21.8 C
Athens

Άλλα κόλπα με τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη κι άλλα στον Πειραιά

Τον γύρο του κόσμου έκαναν πέρυσι τα επεισόδια που προηγήθηκαν του αγώνα της ΑΕΚ με τον Άγιαξ, όταν χούλιγκαν της Ένωσης, επιτέθηκαν στους Ολλανδούς χρησιμοποιώντας ακόμη και βόμβα μολότοφ, τραυματίζοντας αρκετούς απ’ αυτούς.

Στην Αγγλία (Daily Mail, Mirror, Independent, Sun), στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία ακόμα και στην Αργεντινή και την Αμερική ασχολήθηκαν με όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ και η αναφορά όλων κυρίως είχε να κάνει με τη βόμβα μολότοφ, τις φωτοβολίδες και τους αιματοβαμμένους οπαδούς του Άγιαξ.

Η «Sun» είχε αναφέρει σχετικά: «Οργή μεταξύ οπαδών: Οπαδοί της ΑΕΚ άφησαν αιμόφυρτους οπαδούς του Άγιαξ και τους πέταξαν βόμβες μολότοφ πριν από την αναμέτρηση των δύο ομάδων για το Champions League».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος αναμφισβήτητα ενοχλήθηκε από τις εικόνες που αμαύρωσαν μια αναμέτρηση τέτοιου βεληνεκούς. Ωστόσο τότε δεν σκέφτηκε να… διατηρήσει το θέμα, δεν ένιωσε την ανάγκη να στείλει μια επιστολή και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έγιναν στο Ολυμπιακό στάδιο και αμαύρωσαν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ολλανδοί έγιναν… ασήκωτοι από το ξύλο και στη Θεσσαλονίκη, πριν το ματς του ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ στην Τούμπα. Οι χούλιγκαν που τους επιτέθηκαν με μπουνιές και κλωτσιές άρπαξαν και χρήματα και άλλα προσωπικά αντικείμενα από τους υποστηρικτές, του «Αίαντα» στην οδό Λαμπράκη.

Πέρυσι τον Αύγουστο, επίθεση είχε γίνει από οπαδούς του ΠΑΟΚ και σε Ρώσους δημοσιογράφους, έξω από το γήπεδο της Τούμπας, νομίζοντας πως πρόκειται για φίλους της Σπάρτακ Μόσχας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες στην ιστοσελίδα «sport-express.ru», οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν με τη βία από την αστυνομία στα δημοσιογραφικά του γηπέδου.

Όπως έγραψε και ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντιμίτρι Ζελενόφ :«Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Μια ντουζίνα οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν σε Ρώσους δημοσιογράφους. Μια σύντομη ένταση, και οι security μας πήραν πίσω στις εξέδρες … Κόλαση».

Οι συγγνώμες από την ΕΠΟ τότε δεν χρειάστηκαν. Ποιος… ασχολήθηκε εξάλλου με τους Ολλανδούς και τους Ρώσους;

Ο Ολυμπιακός όμως είναι… αλλιώς. Στην αλήτικη επίθεση 50 χούλιγκαν σε οπαδούς της Μπάγερν Μονάχου στον αγώνα των νέων, των δύο ομάδων, ο Βαγγέλης Γραμμένος αισθάνθηκε την ανάγκη να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας. Έπρεπε να εκφράσει τον βαθύτατο αποτροπιασμό του και την ειλικρινή συγγνώμη σύσσωμης της ποδοσφαιρικής οικογένειας της Ελλάδας, για το απαράδεκτο και απεχθές συμβάν στη διάρκεια του αγώνα νέων Ολυμπιακού – Μπάγερν Μονάχου.

Και τι είπε; Το αυτονόητο. Ότι… κάθε βίαιη συμπεριφορά στους ποδοσφαιρικούς χώρους είναι για την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απολύτως καταδικαστέα, καθώς προσβάλλει κατάφωρα το φίλαθλο πνεύμα και τις Αξίες του αγαπημένου μας παιχνιδιού.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ έκλεισε με την παράκληση: «να μεταφέρετε στην “οικογένεια” της Μπάγερν Μονάχου και τα θύματα της άνανδρης επίθεσης τη συγνώμη και την ολόψυχη συμπάθειά μας».

Ο Βαγγέλης Γραμμένος έδωσε και στη δημοσιότητα την επιστολή, με προφανή σκοπό να παίξει παντού. Στην επιστολή το μόνο που δεν έκανε είναι αυτοκριτική για τη βία. Όχι για τους ωραίους τελικούς κυπέλλου που διοργανώνει η ΕΠΟ τα τελευταία χρόνια, αλλά για τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που (δεν) πήρε προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο.

Δεν πέρασαν 45 μέρες εξάλλου από κάτι ακόμη χειρότερο. Την επίθεση από κουκουλοφόρους χούλιγκαν σε παιδιά στην Θεσσαλονίκη. Τότε που υπήρξε εισβολή από 100 άτομα, κάποια εκ των οποίων έφεραν διακριτικά του ΠΑΟΚ σε παιχνίδι της Κ-16 του Ολυμπιακού με το Πολυδένδρι. Σε αυτήν την εισβολή χτυπήθηκε από σιδερογροθιά ο υπεύθυνος της Σχολής, Γιώργος Χοχλάκης και ο γιος του.

Τότε το ματς διακόπηκε οριστικά, οι δράστες άρπαξαν μπάλες, φανέλες των παιδιών, τις τσάντες με το αθλητικό υλικό προκαλώντας φόβο και τρόμο στους 15χρονους.

Ομοιότητες και διαφορές

Οι ομοιότητες στα γεγονότα αφορούν το ξύλο και των… γονέων που έπεσε. Οι διαφορές ότι στο ματς του Ολυμπιακού χτυπήθηκαν φίλαθλοι, στην δε Θεσσαλονίκη ποδοσφαιριστές.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία μόνο στην περίπτωση που ένοχος ήταν ο Ολυμπιακός. Μια ακόμη ξεχωριστή διαφορά όμως αφορά την αντίδραση του κράτους. Στο τελευταίο γεγονός υπήρξαν άμεσα εντοπισμοί και συλλήψεις των δραστών. Και πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία.

Από την ίδια αστυνομία όμως θα περίμεναν οι Έλληνες φίλαθλοι αντίστοιχη αποτελεσματικότητα για τα γεγονότα στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Ολυμπιακό στάδιο. Πέρασαν μήνες, πέρασαν χρόνια…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς