17.8 C
Athens

Mίνι τσουνάμι προκαλεί τρόμο σε Μαγιόρκα και Μενόρκα (video, pics)

Είχε ύψος ενάμισι μέτρου, πλημμύρισε παραλίες και δρόμους • Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα

Με ένα περίεργο φαινόμενο ήρθαν αντιμέτωποι το πρωί της Δευτέρας, κάτοικοι της Μαγιόρκα και της Μενόρκα, όταν ένα μίνι τσουνάμι προκάλεσε τρόμο στις δύο παράκτιες πόλεις της Ισπανίας.

Το τσουνάμι είχε ύψος 1,5μ. και χτύπησε παραλίες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν γεμάτες με τουρίστες, οπότε θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλά θύματα.

Ωστόσο, το φαινόμενο συνέβη νωρίς το πρωί που ακόμα οι παραλίες δεν είχαν πολύ κόσμο και έτσι από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα. Επίσης, δεν αναφέρθηκαν ούτε τραυματισμοί.

Το τσουνάμι χτύπησε στη Μαγιόρκα, τη Μενόρκα και την πόλη Κιουταντέλα στη δυτική ακτή της Μενόρκα. Πλημμύρισε τους δρόμους στις παράκτιες πόλεις, έφθασε μέχρι και κάποια μπαλκόνια, ενώ προβλήματα αντιμετώπισαν και οι ιδιοκτήτες σκαφών. Τα σχοινιά κόπηκαν σε ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη και οι ιδιοκτήτες τους αναγκάστηκαν να τα… κυνηγήσουν στην ανοιχτή θάλασσα.

Μετεωρολογικά το φαινόμενο, είναι ένα «μετεοτσουνάμι», δηλαδή ένα μετεωρολογικό τσουνάμι το οποίο δημιουργείται καθώς οι γρήγορες εναλλαγές στη βαρομετρική πίεση προκαλούν την μετατόπιση ενός σώματος νερού.

Ενα τέτοιο μετεωρολογικό τσουνάμι είχε πλήξει τον κόλπο Ναγκασάκι στον Μάρτιο του 1979 σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς