφάνιση κέρδισε μία θέση στον Ολυμπιακό, με την αξία του, κάτι που προσπάθησαν να κάνουν πολλοί, αλλά λίγοι το κατάφεραν.

Γίνεται λόγος για αρκετά μεταγραφικά θέματα, καλό θα ήταν να μένουμε στο υπάρχον ρόστερ και να μην ξεφεύγουμε. Αν πρέπει και θεωρηθεί αναγκαίο από το τεχνικό επιτελείο της ομάδας, να υπάρξει και τρίτη προσθήκη παίκτη τότε θα γίνει, γιατί σε αντίθεση με όσα λέγονται, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έχουν δείξει ότι ενδιαφέρονται για την ομάδα και θέλουν να την δουν να πετυχαίνει τους στόχους της, που άλλες ομάδες δεν μπορούν να πετύχουν εδώ και πολλά χρόνια (όπως η Μπαρτσελόνα ή ο Παναθηναϊκός).

Επόμενος αντίπαλος η Μακάμπι Τελ Αβίβ, το βράδυ της Παρασκευής (1/11) στο ΣΕΦ. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία μέχρι στιγμής στη διοργάνωση και ακόμη και στις εκτός έδρας αναμετρήσεις της είναι εξαιρετική ομάδα. Οι Ερυθρόλευκοι για να πάρουν τη νίκη κόντρα στη Μακάμπι θα πρέπει να παίξουν με την ίδια ενέργεια, που έπαιξαν με την ΤΣΣΚΑ και να κάνουν ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς