15.9 C
Athens

Η Γαλλία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια με ικανότητα και τύχη (vids)

Κέρδισε 4-2 την Κροατία στον τελικό της Μόσχας και κατέκτησε το τρόπαιο για δεύτερη φορά στην ιστορία της

Η Γαλλία νίκησε 4-2 την Κροατία και κατέκτησε το τρόπαιο στο μεγάλο τελικό του Μουντιάλ της Μόσχας. Είναι από τα σκορ που λογικά δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας των πεπραγμένων. Η μία ομάδα έβαλε τέσσερα κι η άλλη, δυο. Άρα, το ποδόσφαιρο… αποφάσισε. Λάθος. Δεν αποφάσισε το ποδόσφαιρο, αλλά αυτό που λέγεται «ρέντα» στο ποδόσφαιρο. Το λένε και τύχη. Πολλή τύχη.

Οι Γάλλοι βρέθηκαν να προηγούνται 1-0 από αυτογκόλ του Μάντζουκιτς σε μία φάση όπου ο Πογκμπά είχε συμμετοχή, άρα οφσάιντ. Οι Κροάτες ισοφάρισαν με παλικαρίσιο γκολ του Πέρισιτς, αλλά η θεά τύχη άλλα επιφύλασσε στους βαλκάνιους. Σε κόρνερ των Γάλλων ο Πέρισιτς βρήκε τη μπάλα με το χέρι. Ακούσιο 100%. Πέναλτι, 2-1. Ο Αργεντινός διαιτητής Πιτάνα ήταν κατηγορηματικός, ωστόσο.

Οι Γάλλοι πήγαν με ανέλπιστο προβάδισμα στα αποδυτήρια, έστω κι αν δεν δημιούργησαν καμία ευκαιρία κι οι Κροάτες ήταν κυρίαρχοι. Και δυστυχώς, η ιστορία επιβραβεύει τους νικητές και λίγο στέκεται στους ηττημένους.

Σ’ αυτό το πρώτο μέρος οι Κροάτες έπαιξαν αυτό που ξέρουν. Ξεδίπλωσαν και πάλι το ταλέντο τους, πίεσαν, δημιούργησαν ευκαιρίες, αλλά γκολ δεν ερχόταν.

Στο δεύτερος μέρος και σε μία αντεπίθεση που δεν μύριζε γκολ, ο Πογκμπά έκανε σουτ έξω από την περιοχή και ο Σούμπασιτς το «έφαγε» όρθιος. Και μερικά λεπτά αργότερα, αυτός ο «ήρωας» των πέναλτι στα περασμένα ματς, το «ξανάφαγε» όρθιος σε σουτ του Μπαπέ έξω από την περιοχή. Ο Μάντζουκιτς πέτυχε ένα γκολ – «δώρο» του Γιορίς και μέχρι το τέλος το ματς πήγε εκεί που ήθελαν οι Γάλλοι.

Η Γαλλία κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο, το είχε κάνει και το 1998, 3-0 τη Βραζιλία στον τελικό. Τώρα, έβαλε στη συλλογή της το πιο ακριβό τρόπαιο του κόσμου, γιατί έτσι ήταν οι καιροί. Οι Κροάτες έπαιξαν στον τελικό μετά από τρεις παρατάσεις και μία ημέρα ξεκούρασης λιγότερο.

Οι Γάλλοι είχαν μαζί τους τους… αέρηδες του Μουντιάλ, αλλά είπαμε, η ιστορία αγκαλιάζει τους νικητές μονάχα. Σε κανένα ματς δεν ενθουσίασε, παρά μόνο σ’ αυτό, με τους αφελείς Αργεντινούς (4-3). Δεν ευχαρίστησε τον κόσμο του ποδοσφαίρου, δεν είναι αυτή η πρωταθλήτρια κόσμου στις συνειδήσεις του υπόλοιπου κόσμου, πλην Γαλλίας.

Γαλλία – Κροατία 4-2
Διαιτητής: Πιτάνα (Αργεντινή)
Σκόρερ: Μάντζουκιτς 19’ αυτ., Γκριζμάν 39’ πεν., Πογκμπά 59’, 65’ Μπαπέ – 28’ Πέρισιτς, Μάντζουκιτς 69’
Γαλλία (Ντεσάμπ): Γιορίς, Ουμτιτί, Παβάρ, Ερνάντες, Βαράν, Καντέ (55’ Ν΄ζοζί), Πογκμπά, Ματουϊντί (73’ Τολισό), Γκριζμάν, Μπαπέ, Ζιρού (81’ Φεκίρ).
Κροατία (Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Στρίνιτς (81’ Πιάτσα), Λόβρεν, Βίντα, Μόντριτς, Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς, Ρέμπιτς (71’ Κράμαριτς), Μάντζουκιτς.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς