29 C
Athens

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη σημερινή φιέστα του Ζάεφ σε 15 πόλεις των Σκοπίων

Πανηγυρικοί τόνοι για την πρόσκληση του ΝΑΤΟ • Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση • Καλλιτέχνες ακυρώνουν τις εμφανίσεις τους

Απόψε το βράδυ είναι προγραμματισμένη σε 15 πόλεις των Σκοπίων η φιέστα που διοργανώνει ο Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να εορταστεί η «ιστορική επιτυχία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά για την πρόσκληση ένταξης της χώρας στη Συμμαχία.

«Αυτό το Σάββατο, 14 Ιουλίου, θα ενωθούμε και θα γιορτάσουμε μαζί την ιστορική επιτυχία της «Μακεδονίας» – Πάμε μπροστά – Η «Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ!», είχε ανακοινώσει ήδη από την περασμένη Πέμπτη ο Ζάεφ με ανάρτησή του στο Facebook.

Οι εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 22.00 (ώρα Ελλάδας) και θα γίνουν σε 15 πόλεις: Σκόπια, Μπίτολα, Στρούμιτσα, Στρούγκα, Αχρίδα, Βέλες, Γευγελή, Γκόστιβαρ, Καβάνταρτσι, Κίσεβο, Κοτσάνι, Κουμάνοβο, Πρίλεπ, Τέτοβο και Στιπ.

Αντιπολίτευση: Ετοιμάζει γιορτή για μια διπλωματική ήττα

Πάντως, ήδη έχει αρχίσει η γκρίνια στη γειτονική χώρα για το κόστος των εκδηλώσεων, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ότι «ετοιμάζει γιορτή για μια διπλωματική ήττα και το κόστος θα το πληρώσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ».

«Σύντομα θα καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες της γιορτής, θα ανακοινώσουμε δημόσια και διαφανώς όλες τις πληροφορίες σχετικά με το κόστος και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων», δήλωσε στο makfax ο Μίλε Μποσνιακόφσκι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο οποίος ωστόσο δεν απάντησε πώς αποφασίστηκε σε ποιες πόλεις θα γίνει το πάρτι, ούτε πώς επιλέχθηκαν οι καλλιτέχνες.

Ακυρώσεις από καλλιτέχνες

Την ίδια ώρα, γνωστοί καλλιτέχνες από τους συνολικά 40 που επρόκειτο να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, έχουν ακυρώσει τις εμφανίσεις τους. Ο λόγος, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, είναι πως είχαν συμφωνήσει να συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και όχι πολιτικές.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς