17.2 C
Athens

Πως να συμβάλεις στην καταπολέμηση της βίας όταν έχεις εκλεγεί με «βία»;

Η ασφάλεια στα γήπεδα, η επαρκής αντιμετώπιση των φαινομένων βίαιης συμπεριφοράς και οι προσυνεννοημένοι (για στοιχηματικούς κυρίως λόγους) αγώνες είναι, σε πρώτη και τελευταία ανάγνωση μια ακόμη κρατική υπόθεση. Το ποδόσφαιρο μπορεί (εφόσον είναι σε θέση να αποδείξει την αυτονόητη ανεξαρτησία του) να συνδράμει επικουρικά, κυρίως στο πεδίο των κανονισμών και των πειθαρχικών ποινών. Έτερον ουδέν.

Σε όλες τις στοιχειωδώς σοβαρές χώρες του πλανήτη όλες οι παραπάνω παθογένειες αντιμετωπίστηκαν επαρκώς ή μειώθηκε δραστικά η επιρροή τους στο άθλημα από την ώρα που ένα σοβαρό, οργανωμένο και αποφασισμένο κράτος κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες χωρίς καμία έκπτωση. Τελεία, παράγραφος.

Οποιαδήποτε άλλη σύσκεψη, συνάντηση εργασίας, συνέδριο, επαφή, σχέση κ.λ.π. εκδηλώνεται ή εξελίσσεται σχετικά με τα θέματα αυτά και δεν διασφαλίζει τα δύο βασικά προαπαιτούμενα (αποφασισμένο κράτος, ανεξάρτητο ποδόσφαιρο) απλώς συνιστά μια ακόμη αστειότητα, ακόμη και αν εκδηλώνεται με διεθνή χροιά.

Βάσιμα εκτιμάται, κυρίως στα πρόσωπα του κ. Χρυσοχοίδη και του κ. Αυγενάκη, ότι το κράτος, ως προληπτικός και κατασταλτικός μηχανισμός, έχει πάρει τις αποφάσεις του και ξεκίνησε να τις υλοποιεί. Θεωρείται ασφαλής η πληροφορία ότι στον κ. Χρυσοχοίδη μεταβιβάστηκε η πρωθυπουργική επιθυμία «να τελειώνουμε με την αλητεία των γηπέδων και να στηρίξουμε την επάνοδο των οικογενειών στις εξέδρες». Το ίδιο βέβαιο είναι ότι και ο κ. Αυγενάκης έγινε δέκτης ανάλογων προτροπών και νουθεσιών από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο χώρο του ποδοσφαίρου και κυρίως στην ικανότητα του να σκεφτεί, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια σύγχρονη πολιτική ασφάλειας στους αγώνες και αντίστοιχες για τον έλεγχο των προσυνεννοημένων αγώνων.

Το ακόμη βασικότερο; Είναι, εξ ορισμού αδύνατο πρόσωπα – εκπρόσωποι θεσμών που οφείλουν την ύπαρξη και την εκλογή τους σε γνωστές στο πανελλήνιο βίαιες διαδικασίες (απειλές, χειροδικίες, χρηματισμούς, προσυνεννοημένες συναλλαγές) να διαθέτουν την ικανή και απαραίτητη προϋπόθεση «της ανεξαρτησίας», που θα τους επιτρέψει να εκδηλώσουν τις αναγκαίες κανονιστικές παρεμβάσεις.

Πρόκειται για απλά, καθημερινά φερέφωνα με εκχωρημένη και ελαστικότατη συνείδηση που οφείλουν την καρέκλα τους σε ανά την επικράτεια δράσεις μπράβων και έχουν καταστεί οι ίδιοι παράγωγα βίας, χρηματισμού και προσυνεννόησης.

Πως και με τι είδους νομιμοποίηση μετέχει σε μια σύσκεψη «για την ασφάλεια των αγώνων και την αντιμετώπιση της βίας» αυτός ο εσμός των ανίκανων που δεν διαθέτει την έσχατη δυνατότητα να εκδώσει ανακοίνωση για όσα συνέβησαν στα γήπεδα των ΤΕΦΑΑ στη Θεσσαλονίκη πριν από δυο μέρες; Αυτή η πανελλήνια αστειότητα, την οποία στηρίζουν με νύχια και με δόντια οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές για δικούς τους λόγους, πως νομιμοποιείται και καλείται να πάρει μέρος στη σύσταση επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας, όταν η ίδια η ύπαρξη της αποτελεί το κορυφαίο προϊόν άσκησης βίας στο εκλογικό σώμα των ενώσεων;

Με το ελληνικό ποδόσφαιρο πλήρως υποταγμένο, απολύτως εξαρτημένο και καταλυτικά αναξιόπιστο κάθε απόπειρα να συγκροτηθεί οποιαδήποτε επιτροπή με τη συμμετοχή του καταλήγει, αντικειμενικά και ανεξάρτητα των αγαθών κυβερνητικών προθέσεων, να νομιμοποιεί την αναξιοπιστία και την υποταγή, δηλαδή την ίδια τη βία και τις εκδηλώσεις της.

Η θετική διάθεση του κ. Αυγενάκη δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά. Ο κίνδυνος αυτή η πρωτοβουλία του να εκφυλιστεί «σε μια ακόμη της σειράς» είναι άμεσος και ορατός.

Το κράτος, σε μια συντεταγμένη πορεία για να αντιμετωπιστούν τα κορυφαία ζητήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο οφείλει να κατανοήσει ότι είναι απελπιστικά μόνο του. Από το ίδιο, τις ενοχές του, τις αποφάσεις του και τις υποχρεώσεις του εξαρτάται το σύνολο της αναγκαίας πολιτικής και των απαραίτητων παρεμβάσεων.

Στο μέλλον, με μια άλλη, ίσως, ΕΠΟ και με διαφορετικές τις διαδικασίες φερέγγυας συγκρότησης των ποδοσφαιρικών θεσμών και οργάνων πιθανολογείται ότι μπορεί και το ποδόσφαιρο να πάρει μέρος στις πολιτικές που θα εφαρμοστούν.

Μέχρι τότε υπάρχουν μόνο ο Χρυσοχοίδης, ο Αυγενάκης και… ολίγη από FIFA και UEFA. Έτερον ουδέν.

Υ.Γ. Λάθος αναφορά. Δεν υπάρχει Ζάμπια. Με την Ομοσπονδία της Γκαμπόν είχε συμφωνήσει διετή συνεργασία ο Φερνάντο Σάντος…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς