19 C
Athens

Τα νεύρα Τραμπ και η αμήχανη χειραψία με Πούτιν (video, pics)

Εκνευρισμός και απουσία χαμόγελου στα πρώτα λεπτά της συνάντησης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν • Τι δήλωσαν οι δύο ηγέτες μπροστά στις κάμερες

Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο  Ελσίνκι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την είσοδό τους στο χώρο όπου θα πραγματοποιείτο η συνάντηση ήταν εμφανής ο εκνευρισμός του Τραμπ, απόρροια προφανώς και από το… καψόνι που του είχε κάνει ο Ρώσος πρόεδρος που άργησε να φτάσει στο Ελσίνκι, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει μία ώρα η συνάντηση και να αναγκάσει τον Αμερικανό πρόεδρο να τον περιμένει μέσα στο αυτοκίνητό του.

Το… δολοφονικό βλέμμα του που κατέγραψαν οι κάμερες είναι η απόλυτη αποτύπωση της φράσης «μια εικόνα, χίλιες λέξεις». Το ίδιο και το σφίξιμο των χειλιών του την ώρα της χειραψίας, που υποδεικνύει ένταση.

Πριν από το τετ α τετ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, αλλά και η καθιερωμένη χειραψία, με τα φλας των φωτογράφων να παίρνουν «φωτιά».

Ομως, κατά τα πρώτα λεπτά της συνάντησης, η αμηχανία ήταν εμφανής και οι δύο ηγέτες δεν αντάλλαξαν ούτε ένα χαμόγελο. Αντίθετα, ήταν απόμακροι, ενώ οι δημοσιογράφοι των διεθνών Μέσων σχολιάζουν ότι η χειραψία διήρκεσε μόλις… τρία δευτερόλεπτα.

Η ολιγόλεπτη συζήτηση των δυο ηγετών μπροστά στις κάμερες έγινε με τη βοήθεια μεταφραστών. Ο Πούτιν κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. Δήλωσε ότι έχει φτάσει ο καιρός να συζητηθούν εκτενώς τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και καυτά ζητήματα παγκοσμίως. Τόνισε πως η συνάντηση είναι αποτέλεσμα συνεχόμενων επαφών ανάμεσα στον ίδιο τον Τραμπ. Οταν ρωτήθηκε για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, μειδίασε. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να απαντήσει.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη σύντομη τοποθέτησή του λέγοντας πως ο κόσμος θέλει να δει τον ίδιο και τον Πούτιν να τα πηγαίνουν καλά.

Ξεκίνησε λέγοντάς του μπράβο για το Μουντιάλ (soccer, όπως το λέμε στις ΗΠΑ, όπως είπε), τόνισε πως παρακολούθησε τον τελικό και τους ημιτελικούς και τον συνεχάρη για τη διοργάνωση.

Στη συνέχεια, τόνισε πως ο κόσμος θέλει να δει τον ίδιο και τον Πούτιν να τα πηγαίνουν καλά. Σε αντίθεση με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Τραμπ αποκάλυψε την ατζέντα του: εμπόριο, πυρηνικά όπλα και… Κίνα, με τον Τραμπ να κάνει αναφορά στον «κοινό μας φίλο» Σι Τζινπίνγκ.

Κατόπιν, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και τους… έδιωξε από την αίθουσα για να ξεκινήσει η διμερής συνάντηση.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς