16.1 C
Athens

ΤΟΥΠΑΝ: Ο Γάλλος Παπανικολάου (vid)

Τι κερδίζει ο Ολυμπιακός με την προσθήκη του Αξέλ Τουπάν και ποιες οι ομοιότητες στο παιχνίδι του Γάλλου με τον Κώστα Παπανικολάου

Ένα ένα συμπληρώνονται τα κομμάτια, που θα συνθέσουν το «ερυθρόλευκο» παζλ της νέας σεζόν. Τελευταία προσθήκη ήταν αυτή του Αξέλ Τουπάν. Μερικοί ίσως να ξαφνιάστηκαν στο άκουσμα της είδησης (αν και το όνομά του πρωταγωνιστούσε καιρό στα ρεπορτάζ του Ολυμπιακού), ίσως γιατί δεν αντιλήφθηκαν το ρόλο που μπορεί να παίξει ο Γάλλος μέσα στην ομάδα.

Ο Τουπάν έχει αξιόλογο σουτ. Το 37,5% έξω από τη γραμμή των 6,75 δεν περνά απαρατήρητο. Το συμπέραναν καλά αυτό οι φίλοι του Ολυμπιακού, στη διάρκεια των φετινών αναμετρήσεων με τη Ζαλγκίρις για τους 8 της Ευρωλίγκας.

Αγωνίζεται κυρίως στη θέση 3. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να κατέβει και στο 2, κάτι που επιτρέπει ο πολύ καλός χειρισμός της μπάλας που τον διακρίνει. Το ύψος του (2,01 μ.) τον βοηθά να αντιμετωπίσει και ψηλότερα κορμιά, ενώ με τα γρήγορα πόδια του μπορεί να ακολουθήσει ακόμη και πλέι μέικερ.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Αν όχι, η απάντηση είναι απλή: Κώστας Παπανικολάου. Ο Τουπάν αποτελεί μια γαλλική έκδοση του Έλληνα φόργουορντ, αφού μπορεί να μαρκάρει τέσσερις θέσεις στην άμυνα και να βοηθήσει την ομάδα του με αξιώσεις στην επίθεση. Βγάζει πάθος στο παιχνίδι του, παλεύει για κάθε μπάλα και γενικότερα αποτελεί χρήσιμο παίχτη που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει στη φαρέτρα του.

Δεν είναι τυχαία λοιπόν η επιλογή αυτή από τον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο Αμερικανοϊσραηλινός κόουτς, στις περισσότερες από τις ομάδες που πέρασε στην καριέρα του είχε πάντα ένα «πολυεργαλείο» για τα… ζόρια. Συγκεκριμένα, στην Νταρουσάφακα την πρώτη σεζόν είχε τον Γουίλ Κλάιμπερν. Την περασμένη χρονιά το ρόλο αυτόν ανέλαβε ο Χάουαρντ Σαντ Ρος, ενώ στην προηγούμενη ευρωπαϊκή θητεία του, στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Μπλατ είχε τον Σίλβεν Λάντεσμπεργκ.

Τυχαία δεν είναι και όσα έχει υποστηρίξει για τον Τουπάν, ο πρώην προπονητής του στη Ζαλγκίρις, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους: «Ήμουν πλέι μέικερ και μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι αν είχα να παίξω απέναντι του, θα τα έκανα πάνω μου. Είναι ψηλός, έχει μακριά χέρια, κινείται καλά. Απλά χρειάζεται εμπειρία στην Ευρωλίγκα. Δουλεύει σκληρά κάθε μέρα. Είτε τον βάζω είτε όχι, την επόμενη ημέρα θα τον βρεις στο γήπεδο για προπόνηση. Έχει τρομερή επιθυμία να πετύχει και προσπαθεί σκληρά. Πάντα πιστεύω σε ανθρώπους που θυσιάζουν τους εαυτούς τους για το μπάσκετ. Αυτοί οι παίκτες πάνε μπροστά.»

Μόνο ικανοποιημένος, λοιπόν, μπορεί να νιώθει ο Ντέιβιντ Μπλατ που πλέον, δε θα διαθέτει ένα, αλλά δύο υπερόπλα στον Ολυμπιακό για να βγάζουν τη… βρώμικη δουλειά σε άμυνα και επίθεση.

Δείτε εν δράσει τον Αξέλ Τουπάν:

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς