21.5 C
Athens

Πώς να περιποιηθείτε στο σπίτι ένα ηλιακό έγκαυμα

Oλα όσα μπορείτε να κάνετε για να ηρεμήσετε το ερεθισμένο δέρμα

Ηλιακό έγκαυμα είναι μια επώδυνη κοκκινίλα ή πρήξιμο του δέρματος που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου, χωρίς την απαραίτητη προστασία.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από εμπορικά προϊόντα, που είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αν και τα άτομα με αλλεργίες ή απέχθεια στις χημικές ενώσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν το έγκαυμα με σπιτικές θεραπείες.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εξαιρετικές θεραπείες για να απαλύνουν τον πόνο και να βοηθήσουν τη γρήγορη ανάκαμψη. Θεραπείες ψύξης, όπως δροσερά μπάνια, ή ζελέ αλόης βέρα μπορούν να βοηθήσουν να μείνει η περιοχή ενυδατωμένη κάτι που είναι σημαντικό ώστε το σώμα να θεραπεύσει τον εαυτό του.

Ενα δροσερό μπάνιο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο και τον κνησμό που σχετίζονται με τα εγκαύματα από τον ήλιο, αλλά και η προσθήκη μερικών συστατικών στο μπάνιο μπορεί, επίσης, να βελτιώσει τη θεραπεία. Για παράδειγμα, το γάλα ή η μαγειρική σόδα αν προστεθούν στο δροσερό νερό του μπάνιου, μπορούν να βοηθήσουν προσωρινά το ερεθισμένο δέρμα να ηρεμήσει, ενώ μειώνουν και τη φαγούρα που προκαλείται από το κάψιμο. Να είστε, όμως, προσεκτικοί και να αποφεύγετε τα προϊόντα που ξηραίνουν το δέρμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως το σαπούνι, το αφρόλουτρο και το αφροντούς. Οι άνθρωποι που προτιμούν τις σπιτικές θεραπείες, θα πρέπει να αποφύγουν επίσης οποιοδήποτε προϊόν σώματος έχει ως συστατικό το οινόπνευμα, γιατί αυτό μπορεί να αυξήσει την ξηρότητα.

Υπάρχουν κι άλλες θεραπείες για τα εγκαύματα από τον ήλιο που μπορούν να ακολουθήσουν το δροσερό μπάνιο, όπως το να τρίψετε απαλά πάνω στο έγκαυμα ζελέ αλόης βέρα ή τα εκχυλίσματα βιταμίνης Ε, που μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα διατροφής.

Αν έχουν καεί τα βλέφαρα ή αν έχουν πρηστεί, μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω τους φέτες αγγουριού για 15 λεπτά. Ενα δροσερό, υγρό φακελάκι τσαγιού μπορεί επίσης να βοηθήσει να μειωθεί το πρήξιμο των ματιών. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τσάι από μέντα, γιατί η μέντα τσούζει τα μάτια. Για εγκαύματα του προσώπου μια μάσκα από γιαούρτι και αγγούρι που έχουν αναμειχθεί, είναι ιδανική και εφαρμόζεται σε ολόκληρο το πρόσωπο.

Οι σπιτικές θεραπείες μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα αν το άτομο μείνει καλά ενυδατωμένο μετά από ένα έγκαυμα. Το δέρμα θα γίνει ξηρό και καψαλισμένο, καθώς η φυσική υγρασία και η λιπαρότητα θα διαλυθούν κάτω από την έντονη υπεριώδη ακτινοβολία. Το δέρμα μπορεί να ανακάμψει πιο γρήγορα, αν το άτομο πίνει πολύ δροσερό νερό, που επίσης βοηθά να μειωθεί το πρήξιμο.

Αφού ο πόνος θα έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, το νεκρό δέρμα μπορεί να ξεφλουδίζει για αρκετές ημέρες. Μερικές θεραπείες για εγκαύματα από τον ήλιο μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν, όπως είναι το peeling που θα μειώσει το χρόνο που θα χρειαστεί για να πέσουν τα νεκρά κύτταρα. Το βούρτσισμα του δέρματος απαλά με αλάτι μπορεί επίσης να βοηθήσει στο ξεφλούδισμα και στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, αλλά πιο σημαντική ακόμα είναι η ενυδάτωση του νέου στρώματος του δέρματος, κάτω από το έγκαυμα. Ενα μείγμα που συνδυάζει το μέλι και το ελαιόλαδο, μπορεί να εφαρμοστεί γενναιόδωρα στο σώμα, πέντε λεπτά πριν το ντους για να δώσει στο δέρμα μια βαθιά θεραπεία ενυδάτωσης.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς