23.7 C
Athens

Τιτανομαχία για τον θρόνο

Η στιγμή που όλοι οι φαν του μπάσκετ περίμεναν εδώ και καιρό έφτασε. Ήρθε η ώρα του σπουδαίου «επικού», όπως τον χαρακτήρισε ο μέγας Κόμπι Μπράιαντ, τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον οποίο θα πέσει η αυλαία σε μία συναρπαστική διοργάνωση, η οποία κράτησε δύο εβδομάδες, προσφέροντας μοναδικές συγκινήσεις. Απέχουμε πλέον ελάχιστα από την ανάδειξη της Πρωταθλήτριας κόσμου και αυτή θα είναι μία εκ των Ισπανίας ή Αργεντινής που θα συγκρουστούν στο τελευταίο και κρισιμότερο παιχνίδι του θεσμού.

Στον σημερινό αγώνα (15:00) η «φούρια ρόχα» θα διεκδικήσει το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της σε Μουντομπάσκετ μετά από εκείνο στη Σαϊτάμα το 2006, ενώ ήδη έχει εξασφαλίσει το 11ο μετάλλιό της τα τελευταία 13 χρόνια. Όσο για τους «γκαούτσος» επιστρέφουν σε τελικό του εν λόγω θεσμού για πρώτη φορά μετά το 2002, όταν και κατέκτησαν το ασημένιο, ενώ, εφόσον κατακτήσουν την πρωτιά θα επαναλάβουν το μοναδικό επίτευγμα του 1950.

Η ομάδα του Σκαριόλο για να φτάσει μέχρι εδώ πέρασε από τον πρώτο γύρο αήττητη και συνέχισε έτσι στη φάση των «16», προτού βρει στον δρόμο της την Πολωνία στα προημιτελικά, την οποία και απέκλεισε. Επόμενο και τελευταίο μέχρι σήμερα «θύμα» της ήταν η Αυστραλία την αντίσταση της οποίας έκαμψε προχθές έπειτα από δύο παρατάσεις.
Από την άλλη ο Σκόλα και τα παιδιά του δοκιμάστηκαν επίσης δίχως κανένα αρνητικό αποτέλεσμα στις δύο πρώτες φάσεις, για να φτάσουν στα προημιτελικά. Εκεί έκαναν τη μεγαλύτερη έκπληξή του τουρνουά έως τότε μετατρέποντας σε εφιάλτες τα όνειρα της Σερβίας για μία σημαντική διάκριση. Και αφού υπέταξαν τους «πλαβί» ήρθε η ώρα της Γαλλίας να υποκλιθεί στο μεγαλείο της ομάδας του Ερνάντεζ την περασμένη Παρασκευή.

Οι «μάχες» τους στο Μουντομπάσκετ

Μέχρι στιγμής οι δύο χώρες έχουν αναμετρηθεί επτά φορές στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τους Ισπανούς να έχουν την προϊστορία με το μέρος τους. Συγκεκριμένα μετρούν πέντε νίκες, ενώ μόλις δύο έχει η «αλμπισελέστε».

1974: Ισπανία-Αργεντινή 96-89
1994: Ισπανία-Αργεντινή 72-70
1994: Ισπανία-Αργεντινή 67-74
1998: Αργεντινή-Ισπανία 67-68
1998: Αργεντινή-Ισπανία 64-77
2006: Ισπανία-Αργεντινή 74-75
2010: Ισπανία-Αργεντινή 81-86

Τα μεγάλα «όπλα» των δύο ομάδων

Από πλευράς Αργεντινής η επιλογή του MVP είναι εύκολη και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Ο λόγος ασφαλώς για τον Λουίς Σκόλα, ο οποίος μπορεί να οδεύει ολοταχώς προς τη συμπλήρωση των 40 χρόνων ύπαρξης, ωστόσο, στην Κίνα φαίνεται πως βιώνει τη δεύτερη νιότη του. Ο έμπειρος άσος πετυχαίνει κατά μέσο όρο στη διοργάνωση 19,3 πόντους, ενώ μαζεύει και 8,1 πόντους. Με τα καλάθια που σημείωσε μάλιστα στο τουρνουά έγινε ο δεύτερος κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία αυτού, προσθέτοντας ακόμα ένα επίτευγμα στο βιογραφικό του. Στο πλευρό του βρίσκονται ο μικρός το δέμας μα δαιμόνιος, Φακούντο Καμπάτσο (13.6 πόντοι, 7,7 ασίστ, 4,6 ριμπάουντ), την ώρα βέβαια που όλοι οι παίκτες της «αλμπισελέστε» παίζουν ως μαχητες στις εντολές του στρατηγού Ερνάντεζ.

Στον αντίποδα, για την Ισπανία στη διοργάνωση πρωταγωνιστεί ο Ρίκι Ρούμπιο. Ο NBAer βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και το αποδεικνύει σε κάθε παιχνίδι. Συνολικά σκοράρει 15,9 πόντους ανά παιχνίδι, μοιράζει 6,4 ασίστ και μαζεύει 4,3 «σκουπίδια». Ωστόσο, ο άσος των Σανς δεν είναι μόνος του, έχει ως συμπαραστάτη του τον Μαρκ Γκασόλ. Ο γίγαντας της ομάδας του Σκαριόλο πραγματοποιεί ένα σπουδαίο τουρνουά, κάτι που πιστοποιούν και οι αριθμοί του: 14,4 πόντοι, 5,3 ριμπάουντ, 3,7 ασίστ. Την ίδια ώρα πολύτιμες βοήθειες προσφέρουν και οι Γιουλ (9,9 πόντοι, 4 ασίστ) και Χουάντσο Ερνάνγκομεθ (10,4 πόντοι, 5,4 ριμπάουντ).

Μεγάλο ενδιαφέρον με βάση τα παραπάνω παρουσιάζουν οι μονομαχίες Καμπάτσο-Ρούμπιο και Γκασόλ-Σκόλα, μιας και πρόκειται για τους δύο κορουφαίους play-makers και σέντερ αντίστοιχα της διοργάνωσης. Και ασφαλώς το ποιος θα αναδειχτεί νικητής σ’ αυτές θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα.

Τα στατιστικά τους στη διοργάνωση

                                                 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς