16.6 C
Athens

Όταν οι πολιτικοί Μακρόν και Κιτάροβιτς έγιναν. . . άνθρωποι

Εκτός πρωτοκόλλου, επιτηδευμένης συμπεριφοράς και επικοινωνιακού «παιχνιδιού» οι Μακρόν και Κιτάριβιτς έγιναν κανονικοί… άνθρωποι στον τελικό

Η Γαλλία κατέκτησε το τρόπαιο στο Μουντιάλ της Ρωσίας και στους πανηγυρισμούς των «επισήμων» ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν πετάχτηκε με τις γροθιές στον αέρα για να πανηγυρίσει, η δε συνάδελφός του της Κροατίας, Κιτάροβιτς, πανηγύρισε στο γκολ της ισοφάρισης σαν μια απλή πολίτης.

Είναι οι φορές που οι πολιτικοί γίνονται κανονικοί… άνθρωποι, σαν κι εμάς. Αυτή η συμπεριφορά του Μακρόν και της Κιτάροβιτς δεν ήταν καλλωπισμένη, δεν ήταν επιτηδευμένη, δεν ήταν προϊόν ενός επικοινωνιακού μηχανισμού. Ήταν μία αυθόρμητη συμπεριφορά.

Στην ιστορία του ποδοσφαίρου και θέλω να πιστεύω ότι τη γνωρίζω καλά, μόνο ένας πολιτικός ενήργησε αυθόρμητα σε κατάκτηση τροπαίου. Ήταν ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας Σάντρο Περτίνι στον τελικό του Μουντιάλ 1982 στην Ισπανία, όπου η Ιταλία νίκησε 3-1 τη Δυτική Γερμανία. Ποτέ άλλοτε.

Όλοι οι άλλοι αρχηγοί κρατών τήρησαν αυστηρά το πρωτόκολλο των πανηγυρισμών σε παρόμοιες περιπτώσεις. Αυτό το μηχανικό χαμόγελο της χαράς, που ταυτόχρονα φανερώνει και την απόσταση μεταξύ της… μεγαλοσύνης τους και του απλού κόσμου.

Κανένας και ποτέ δεν άφησε τον εαυτό του ελεύθερο να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου. Σοβαροφάνεια, αποστασιοποίηση, ακόμα και σε στιγμές μεγάλης χαράς, με ταυτόχρονη επεξεργασία στο μυαλό τους, πως θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά το συμβάν. Αυτό είναι και το γενικότερο σκεπτικό ενός πολιτικού που σέβεται τον εαυτό του.

Ο Μακρόν με την Κιτάροβιτς στον τελικό δεν έκαναν τίποτα περισσότερο απ’ αυτό που θα έκανε ο κάθε απλός πολίτης. Ν’ αποδράσουν από τον εαυτό τους, να ξαναγίνουν παιδιά, να πανηγυρίσουν, να βγουν από την «φυλακή των ελεγχόμενων συναισθημάτων» τους.

Γνωστό είναι ότι οι περισσότεροι πολιτικοί μεγαλώνουν σε μια γυάλα. Εκεί μεγαλώνουν, εκεί πεθαίνουν. Η Κιτάροβιτς μπούκαρε στα αποδυτήρια και τους αγκάλιαζε έναν – έναν, έστω κι αν οι περισσότεροι ήταν ημίγυμνοι. Ναι, ξέρω τι θα πείτε, βγάλτε τη διαστροφή σας, ελεύθερα.

Στην απονομή κι ενώ είχαν ανοίξει οι ουρανοί, η Κιτάροβιτς αγκάλιασε τον Μακρόν κι αυτός δεν… τραβήχτηκε, μήπως και βρισκόταν εκτός πρωτοκόλλου. Βγήκε από το… κελί του και ανταπέδωσε, έστω κι αν γνώριζε ότι θα γινόταν viral αυτή η φωτογραφία ή το βίντεο και ο παραλληλισμός – σύγκριση με την μεγαλύτερη σύζυγό του θα ήταν αναπόφευκτος.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς