25.9 C
Athens

ΑΕΚ: Οι διαρροές περί Nova – Μαρινάκη και η σκληρή πραγματικότητα

Την απόφαση της να αποχωρήσει από την συνδρομητική πλατφόρμα της NOVA εάν αυτή περιέλθει στην ιδιοκτησία του κ. Μαρινάκη δημοσιοποίησε, μέσω σχετικών διαρροών, η ΠΑΕ ΑΕΚ και… μπράβο της!

Για να ισχυροποιήσει, μάλιστα, την εκ διαρροών και «αποκλειστικών πληροφοριών» δημοσιοποιημένη αντίδραση της, προβάλλει ως βασική αιτίαση την «άρνηση της να χρηματοδοτείται από τον Ολυμπιακό εάν ο κ. Μαρινάκης καταστεί ιδιοκτήτης της Forthnet».

Ως εδώ όλα καλά και (ξανά)μπράβο στη διοίκηση της ΑΕΚ, που προτάσσει το ηθικό, σε πρώτη ανάγνωση, μέρος μιας διαφαινόμενης εξέλιξης, αποκρούοντας, ίσως και μετά βδελυγμίας, «την παραμονή της στο πακέτο της NOVA με τους όρους που θα διαμορφωθούν με τον νέο ιδιοκτήτη».

Η κατάσταση δυσκολεύει κομματάκι από τη δεύτερη ανάγνωση και μετά. Όταν στο τραπέζι θα πέσουν τα βαριά χαρτιά.

Η εγκατάλειψη με πρωτοβουλία της ΑΕΚ της σύμβασης με το συνδρομητικό κανάλι που είναι ενεργή και παράγει αποτελέσματα δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα ενώπιον των δικαστηρίων, στα οποία θα οδηγηθεί μια πιθανή διαφορά. Βλέπετε λείπει και ο Παπαγγελόπουλος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ακόμη, όμως, και αν ευδοκιμούσε σε βάθος χρόνου μια σχετική προσφυγή για μονομερή λύση της σύμβασης (εξαιτίας τίνος λόγου άραγε;) η απώλεια εσόδων που θα προκαλούσε θα ήταν καταστροφική για την ΑΕΚ που προϋπολόγισε, όπως όλο το πανηγυράκι των ελληνικών ΠΑΕ, ένα πολύ σημαντικό έσοδο από την τηλεοπτική αγορά και θα βρεθεί με «μηδέν εις το πηλίκον». Οι δυνατότητες να καλυφθεί το ποσό αυτό από άλλες πηγές δεν περιλαμβάνεται ούτε στα παραμύθια του Μυνχάουζεν.

Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τι σημαίνει για τον ισολογισμό της ομάδας αυτή η απώλεια και τι είδους αναταράξεις προκαλεί. Εκτός εάν η ιδιοκτησία της ΠΑΕ, πιστή στην υπεράσπιση του κιτρινόμαυρου φρονήματος, βάλει το χέρι στην τσέπη και συνδράμει την εταιρία, μέσω μιας σχετικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Λέμε τώρα…

Η δεύτερη οδός είναι η κρατικές ενισχύσεις, αλλά με Μητσοτάκη στο τιμόνι προκύπτει κομματάκι δύσκολο. Πάνε οι παλιές καλές χρυσές εποχές του κυρ Αλέκου Φλαμπουράρη, του Νικολάκη Παππά, του Σταυρομπάμπη Κοντονή και όλων των κολλητών.

Μένει η τρίτη. Η εξακόντιση των εσόδων από την πολιτική εισιτηρίων της ομάδας και η μεγιστοποίηση των εσόδων από τις εμπορικές της δραστηριότητες. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά ούτε πάγκος στη λαϊκή στη Ν. Φιλαδέλφεια σε σχέση με τις ανάγκες της ομάδας.

Η τέταρτη είναι η προοπτική μιας συμφωνίας με άλλο τηλεοπτικό πάροχο, συνδρομητικό ή μη. Ένας ΟΤΕ ας πούμε… Δεν προκύπτει από πουθενά ανάλογο ενδιαφέρον. Είναι τόσο μαύρο το τοπίο στην τηλεοπτική αγορά που η προοπτική αυτή δεν αναφέρεται ούτε ως πιθανότητα στα σχετικά δημοσιεύματα.

Αφήνω στην άκρη την ύστατη επιλογή, δηλαδή την απόφαση να μειωθεί άμεσα και δραστικά το κόστος λειτουργίας της εταιρίας που σημαίνει, και πάλι σε απλά ελληνικά, αποχώρηση πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών, ώστε να μειωθεί το τμήμα των συμβολαίων κ.λ.π.

Τι δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη ως ενδεχόμενο; Ένα μοναδικό εξάρι στο ΤΖΟΚΕΡ, που φαντάζει τελικά ως η πλέον πιθανή εναλλακτική σε σχέση με τις προηγούμενες.

Κι όλα αυτά πιθανολογείται πως θα συμβούν με την εταιρία σε λειτουργία, τις πιεστικές ανάγκες κάλυψης των συμβολαίων να εξελίσσονται, το financial fair play της UEFA να καραδοκεί, το ευρωπαϊκό μέλλον της ομάδας υποθηκευμένο και την πορεία πρωταθλητισμού στις εθνικές διοργανώσεις να είναι ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό…

Είναι πολύ κρίμα, αλλά συμβαίνει. Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας.

Κι όμως υπάρχει λύση αποδεκτή από όλους και λειτουργική και με τον κ. Μαρινάκη στη Forthnet. Λέγεται «κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων». Όχι η γνωστή και αστεία. Μια άλλη, σκληρή, υποχρεωτική, ισχυρή και λειτουργική.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς