24.6 C
Athens

Ποια θεωρούνται καλά επίπεδα οξυγόνου;

Τα πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στην καρδιά ή τον εγκέφαλο

Κανονικά επίπεδα οξυγόνου είναι αυτά που κυμαίνονται από 95-100% του οξυγόνου, όπως μετρώνται από μία συσκευή παλμικής οξυμετρίας που τοποθετείται στο δάχτυλο του χεριού.

Το παλμικό οξύμετρο είναι μια μικρή συσκευή που εφαρμόζει ως κλιπ στο δάχτυλο του χεριού και μετρά τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα, μια μέτρηση που θεωρείται συνήθως ότι είναι το ισοδύναμο του επιπέδου οξυγόνου στο αίμα.

Κάθε επίπεδο οξυγόνου κάτω από το 90% θεωρείται χαμηλή. Η υποξία ή χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, μπορεί να προκληθεί από ασθένεια, μπλοκαρισμένους αεραγωγούς, υψηλό υψόμετρο ή ορισμένα φάρμακα. Αν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα πέσουν πιο χαμηλά από το 80%, το άτομο μπορεί να υποφέρει από βλάβη στην καρδιά ή τον εγκέφαλο.

Τα συμπτώματα των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο αίμα περιλαμβάνουν δύσπνοια, ειδικά όταν αυτά συμβούν ξαφνικά. Οταν συνοδεύονται από πονοκέφαλο, βήχα ή κατακράτηση υγρών σε μεγάλο υψόμετρο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν πνευμονικό οίδημα υψηλού υψομέτρου που μπορεί να αποβεί μοιραίο. Η ακραία δύσπνοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται επειγόντως από γιατρό.

Εκτός από τη χρήση παλμικού οξυμέτρου, που χρησιμοποιεί το φως για την εκτίμηση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα, τα επίπεδα του οξυγόνου μπορούν επίσης να ελεγχθούν με τη βοήθεια ενός τεστ αερίων αρτηριακού αίματος. Στην εξέταση αυτή το αίμα προέρχεται από μια αρτηρία και εξετάζεται όχι μόνο για τα επίπεδα του οξυγόνου, αλλά επίσης και για το διοξείδιο του άνθρακα και για την οξύτητα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς