23.4 C
Athens

Διάβασε σωστά τα μηνύματα του Μουντιάλ ο Σκίμπε

Η εθνική ομάδα ξεκινά σε λίγο καιρό την προσπάθεια για την πρόκριση στην τελική φάση του επόμενου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μέσω του Nations League, στο οποίο γίνεται σέντρα τον Σεπτέμβριο και ακολούθως μέσω της επίσημης προκριματικής φάσης που ξεκινά τον Μάρτιο του 2019. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ο Σκίμπε, οι συνεργάτες του και οι διεθνείς το τελευταίο διάστημα ήταν να παρακολουθήσουν κάποιους από τους πιθανούς μελλοντικούς αντιπάλους τους που αγωνίστηκαν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Η Φινλανδία, η Ουγγαρία και η Εσθονία, που θα αντιμετωπίσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο Nations League, δεν συμμετείχαν στο Παγκόσμιο κύπελλο αλλά κάποιες από τις καλές ομάδες της διοργάνωσης θα βρεθούν αναπόφευκτα αργότερα στον δρόμο της ελληνικής ομάδας.

Ο Σκίμπε παρέθεσε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο επίσημο σάιτ της ΕΠΟ. Ανέφερε δύο σημαντικά πράγματα. Το πρώτο ήταν το εξής: «Στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποδείχτηκε πόση σημασία έχουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι στημένες φάσεις και πώς μπορούν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Επίσης, αποδείχτηκε η σημασία της οργανωμένης άμυνας στο παιχνίδι. Πολλές ομάδες έπαιζαν καλά στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού τους, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι ποδοσφαιριστές, αρχίζοντας από τους επιθετικούς». Ένας από τους λόγους που η Γαλλία κατέκτησε το τρόπαιο ήταν αυτό που επισήμανε στο τέλος.

Το δεύτερο που είπε ο Σκίμπε ήταν παρόμοιο με αυτό που έγραψα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης: «Αυτό που είδαμε είναι ότι μάλλον δεν έχει σημασία η κατοχή της μπάλας. Το είδαμε και στην περίπτωση της Ισπανίας και της Γερμανίας. Σημασία έχουν οι σωστές κόντρα επιθέσεις και το καλά οργανωμένο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού».

Ο Γερμανός τεχνικός διάβασε σωστά τα μηνύματα που έστειλε το Μουντιάλ της Ρωσίας. Το ποδόσφαιρο άλλαξε πάλι. Παγκόσμια πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα που έπαιξε καταπληκτικά την κόντρα επίθεση. Που είχε τον Ζιρού, τον Εμπαπέ, ενίοτε και τον Γκριεζμάν να γυρίζουν στην γραμμή του τέρματος τους για να κόψουν αντίπαλο. Όχι παίκτες που κυκλοφορούσαν την μπάλα στο κέντρο και έξω από την αντίπαλη περιοχή μέχρι να ζαλιστούν οι αντίπαλοι και να πέσουν κάτω.

Η εθνική μας κάνει το δεύτερο. «Παλεύει» το πρώτο αλλά είναι δύσκολο. Για να το κάνεις συνεχώς σε ένα παιχνίδι πρέπει να διαθέτεις παίκτες παγκόσμιας κλάσης, που θυμίζουν σπρίντερ, με ή χωρίς την μπάλα στα πόδια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε καλύτερα τις στατικές φάσεις.

Το θετικό είναι ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν πετάει στα σύννεφα. Γνωρίζει επακριβώς τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει στον τομέα της τακτικής. Αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παλέψαμε στα ίσια με το Βέλγιο στις μεταξύ μας αναμετρήσεις. Τα πήγαμε πολύ καλά κόντρα στην τρίτη ομάδα του Μουντιάλ. Αποκλειστήκαμε από την φιναλίστ στα μπαράζ. Όλα αυτά κάτι δείχνουν. Είναι καλά σημάδια για την ελληνική ομάδα.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς