17.4 C
Athens

Huawei: 90 μέρες παράταση και μετά «μαύρη λίστα»!

Μετά από σχετική ανακοίνωση του Γουίλμπουρ Ρος πριν από λίγη ώρα, η «προσωρινή γενική άδεια» για τη Huawei παρατάθηκε για επιπλέον 90 ημέρες.  Είναι όμως πραγματικά καλά νέα αυτά για την κινεζική εταιρία; Η απάντηση έρχεται από τη συνέχεια της ανακοίνωσης του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο Γουίλμπουρ Ρος, η παράταση της άδειας αφορά ουσιαστικά τις αμερικανικές εταιρίες οι οποίες εξακολουθούν να βασίζονται σε προϊόντα της Huawei. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια προθεσμία απογαλακτισμού τους από την κινεζική εταιρία, δίνοντάς τους έτσι λίγο χρόνο ακόμη ώστε να βρουν νέους συνεργάτες και προμηθευτές.

Τα κακά νέα έχουν και συνέχεια για τον κινεζικό κολοσσό, αφού ο Ρος έκανε γνωστό πως επιπλέον 46 θυγατρικές εταιρίες της Huawei μπαίνουν σε «μαύρη λίστα», αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στις 100. Όλα αυτά

Χθες Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους λίγο πριν την επιβίβαση στο προεδρικό αεροσκάφος ότι δεν θέλει το ομοσπονδιακό κράτος να συναλλάσσεται με την κινεζική εταιρεία για λόγους εθνικής ασφαλείας: «Δεν θέλουμε οι ΗΠΑ να έχουν συναλλαγές με τη Huawei» ήταν τα λόγια Αμερικανού προέδρου, ο οποίος παίζει ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό χαρτί στον εμπορικό «ψυχρό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της χώρας του και της Κίνας.

Το σίγουρο είναι πως αν προκύψει κάποια ανατροπή μέσα στο επόμενο τρίμηνο, η Huawei θα χάσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί προϊόντα και λογότυπα της Google και άλλων αμερικανικών εταιριών. Στην περίπτωση δε που αναγκαστεί να καταφύγει σε νέο, δικό της λογισμικό προκειμένου να αντικαταστήσει το android, ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι τεράστιος για ολόκληρη την οικονομία της Κίνας.

Πηγή: POPULUS.GR

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς