15.9 C
Athens

Σαν σήμερα στα ερυθρόλευκα ο «Ρίμπο» (pics, vid)

Συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από την άφιξη του μεγάλου Ριβάλντο στη χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού, μια μεταγραφή που προκάλεσε αίσθηση σε ολόκληρο τον κόσμο

Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές έκανε την εμφάνιση τους στην Ελλάδα πριν από 14 χρόνια. Ο Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα ή αλλιώς Ριβάλντο, ήρθε στον Ολυμπιακό στις 21 Ιουλίου 2004, προκαλώντας «σεισμό» και εκρήξεις χαράς στις τάξεις των φίλων των «ερυθρόλευκων».

Πανικός στην άφιξη του

Ο Σωκράτης Κόκκαλης ήθελε να συνδυάσει την είσοδο της ομάδας στο νεότευκτο «Γ. Καραϊσκάκης» με μια τεράστια μεταγραφή και τα κατάφερε, αφού ο ισχυρός άνδρας των «ερυθρόλευκων» κατάφερε να αποσπάσει το «ναι» από τον Βραζιλιάνο σταρ και να τον φέρει στο Λιμάνι. Μόλις ακούστηκε ότι ο Ριβάλντο έρχεται στην Ελλάδα, οι φίλοι του Ολυμπιακού ανέβηκαν στα ουράνια και κατά την άφιξη του πραγματοποίησαν μια φανταστική ατμόσφαιρα τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στα γραφεία της ΠΑΕ στην Πλατεία Αλεξάνδρας. Παρόμοιο πράγμα δεν είχε ξαναγίνει στα ελληνικά δεδομένα, αφού χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν για να δουν από κοντά τον σπουδαίο Βραζιλιάνο.

O «Ρίμπο» έμεινε στον Ολυμπιακό για τρία χρόνια και λατρεύτηκε όσο λίγοι από τον κόσμο του Ολυμπιακού. Στην τριετία που έκατσε στο Λιμάνι κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα και άλλα δύο κύπελλα. Σε προσωπικό επίπεδο ο Βραζιλιάνος έκανε εξαιρετικά πράγματα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και σε 81 παιχνίδια πέτυχε 43 τέρματα. Φυσικά στους φίλους των «ερυθρόλευκων» θα μείνουν οι εκπληκτικές εκτελέσεις φάουλ, με αυτή που ξεχωρίζει να είναι φυσικά αυτή απέναντι στον «αιώνιο αντίπαλο» των Πειραιωτών.

Βέβαια οι δρόμοι του Ριβάλντο με τον Ολυμπιακό δεν χώρισαν με τον καλύτερο τρόπο, αφού η ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών ήταν τόσο μεγάλη που ο Βραζιλιάνος δεν έδωσε το παρών στη φιέστα για την κατάκτηση του τρίτου πρωταθλήματος.

Με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησε ο «Ρίμπο»

«Θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Σε όλη μου τη ζωή ήμουν τίμιος και αληθινός. Είμαι απλός άνθρωπος και ήρθα να συζητήσω για το συμβόλαιο μου. Αν τα παιδιά μου δεν ήταν μαζί μου, θα ήταν δύσκολο να συνεχίσω στον Ολυμπιακό. Ήθελα να συναντηθώ με τον πρόεδρο και να του πω ότι πήρα την απόφαση να συνεχίσω αλλά δεν μπορούσα να τον συναντήσω. Πήγα στο σπίτι του προέδρου τον Φεβρουάριο και συζήτησα μαζί του για το θέμα του συμβολαίου και για το διαμέρισμα που θα έμενα. Μου είπε ο πρόεδρος ότι το συμβόλαιο θα μείνει όπως είναι και όλα θα πάνε καλά.

Δεν ήθελα να υπογράψω εκείνη τη στιγμή γιατί υπήρχαν και άλλα συμβόλαια ανοιχτά και δεν ήθελα να χαλάσω το κλίμα. Πίστευα στο λόγου του προέδρου. Ήμουν ικανοποιημένος καθώς περνούσα καλά εγώ και η οικογένεια μου. Έψαξα να αγοράσω σπίτι στην Ελλάδα, γιατί είχα αποφασίσει μια ριζική αλλαγή στην ζωή μου. Εδώ και δυο εβδομάδες προσπαθώ να μιλήσω με τον Κόκκαλη, ώστε να πάρω το τυπικό για την παραμονή μου στην Ελλάδα, αφού έπρεπε να γράψω τα παιδιά μου στο σχολείο ώστε να δικαιολογήσω την παρουσία στην χώρα. Την Τετάρτη ο κ. Λούβαρης δεν με δέχτηκε στα γραφεία της ΠΑΕ.

Στο παιχνίδι με τον Άρη, όταν έληξε ο αγώνας, όλη την εβδομάδα ο Τύπος έγραφε ότι δεν αποδίδω όπως έπρεπε και τότε ο πρόεδρος με καθησύχασε ότι όλα θα πάνε καλά και να μην ανησυχώ. Ίσχυε ότι είχαμε πει. Χθες στο γήπεδο κ. Λούβαρης μου είπε ότι θα μιλήσω στον πρόεδρο την ερχόμενη εβδομάδα μαζί του και όταν του είπα ότι σήμερα (xθες) είχα συνάντηση μου είπε ότι δεν ξέρει τίποτα. Ο πρόεδρος δεν είχε το κουράγιο να έρθει να μου πει κατάμουτρα τι συμβαίνει.

Ο πρόεδρος δεν τηρεί κάτι που μου είχε υποσχεθεί. Χθες όταν με πήρε τηλέφωνο ο κ. Λούβαρης δεν ήξερε καμία συμφωνία μεταξύ εμένα και προέδρου και ο ίδιος ο πρόεδρος επικοινώνησε με τον κ. Λούβαρη μπροστά μου στο τηλέφωνο, λέγοντας ότι δεν ξέρει τίποτα για το συμβόλαιο. Ο κ. Λούβαρης μου έκανε την προσφορά, παρόλο που ο πρόεδρος δεν τήρησε αυτά που είχε υποσχεθεί στο σπίτι του τον περασμένο Φεβρουάριο, αφού η προσφορά ήταν 50% λιγότερα απ’ ότι είχαμε συμφωνήσει”.

«Ο Ολυμπιακός μου χρωστάει 390.000 ευρώ. Εγώ θα δωρίσω αυτά τα χρήματα μισά σε ίδρυμα στην Ισπανία και τα άλλα μισά θα πάνε στην Ελλάδα στο ίδρυμα “Ελπίδα”. Η οικογένεια μου ήταν φτωχή αλλά τώρα είμαι καλά οικονομικά. Το παν στη ζωή είναι να είσαι ευτυχισμένος και τώρα δεν είμαι. Είμαι απογοητευμένος, λόγω του προέδρου. Δεν μπορώ να πιστέψω στα λόγια του. Θέλω να τιμήσω το συμβόλαιο μου και θέλω να κάνουμε μία καλή φιέστα αλλά εγώ δεν θα είμαι “παρών”. Θα προσπαθήσω να είμαι με φίλους.

Έχω αγάπη για τον κόσμο του Ολυμπιακού και με την Ελλάδα και δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω τους φιλάθλους μας. Τα παιδιά μου θα είναι Ελληνόπουλα. Του είχα πει ότι αν φέρω τα παιδιά μου στην Ελλάδα θα ήθελα να παίξω μπάλα ένα ακόμη χρόνο και όχι να γίνω τεχνικός διευθυντής. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλος σύλλογος και χωρίς εμένα θα συνεχίσει. Εσείς που είστε δημοσιογράφοι ψάξτε για την αλήθεια, αλλά αυτά που σας λέω είναι η αλήθεια».

«Ήρθαν και μου είπαν κάποιοι, θα σε προδώσουν πρόσεξε». Έστειλα στο αεροδρόμιο τις βαλίτσες. Ήταν πράγματα που δεν τα χρειάζομαι, καθώς τα περισσότερα δεν τα είχα ανάγκη και δεν έχει σχέση με αυτό που γράφτηκε στον Τύπο ότι εγώ φεύγω. Όλα αυτά έγιναν γιατί το ήθελε ο πρόεδρος. Η πρώην γυναίκα μου ήρθε να μείνει εδώ κάτι που φάνηκε δυσνόητο στο κόσμο, αλλά έκανα πολλές θυσίες για τον Ολυμπιακό, γιατί ήθελα να είμαι ευτυχισμένος.

Πρέπει να ξαναβάλω τη ζωή μου στην τροχιά που ήταν. Αυτό που φανταζόμουν αυτό έγινε. Αύριο μεθαύριο η διοίκηση του Ολυμπιακού θα αρχίσει τις δικαιολογίες. Η οικογενειά ήταν μαζί στην συνάντηση με τον κ. Λούβαρη και έδειξα τις προσπάθειες που έκανα για να μείνω. Δεν θα ήθελα να συζητήσω για χρήματα. Όταν ο πρόεδρος με χρειάσθηκε με βρήκε ενώ εγώ δεν μπόρεσα. Έστειλε μήνυμα στο κινητό μου ότι θα συναντηθούμε αλλά την επόμενη ημέρα (χθες) δεν συναντηθήκαμε.

Την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Τουρκία. Ο κ. Δουρέκας μίλησε με τον πρόεδρο και μου είπε ότι όταν γυρίσει στην Ελλάδα θα μιλήσει μαζί μου. Με ειδοποίησαν ότι η συνάντηση ήταν κανονισμένη για την Παρασκευή αλλά το ραντεβού ακυρώθηκε. Από τον Φεβρουάριο δεν είχα ουσιαστικά επαφή με τον κ. Κόκκαλη».

«Είμαι επαγγελματίας αλλά η απογοήτευση μου είναι τόσο μεγάλη που δεν έχω σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο, αλλά πάνω απ’ όλα είμαι επαγγελματίας και θα κοιτάξω το συμφέρον μου. Είχα πολλές προτάσεις πριν μιλήσω με τον Ολυμπιακό, αλλά σταμάτησαν όταν γράφτηκε ότι συμφώνησα με τον σύλλογο. Ο Κόκκαλης μου ζήτησε να μιλήσω με τον Λουξεμπούργο αλλά όταν πήραν το Λεμονή σταμάτησαν τα πάντα», ήταν τα λόγια του κατά την ανακοίνωση της αποχώρησης του από το Λιμάνι.

Η απάντηση από τους «ερυθρόλευκους»

«Σε σχέση με τα όσα ο ποδοσφαιριστής Ριβάλντο δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ επιθυμεί να γνωστοποιήσει τα εξής:

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Ριβάλντο με τον Αντιπρόεδρο της ΠΑΕ κ. Γιώργο Λούβαρη, η οποία πραγματοποιήθηκε παρά την αρχική πρόθεση της Διοίκησης να συζητήσει τα θέματα των ανανεώσεων μετά την απονομή του Πρωταθλήματος, προτάθηκε στον ποδοσφαιριστή η ανανέωση της συνεργασίας του με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ για έναν χρόνο, με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και στο συμβόλαιό του κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Ο ποδοσφαιριστής δεν απεδείχθη την συγκεκριμένη πρόταση και ως εκ τούτου η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ τον ευχαριστεί για την μέχρι σήμερα προσφορά του στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, και του εύχεται καλή σταδιοδρομία».

Η συγνώμη από τον κόσμο του Ολυμπιακού

Το 2008 ο Ριβάλντο πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ και στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό σήκωσε τα τέσσερα δάχτυλα, δείχνοντας το σκορ του αγώνα (4-0), μια κίνηση για την οποία μετάνιωσε και ζήτησε συγνώμη από τους φίλους της ομάδας του Πειραιά.

«Δεν το έκανα για τον κόσμο του Ολυμπιακού αλλά για κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα. Ήταν λάθος αυτό που έκανα και ξέρω ότι δυσαρέστησα πολύ κόσμο. Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω δεν θα το ξαναέκανα. Άλλωστε, δεν το έχω ξανακάνει στην καριέρα μου. Θέλω να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη για την κίνηση αυτή. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Λυπάμαι πολύ».

Για τον Σωκράτη Κόκκαλη: «Δεν έχω βρεθεί μαζί του. Λυπάμαι για ότι έγινε. Αν τον έβρισκα τώρα σίγουρα θα του μιλούσα και θα του έδινα το χέρι μου. Ελπίζω να έκανε κι αυτός το ίδιο».

Δείτε βίντεο από την άφιξη και τις καλύτερες στιγμές του Βραζιλιάνου:

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς