25.9 C
Athens

Αναδίπλωση Τραμπ: Αποδέχομαι το πόρισμα περί ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές

«Μόλις είδα το απόσπασμα της δήλωσής μου συνειδητοποίησα ότι πρέπει να την αποσαφηνίσω», είπε ο Αμερικανικός πρόεδρος

«Αποδέχομαι το συμπέρασμα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών περί ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2016, ωστόσο αυτή δεν είχε καμία επίπτωση στο αποτέλεσμα»,  δήλωσε την Τρίτη ο Ντόναλντ Τραμπ, στον απόηχο της πολιτικής θύελλας που ξέσπασε στις ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μετά τη σφοδρή κριτική που του ασκήθηκε ακόμη και από αρκετά στελέχη των Ρεπουμπλικανών για τη στάση του στο Ελσίνκι, ο Τραμπ σημείωσε ότι εμπιστεύεται και στηρίζει απόλυτα τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, τονίζοντας ακόμη ότι αυτό που εννοούσε, κατά τις επίμαχες δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο, είναι ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για να μην κρύβεται η Μόσχα πίσω από την συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία δεν ήταν ποτέ τόσο κακές, όμως βελτιώθηκαν και μπορεί να γίνουν ακόμη καλύτερες στο μέλλον, δήλωσε ακόμη. Διαβεβαίωσε δε, ότι η κυβέρνησή του θα κινηθεί «πιο επιθετικά», ώστε να αποκρούσει τυχόν προσπάθειες ανάμειξης στις εκλογές του 2018 για την ανανέωση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αναφερόμενος στα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Τραμπ είπε ότι συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, την ασφάλεια του Ισραήλ και τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.

Ανέφερε ότι «ελπίζει κάποια στιγμή το Ιράν να μας τηλεφωνήσει και ίσως να καταλήξουμε σε μια νέα συμφωνία ή ίσως όχι».

Πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Πούτιν τη μείωση των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως, καθώς και το θέμα της Βόρειας Κορέας για το οποίο σχολίασε ότι «δεν υπάρχει καμία βιασύνη».

Οι επίμαχες δηλώσεις και η «θύελλα αντιδράσεων» στις ΗΠΑ

Οταν ρωτήθηκε αν πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές του 2016 για να τον βοηθήσει να κερδίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ είπε ότι δεν έχει πειστεί.

«Δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί θα έπρεπε να είναι η Ρωσία», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Πούτιν το αρνήθηκε κατηγορηματικά, για άλλη μία φορά, σήμερα. Πρόσθεσε δε, ότι ο Πούτιν τον διαβεβαίωσε προσωπικά ότι δεν υπήρξε εμπλοκή και ότι τού έκανε μία εκπληκτική προσφορά, να στείλει τους δικούς του πράκτορες, να συνεργαστούν με τους Αμερικανούς, ώστε να βρεθεί η αλήθεια.

Δείτε το απόσπασμα από τις δηλώσεις Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου:

Η παραπάνω δήλωση, καθώς και το ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τις αμερικανικές υπηρεσίες, είχαν ως αποτέλεσμα μία θύελλα αντιδράσεων εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμη και από Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.

Σφοδρότατη επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο τέως διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζον Μπρέναν, μετά την κοινή συνέντευξή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον προδότη, «στην τσέπη του Πούτιν» και βλάκα.

Ο Μπρέναν διερωτάται γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε μόνος με το Ρώσο ομόλογό του στο Ελσίνκι (επί δύο ώρες), ερήμην του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι.

«Γιατί ο Τραμπ συναντήθηκε μόνος με τον Πούτιν; Τι θα μπορούσε να κρύβει από τον Μπόλτον, τον Πομπέο, τον Κέλι και το αμερικανικό κοινό; Πώς θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν οτιδήποτε θα μπορούσε να κρύβει ο Τραμπ προς όφελος της Ρωσίας, για να πλήξει την Αμερική; Η πλήρης έλλειψη αξιοπιστίας του Tραμπ καθιστά ψευδή οποιαδήποτε εξήγηση δίνει», σημείωσε ο πρώην επικεφαλής της CIA στο λογαριασμό του στο Twitter, και συνέχισε δριμύτερος:

«Η απόδοση του Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι υπερβαίνει και ξεπερνά τα πρόθυρα των «υψηλών εγκλημάτων και παραπτωμάτων». Δεν ήταν τίποτα λιγότερο από προδοσία. Οχι μόνο τα σχόλια του Τραμπ ήταν βλακώδη, είναι εξ ολοκλήρου στην τσέπη του Πούτιν. Ρεπουμπλικανοί Πατριώτες: Πού είστε;».

«Τραγικό λάθος» χαρακτήρισε τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με το Ρώσο πρόεδρο και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος Τζον Μακέιν, τονίζοντας ότι ο Τραμπ «απέτυχε να υπερασπιστεί» την Αμερική.

Εκανε δε λόγο για νέο «ιστορικό χαμηλό» στην ιστορία των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απέτυχε να πει την αλήθεια για έναν εχθρό της χώρας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς