17.8 C
Athens

Μπέντζαμιν όπως Μόουζες!

Απίστευτη επίδοση στα 400 εμπόδια σε αγώνα κολεγιακού πρωταθλήματος

Το μυθικό ρεκόρ του Κέβιν Γιανγκ στα 400μ. εμπόδια (46.78) βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο από τον Ράι Μπέντζαμιν, ο οποίος με τα 47.02 που έκανε χθες, έπιασε ήδη τον θρύλο Έντουιν Μόουζες!

Το κατόρθωμα του 20χρονου αθλητή από την Αντίγκουα πέρασε στα «ψιλά» επί αρκετές ώρες, ίσως επειδή επιτεύχθηκε σε διοργάνωση υπεράνω υποψίας: το Κολεγιακό Πρωτάθλημα των ΗΠΑ, το οποίο ονομάζεται -όπως και στο μπάσκετ- ΝCAA. Ίσως, πάλι, να φταίει και το γεγονός ότι ο Γιανγκ… κατέστρεψε το αγώνισμα το 1992, όταν στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης κατέβασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 46.78, χρόνο που ελάχιστοι (μάλλον κανείς) κατάφεραν να απειλήσουν έκτοτε. Ο Μπέντζαμιν, ωστόσο, με την άνετη κούρσα του και τα 47.02 στο βρεγμένο, μάλιστα, ταρτάν του σταδίου του Γιουτζίν, στο Όρεγκον, βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για να το στείλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Ήδη είναι σπουδαίο, πάντως, για τον Μπέντζαμιν ότι με τη χθεσινή του επίδοση ισοφάρισε το παλιό παγκόσμιο ρεκόρ που είχε σημειώσει ο «υπ’ αριθμόν ένα» μύθος του αγωνίσματος, ο Έντουιν Μόουζες. Ο χρυσός ολυμπιονίκης του 1976 και του 1984, ο άνθρωπος που είχε σημειώσει 122 διαδοχικές νίκες στο αγώνισμα, είχε τρέξει κι αυτός την απόσταση σε 47.02 στις 31 Αυγούστου 1983. Τότε που ο Μπέντζαμιν δεν βρισκόταν καν… στα σχέδια του πατέρα του, του παλιού επαγγελματία παίκτη του κρίκετ, Γουίνστον Μπέντζαμιν.

Ίσως το ερώτημα να μην είναι πλέον αν ο Ράι (ο οποίος σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σάουθ Καλιφόρνια) θα βελτιώσει την επίδοση του Μόουζες, αλλά πότε θα το κάνει. Ίσως να μην αργήσει πολύ η ώρα για να σπάσει και το «στοιχειωμένο» παγκόσμιο ρεκόρ του Γιανγκ. Οι Αμερικανοί κάνουν ήδη προσπάθειες για να τον ντύσουν στα χρώματα της «αστερόεσσας», το αυτό όμως επιθυμεί και ο ίδιος ο Μπέντζαμιν, μια και γεννήθηκε στις ΗΠΑ (στις 27 Ιουλίου 1997) και δεν έχει λόγο να φοβάται τον δυνατό συναγωνισμό.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς