16.9 C
Athens

Φόρτωσαν στην Πάτρα τους Παράκτιους και άρχισε το φαγοπότι

Αρχίζουν την Κυριακή στην Πάτρα οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες, ένα νέο φρούτο που επιχείρησε ν’ αναδείξει η ΔΕΜΑ, προκειμένου να έχει λόγο ύπαρξης καθώς ακόμη και με το… κύριο μέρος των διοργανώσεών της, τους Μεσογειακούς Αγώνες δηλαδή, ουδείς σχεδόν ασχολείται.

Όποτε και να έγιναν Μεσογειακοί Αγώνες τα τελευταία χρόνια, ελάχιστα πέρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους το πήραν χαμπάρι. Μόνο η διοργανώτρια χώρα έχει λόγους να διαφημίζει το αθλητικό γεγονός. Η Ελλάδα είχε αναλάβει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, με τον Βόλο να τους διεκδικεί το 2007 και να τους… κερδίζει. Λόγω του υψηλού κόστους όμως, το 2011 η τότε κυβέρνηση είχε επιστρέψει τη διοργάνωση δηλώνοντας αδυναμία να τους οργανώσει καθώς δεν υπήρχαν λεφτά για πέταμα.

Η Πάτρα αυτή τη φορά ανέλαβε τους… 2ους Παράκτιους Μεσογειακούς. Ισχυρό κίνητρο ότι η διοργάνωση θα ήταν χαμηλού κόστους. Αυτό όμως που πίεζε την ελληνική υποψηφιότητα, ήταν ότι ήθελε τους αγώνες ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης καθώς ενδιαφερόταν να πολιτευτεί στην Αχαΐα. Ο αρχικός προϋπολογισμός, ήταν γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Ο πακτωλός διορισμός όμως από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι δουλειές που έγιναν, τον εκτίναξαν στα ύψη, ώστε αμέσως μετά το πέρας των αγώνων, η παρέμβαση Εισαγγελέα να θεωρείται απαραίτητη, καθώς είναι ερευνητέο αν υπήρξε διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Μόνο η Πάτρα υποψήφια

Είναι τέτοια η… λάμψη των αγώνων και τόσο μεγάλα τα οφέλη που αποκομίζει η πόλη που τους αναλαμβάνει, που μόνο η Πάτρα ήταν υποψήφια στην διεκδίκησή τους. Από τις άλλες 25 χώρες αρχικά έδειξαν ενδιαφέρον Αλεξάνδρεια και Μασσαλία, αλλά αυτές δεν είδαν μόνο το τυράκι, αλλά και την φάκα. Έτσι αποσύρθηκαν έγκαιρα και τα μέλη της ΔΕΜΑ στην Ταραγόνα της Ισπανίας αναγκαστικά έδωσαν τους αγώνες στην Πάτρα, αφού πείστηκαν από τον… φάκελο υποψηφιότητας.

Με την… ψυχή στο στόμα και με τη συνοδεία καταγγελιών για πλήθος σκανδάλων, οι Αγώνες αρχίζουν την Κυριακή. Λέγεται ότι οι υπερβάσεις που έγιναν έχουν υπερδιπλασιάσει τον προϋπολογισμό, ότι στα τοπικά ΜΜΕ δόθηκαν πάνω από 300.000 ευρώ για… διαφήμιση. Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και η Δημοτική Αρχή αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στις επίσημες εκδηλώσεις και αποσύρθηκε ο εκπρόσωπός της από την Οργανωτική Επιτροπή.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης δεσμεύτηκε ότι όταν θα ολοκληρωθούν οι αγώνες, «θα έρθει και η ώρα του αναγκαίου και απαραίτητου απολογισμού. Η επιτυχία των αγώνων θα ολοκληρωθεί με τον εξονυχιστικό έλεγχο για κάθε ευρώ που δαπανήθηκε, για κάθε σύμβαση που υπογράφηκε ή άργησε να ετοιμαστεί. Για κάθε «υπερτιμολόγηση» ή αργομισθία. Για κάθε καθυστέρηση που έθεσε σε κίνδυνο τους αγώνες και θα εξέθετε ανεπανόρθωτα τη χώρα μας».

Απομένει τα λόγια της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού να γίνουν πράξη και το φαγοπότι που είχαν συνηθίσει ορισμένοι τα τελευταία χρόνια να λάβει οριστικά ένα τέλος.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς