19.8 C
Athens

Μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του ο Ολυμπιακός

Πολλές και σημαντικές ήταν στο παρελθόν οι ευρωπαϊκές επιτυχίες του Ολυμπιακού. Θύματά του στους ομίλους του Champions League, έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια, από την Ρεάλ, τη Βαλένθια και την Ατλέτικο Μαδρίτης, μέχρι την Λίβερπουλ, την Άρσεναλ, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Βέρντερ Βρέμης, τη Ντόρτμουντ, τη Λάτσιο, την Μαρσέιγ και τον Άγιαξ.

Η χρυσοφόρα διοργάνωση μπορεί ν’ αλλάξει επίπεδο μια ελληνική ομάδα, με τον πακτωλό των εκατομμυρίων ευρώ που προσφέρει. Οι αλλαγές της UEFA ωστόσο είναι τέτοιες που ο Ολυμπιακός πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα της εκτόξευσης στην ελίτ της Ευρώπης.

Αύριο το βράδυ στη Ρωσία, η ερυθρόλευκη ταξιαρχία του Πέδρο Μαρτίνς σφραγίζει όχι τόσο μια ιστορική πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της UEFA, όσο την αλλαγή σελίδας σε οικονομικό, αγωνιστικό, εμπορικό πεδίο.

Το 4-0 σε βάρος της Κράσνονταρ σκόρπισε ενθουσιασμό, έδειξε ότι οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται σε καταπληκτική κατάσταση και τώρα ετοιμάζονται να προσθέσουν και άλλους πόντους στην βαθμολογία του συλλόγου και της χώρας.

Η πρόκριση επί της Κράσνονταρ θα φέρει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Ολυμπιακού. Η UEFA μοιράζει 488 εκατ. ευρώ στις 32 ομάδες που συμμετέχουν στα γκρουπ, άρα κάνοντας τη διαίρεση προκύπτει το ποσό των 15,25 εκατ. ευρώ. Από κει και πέρα κάθε νίκη στους ομίλους δίνει 2,7 εκατ. ευρώ και κάθε ισοπαλία 900.000 ευρώ.

Αυτό που πλέον όμως αποτελεί βάση για το μέλλον αποτελεί το έσοδο από το δεκαετές ranking. Η UEFA από πέρυσι έχει εισάγει μια νέα κατάταξη, που αφορά τη βαθμολογία κάθε ομάδας ανάλογα με την παρουσία της στο Champions League την τελευταία δεκαετία. Για αυτή τους την παρουσία οι 32 ομάδες θα μοιραστούν το ποσό των 585,05 εκατ. ευρώ, το οποίο διαιρείται σε “μετοχές συντελεστών”. Κάθε μετοχή κοστίζει 1,108 εκατ. ευρώ. Η ουραγός της κατάταξης θα πάρει έξτρα 1.108 εκατ. ευρώ. Σε αυτή τη θέση ήταν για παράδειγμα πέρυσι η ΑΕΚ, καθώς είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία από τις υπόλοιπες 31 ομάδες.

Η ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία θα λάβει 35,46 εκατ. ευρώ. Ο Ολυμπιακός με βάση του δεκαετές του ranking βρίσκεται στην 31η θέση της UEFA. Με βάση όμως τις ομάδες που είναι ήδη στο φετινό Champions League, ο Ολυμπιακός είναι 21ος. Μάλιστα στην περίπτωση που ο ΑΠΟΕΛ αποκλείσει τον Άγιαξ, θα ανέβει στην 20ή θέση. Ο Ολυμπιακός ακόμη και από την 21η, θα πάρει το ποσό των 13.296 εκατ. ευρώ (το ποσό βγαίνει πολλαπλασιάζοντας το 1.108 με την 12η θέση από το τέλος -που βρίσκεται ο Ολυμπιακός). Συνεπώς πλέον οι ερυθρόλευκοι χτίζουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Και σε αυτό θα επενδύσουν στο μέλλον.

Πέραν αυτών βέβαια υπάρχει και το market pool, που μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ, θα πάει στο σύνολό του στον Ολυμπιακό. Αν συμμετείχε και ο ΠΑΟΚ, αυτός ως πρωταθλητής θα λάμβανε το 55% των χρημάτων που προορίζονταν για τις ελληνικές ομάδες και ο Ολυμπιακός το υπόλοιπο 45% ως δευτεραθλητής. Πλέον ο Ολυμπιακός παίζει μπάλα μόνος του. Το περίφημο market pool πάντως θα είναι μειωμένο πλέον λόγω της ύπαρξης του πεδίου εσόδων των “μετοχών” και το οποίο θα αποφέρει στις 32 ομάδες το ποσό των 292.000.000 ευρώ. Ακριβής εκτίμηση δεν μπορεί να υπάρξει, αφού πρόκειται για έσοδα που καθορίζονται από την ποσοστιαία εμπορικότητα της τηλεοπτικής αγοράς κάθε χώρας που εκπροσωπείται στη διοργάνωση από τη φάση των ομίλων και έπειτα. Το τελικό ποσό καθορίζεται από το τις χώρες που θα απαρτίζουν τη φάση των ομίλων, τον αριθμό των εκπροσώπων της κάθε μιας, την τελική θέση κάθε ομάδας και την απόδοσή τους. Κάποια εκατομμύρια ευρώ θα πάρει πάντως ο Ολυμπιακός.

Αυτό ωστόσο που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι στις 32 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης είναι στραμμένα όλα τα φώτα της δημοσιότητας και των… μάνατζερ. Ένας παίκτης να ξεχωρίσει λίγο, μπορεί να φέρει μια πρόταση που όμοιά της δεν έχει φθάσει στο παρελθόν στον Ολυμπιακό. Στο λιμάνι υπάρχουν παίκτες σε όλες τις γραμμές που έχουν τα φόντα να ξεχωρίσουν. Κι επειδή το ποδόσφαιρο χρόνο με το χρόνο εκτινάσσει τα έσοδά του, ο Σεμέδο, ο Ραντζέλοβιτς, ο Σισέ, ο Μπουχαλάκης, ο Τσιμίκας, μπορεί να προσελκύσουν μια πρόταση… σοκαριστική για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του. Έδειξε ότι μπορεί να βάλει τις βάσεις για κάτι πολύ μεγάλο τα επόμενα χρόνια με πακτωλό εσόδων και κουβαλώντας τόσους βαθμούς ώστε να εκπέμπει λάμψη σε όλη την Ευρώπη.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς