20.5 C
Athens

Σολεδάδ Γκαγιέγο-Ντίαθ, η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της El Pais

Η 67χρονη δημοσιογράφος πήρε την έγκριση των περισσότερων από τους 300 δημοσιογράφους του ομίλου συγκεντρώνοντας ποσοστό 97,2%

Η Ισπανία δείχνει -εσχάτως- μεγάλη εμπιστοσύνη στις γυναίκες. Το αποδεικνύει το γεγονός ότι στην, πρόσφατα ορκισθείσα, κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ πλειοψηφούν οι γυναίκες υπουργοί, έντεκα τον αριθμό. Το αποδεικνύει επίσης και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της El Pais, της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, επικεφαλής θα είναι μια γυναίκα.

Πρόκειται για την Σολεδάδ Γκαγιέγο Ντίαθ, την 67χρονη δημοσιογράφο από τη Μαδρίτη, που ανέλαβε την Πέμπτη την διεύθυνση της εφημερίδας, μετά την έγκριση που πήρε από τους περίπου 300 δημοσιογράφους του ομίλου Prisa, στον οποίο ανήκει η El Pais, συγκεντρώνοντας το σχεδόν καθολικό ποσοστό του 97,2% των ψήφων.

Απομένει, βεβαίως, η επίσημη έγκριση του διορισμού της, από το διοικητικό συμβούλιο της εφημερίδας, που διαθέτει τους περισσότερους αναγνώστες μεταξύ των ισπανόφωνων ανά τον κόσμο, λόγω και των εκδόσεών της στη Λατινική Αμερική.

Η Σολεδάδ Γκαγιέγο-Ντίαθ διαδέχεται στη θέση αυτή τον Αντόνιο Κάνιο, ο οποίος ήταν διευθυντής της από το 2014. Πρόκειται για ένα χρονικό διάστημα που η εφημερίδα ήταν ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στον νυν πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, που τότε είχε εκλεγεί γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE), παρόλο που πρόσκειται στο συγκεκριμένο κόμμα.

Η Σολεδάδ Γκαγιέγο-Ντίαθ, η οποία άρχισε να εργάζεται στην El Pais λίγο καιρό μετά την ίδρυση της εφημερίδας το 1976, ήταν πολιτική συντάκτρια πριν αρχίσει μια μακρά σταδιοδρομία στα διεθνή ως ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και το Μπουένος Αϊρες, ενώ υπήρξε επίσης αναπληρώτρια διευθύντρια της εφημερίδας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς