18.2 C
Athens

Πρόστιμο-μαμούθ ύψους 4,3 δισ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Google

Η εταιρεία κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί το Android για να περιθωριοποιήσει τους ανταγωνιστές της

Νέο πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 4,3 δισ. ευρώ επέβαλε στη Google η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς έκρινε ότι εκμεταλλεύθηκε την κυριαρχία του λειτουργικού συστήματος Android, για κινητά και tablets, με αθέμιτες πρακτικές εις βάρος των ανταγωνιστών της.

Κάλεσε παράλληλα την εταιρεία να βάλει τέλος στην πρακτική αυτή μέσα σε διάστημα 90 ημερών, διαφορετικά θα κληθεί να καταβάλλει επιπλέον πρόστιμο.

Τα πρόστιμα της Επιτροπής αφορούν την πρακτική της Google να χρησιμοποιεί το λογισμικό Android που χρησιμοποιείται από τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα στον πλανήτη για να προωθεί τις άλλες τις υπηρεσίες όπως το λογισμικό χαρτογράφησης Google Maps ή το λογισμικό έρευνας του διαδικτύου (browser) Google Chrome, περιορίζοντας έτσι τις ευκαιρίες των ανταγωνιστών της και δημιουργώντας μια θέση εξουσίας της στην αγορά.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ από τη Δανία, έχει και στο παρελθόν επιβάλλει πρόστιμα τη Google σε δύο περιπτώσεις, αναφορικά με τη μηχανή αναζήτησής της, η οποία σύμφωνα με την Επιτροπή δείχνει προτίμηση στις δικές της υπηρεσίες αγορών όπως επίσης προβάλλει κάποια διαφημιστικά της προϊόντα περιορίζοντας την επιλογή των καταναλωτών.

H Google βεβαίως αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Το ποσό που καλείται να πληρώσει η Google, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ενωση, δίνοντας έτσι συνέχεια στη διαμάχη των Βρυξελλών με τους μεγάλους ψηφιακούς «παίκτες» της Silicon Valley, τη Google, την Apple και τη Microsoft.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε επιβληθεί στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσεις στην αγορά αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Με το σημερινό πρόστιμο η Google καλείται να πληρώσει συνολικά περίπου 6,7 δισ. ευρώ.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς