19.3 C
Athens

Η αμφιλεγόμενη «αριθμητική» του Κυριάκου Κυριάκου στον υπολογισμό των αποτυχιών

Ο ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία το βράδυ της Πέμπτης. Από την ανάποδη. Μετά από πολύ μεγάλη… προσπάθεια, οι Θεσσαλονικείς έγιναν οι πρώτοι πρωταθλητές Ελλάδας που μένουν εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο, τουλάχιστον από τότε που καθιερώθηκε για πρώτη φορά η διαδικασία ομίλων σε διοργάνωση της UEFA.

Από το 1991/92 κι έπειτα λοιπόν, σεζόν που ο Παναθηναϊκός έπαιξε για πρώτη φορά στο πειραματικό Τσάμπιονς Λιγκ (λεγόταν ακόμη κύπελλο Πρωταθλητριών), ο πρωταθλητής Ελλάδας έφτανε έστω ως τον Σεπτέμβρη. Αυτό συνεχίστηκε και μετά την εφαρμογή των ομίλων στο πρώην UEFA και νυν Γιουρόπα Λιγκ. Στη χειρότερη περίπτωση, ο πρωταθλητής Ελλάδας έμπαινε στο UEFA/Γιουρόπα Λιγκ, με τον Ολυμπιακό (του Βαλβέρδε τότε) να κάνει την αρχή. Ο Ολυμπιακός (ως μόνιμος πρωταθλητής) ήταν και πάλι η ομάδα που έμεινε εκτός Champions League τη σεζόν 2016/17, αλλά ο αποκλεισμός από τη Χάποελ ισοσκελίστηκε από μια πορεία που σταμάτησε στους «16» του Europa.

Ο πρώην διευθυντής Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος, τοποθετήθηκε σχετικά με τον αποκλεισμό-σοκ από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, δείχνοντας ότι έχει μπει για τα καλά στο πετσί του νέου του ρόλου. Διότι απλούστατα, τέτοιο στρογγύλεμα και τέτοια ανακρίβεια σε βαθμό τεράστιου ψεύδους μόνο ένας (Έλληνας) πολιτικός θα μπορούσε να επιχειρήσει. Σύμφωνα με το νυν στέλεχος του ΚΙΝΑΛ λοιπόν, ο ΠΑΟΚ γνώρισε την πρώτη μεγάλη αποτυχία της τελευταίας τριετίας. Για να δούμε κατά πόσο αυτό ισχύει.

Αν και η τριετία φτάνει μέχρι τον Αύγουστο του 2016, εμείς θα την πάμε ένα χρόνο αργότερα. Να την κάνουμε διετία για να είναι πιο μαζεμένο το πράγμα. Σε αυτούς τους 24 μήνες λοιπόν, ο ΠΑΟΚ έχει καταποντιστεί ευρωπαϊκά. Η αρχή έγινε από το «χωριό» της Έστερσουντ, το οποίο άφησε τον δικέφαλο του βορρά χωρίς Ευρώπη το φθινόπωρο. Οι Θεσσαλονικείς αφοσιώθηκαν στις εγχώριες υποχρεώσεις τους αλλά κι εκεί τα έκαναν μούσκεμα. Παρότι σχεδόν όλα λειτουργούσαν υπέρ τους (χαρισμένη αφαίρεση βαθμών από το ματς με τον Ολυμπιακό που δεν έγινε ποτέ), μαγείρεμα-σκάνδαλο για γεμάτη Τούμπα ενόψει του ντέρμπι τίτλου με την ΑΕΚ, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ τα έκαναν μούσκεμα. Ένα δικό τους πρωτάθλημα το χάρισαν στην ΑΕΚ με τα καμώματα οπαδών και… πιστολέρο Ιβάν Σαββίδη.

Πέρυσι, στην κατά τεκμήριο κορυφαία σεζόν της ιστορίας του (χωρίς να ψάχνουμε το πως και το γιατί), ο ΠΑΟΚ έγινε ρεζίλι των σκυλιών σε έναν όμιλο της πλάκας. Με εξαίρεση την Τσέλσι, οι άλλοι δυο αντίπαλοι θα έπρεπε να χάσουν μέσα έξω από τον εν συνεχεία αήττητο πρωταθλήτη Ελλάδας. Αντ’ αυτού, ο ΠΑΟΚ γνώρισε πέντε εξευτελιστικές στην πλειοψηφία τους ήττες και κατετάγη τελευταίος. Σε έναν όμιλο κομμένο και ραμμένο για να τον στείλει στους «32», δεν κατάφερε να πάρει ούτε βαθμό στην έδρα του!

Ήδη έχουμε τρεις σημαντικότατες επιτυχίες μέσα στην τελευταία διετία. Η τέταρτη και πιο οδυνηρή ήταν αυτή που ήρθε χθες από τη Σλόβαν. Μετά τον αποκλεισμό από έναν κάκιστο Άγιαξ (που γλίτωσε από του χάρου τα δόντια στην Κύπρο και που μέχρι το 80′ έτρεμε το φυλλοκάρδι του στο Άμστερνταμ), ήρθε το ανεπανάληπτο κάζο από τους Σλοβάκους. Τέσσερις μεγάλες αποτυχίες λοιπόν και όχι μια, όπως τη μέτρησε ο Κυριάκος Κυριάκος με την αμφιλεγόμενη αριθμητική του. Και μάλιστα σε 24 μήνες και όχι στην τριετία που ο ίδιος επικαλέστηκε. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στη συνέχεια της πολιτικής του καριέρας. Το σίγουρο είναι ότι μπορεί εύκολα να κάνει το άσπρο – μαύρο, χρώματα στα οποία είναι πλήρως εξοικειωμένος…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς