16.6 C
Athens

Τουπάν, ο τέταρτος Γάλλος που πιάνει Λιμάνι

Μετά τους Αντέ Μενσά, Ρισασέ και Τιλί, ο Ολυμπιακός εμπιστεύθηκε και πάλι στο ρόστερ του παίκτη από την Γαλλία

Από τον Αντέ Μενσά, στον Ρισασέ, πέρυσι στον Τιλί και φέτος τον Τουπάν. Ο πρώην παίκτης της Ζαλγκίρις Κάουνας είναι ο τέταρτος Γάλλος που θα φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού κι ελπίζει να σταθεί πιο τυχερός από τους προηγούμενους συμπατριώτες του.

Το καλοκαίρι του 1998 «έπιασε» Λιμάνι ο Αρσέν Αντέ-Μενσά που παρέμεινε για δύο χρόνια, έδωσε λύσεις στην περιφέρεια αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο. Σε 55 αγώνες πρωταθλήματος είχε μέσο όρο 3,4 πόντους, 1,1 ασίστ και 1,1 ριμπάουντ μέσο όρο, φτάνοντας έως τους τελικούς την αγωνιστική περίοδο 1998-1999. Εκεί όμως οι Πειραιώτες αν και με πλεονέκτημα έδρας απώλεσαν τον τίτλο με 3-2 από τον Παναθηναϊκό. Όσον αφορά την Ευρωλίγκα, ο Αντε-Μενσά αγωνίστηκε στον ημιτελικό του 1999 στο Μόναχο, όπου η ομάδα του τότε κόουτς Ντούσαν Ίβκοβιτς ηττήθηκε από την Ζαλγκίρις.

Επόμενος που «ντύθηκε» στα «ερυθρόλευκα» ήταν ο Στεφάν Ρισασέ, ο οποίος ήταν κάτοικος Πειραιά για δύο σεζόν και για την ακρίβεια από το καλοκαίρι του 2000 ως αυτό του 2002. Μάλιστα, την δεύτερη χρονιά του στον Ολυμπιακό κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος στον τελικό του ΣΕΦ απέναντι στο Μαρούσι (74-66), με τον ίδιο να πετυχαίνει 6. Σε 67 αγώνες πρωταθλήματος, είχε 9,6 πόντους (33% στα τρίποντα), 3,3 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ μέσο όρο. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή του συνεισφορά, σε 34 αγώνες της Ευρωλίγκα πέτυχε 11,2 πόντους (44,9% στα τρίποντα), μάζεψε 3,3 ριμπάουντ μέσο όρο.

Την αγωνιστική περίοδο 2001-2002 έφτασε μια ανάσα από την συμμετοχή του σε φάιναλ φορ με τους Πειραιώτες, όμως μετά την ήττα από την Ολύμπια Λιουμπλιάνα, την πρώτη θέση του ομίλου στο Τοπ 16 και την απευθείας πρόκριση για το μεγάλο ραντεβού της Μπολόνια πήρε ο Παναθηναϊκός. Όσο για το πρωτάθλημα η ΑΕΚ γύρισε από 2-0 την σειρά των τελικών απέναντι στον Ολυμπιακό και πήρε τον τίτλο με 3-2.

Πέρυσι το καλοκαίρι, ήταν η σειρά του Κιμ Τιλί, ο οποίος εντάχθηκε στους πειραιώτες για να πλαισιώσει τον Γιώργο Πρίντεζη, αλλά στάθηκε άτυχος αφού τραυματίστηκε νωρίς. Αρχικά «λαβώθηκε» στην προθέρμανση της 1ης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα, όταν υπέστη απόσπαση του τένοντα μακρού προσαγωγού από την έκφυση του που είχε ως αποτέλεσμα την χειρουργική επέμβαση και την τετράμηνη απουσία του από τους αγωνιστικούς χώρους. Επανήλθε τον Φεβρουάριο του 2018, έδειξε κάποια από τα στοιχεία για τα οποία αποκτήθηκε, όμως στα τέλη Απριλίου χρειάστηκε να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση και να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν.
Συνολικά αγωνίστηκε σε 10 αγώνες Ευρωλίγκα έχοντας 3,8 πόντους και 2,4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, ενώ συμμετείχε και σε πέντε ματς της Α1 με 5,4 πόντους και 5,8 ριμπάουντ.

Τώρα είναι η σειρά του Αξέλ Τουπάν να περάσει από το Λιμάνι. Πρόκειται για έναν παίκτη με αθλητικότητα και έφεση στο παιχνίδι του αιφνιδιασμού και στον Ολυμπιακό πιστεύουν πως θα τους βοηθήσει τη νέα σεζόν να πετύχουν τους στόχους τους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς