18 C
Athens

Μόσχα: Εκφράσαμε έντονη διαμαρτυρία στον Ελληνα πρέσβη για τις απελάσεις και τα αντιρωσικά σχόλια της Αθήνας

Επίσημη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών διαψεύδει τις διπλωματικές πηγές που έκαναν λόγο για συζήτηση σε… ήπιο κλίμα

Παρόλο που το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, έσπευσε να αναδείξει το γεγονός ότι ο Ελληνας πρέσβης που κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ενημερώθηκε για τυχόν αντίποινα και η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, φαίνεται όμως πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Οπως προκύπτει από επίσημη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η δυσαρέσκεια της Μόσχας είναι αδιαμφισβήτητη και το κλίμα της συζήτησης ήταν μάλλον έντονο.

Τι ακριβώς συνέβη; Νωρίτερα σήμερα κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ελληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς για μια «φιλική συζήτηση», όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Ο κ. Φρυγανάς κλήθηκε, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για τις σκληρές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα, αλλά και για να ζητηθούν απαντήσεις για την σκληρή απάντηση της Αθήνας.

Η συζήτηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έγινε σε ήπιους τόνους και επισημάνθηκε στον κ. Φρυγανά ότι όσα δήλωσε η κυρία Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού και ενδεχομένως υπήρξε κάποια παρανόηση ως προς τούτο. Σύμφωνα, δε, με πηγές του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα προς την Ελλάδα για το θέμα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών.

Οπως φαίνεται, ωστόσο, από την επίσημη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η δυσαρέσκεια της Μόσχας είναι γεγονός που δεν χωράει αμφισβήτηση. «Στις 20 Ιουλίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ελληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς, στον οποίο εκφράσθηκε η έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την κατάσταση με τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε άλλους δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς